Oogstdag

Bekijk de website

Holthonerwegweg 9, Holthone (Nabij Gramsbergen)

2 augustus 2014

Toegevoegd door

Beschrijving Oogstdag Holthone (Nabij Gramsbergen)



Holthone - De Historische Culturele Kring Gramsbergen - De Krim houdt elk jaar op de eerst zaterdag van augustus dit jaar zaterdag 2 augustus 2014 vanaf 11.00 uur op landgoed De Groote Scheere haar jaarlijkse oogstdag rond De Ganzenhoeve in Holthone. Bezoekers zijn getuige van activiteiten die teruggaan naar de eerste helft van de vorige eeuw. Boeren maaien rogge met zeis of sikkel, paarden trekken de maaimachine en zelfbinder en boerinnen binden de garven. De bakker kneedt het deeg voor de veldoven en de muziek blaast er een vrolijk deuntje op los. Er is een grote collectie oude tractoren en machines aanwezig. Kinderen kunnen kalveren schetsen, gebruik maken van een springkussen en een rondrit met paard en wagen maken. Pannenkoeken worden gebakken door dames in klederdracht. Handelaren bieden in ongeveer veertig stands hun koopwaar aan of geven demonstraties. Ook zijn er optredens van shantykoor De Sjompiesingers om 14.30 uur, 15.30 uur en 16.30 uur.

Eveneens worden wandeltochten langs kastelen en natuurlijke gebieden gehouden. De start hiervan is op het oogstterrein vanaf 8.00 uur tot 12.00 uur. Fietstochten starten vanaf het VVV Hardenberg en TIP Coevorden, café Raterink in De Krim en het Info Centrum in Gramsbergen. De tochten eindigen bij het oogstterrein.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Holthoner Oogstdag 02-08-2014

De Historische Culturele Kring Gramsbergen en de Krim, heeft op zaterdag 2 augustus 2014 weer een ouderwetse en traditionele oogstdag. Het is voor de 18 de keer dat deze georganiseerd wordt en wederom bij de Ganzenhoeve te Holthone. Het oogsten van het graan is het uitgaanspunt. Hoe het wordt gemaaid met zeis, sikkel of een ander werktuig. Tegenwoordig wordt het gemaaid en gedorst in een keer. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten. Ook de veeteelt komt aan bod met kalveren, schapen, konijnen, kippen en andere diersoorten. Ook kunt U kijken naar diverse oude ambachten, of smullen van die heerlijke pannenkoeken gebakken door dames in klederdracht. Streekeigen producten worden getoond op het oogstveld.

Voor de kinderen kalverenschetsen en een rondrit met paard en wagen behoren tot de mogelijkheden. Er is een breed overzicht van oude tractoren en machines, zowel oude als nieuwe. Sfeervolle muziek en op laatst van de dag, ons eigen Shantykoor uit Gramsbergen, die de stemming willen opvoeren. Er worden demonstraties gegeven van ploegen met paarden en ook de oude tractoren doen hun werk. Er komen ongeveer 35 kramen die hun waar komen aanbieden. Bij deze kramen zijn veel streekeigen producten. Ook de veldoven is weer van de partij, met hun heerlijk gebakken broden. Er is accordeon- en blaasmuziek tot midden op de middag. Zo zijn er veel dingen ( teveel om op te noemen) waar je met plezier naar kunt kijken.

De entree vanaf 13 jaar is € 2,00 per persoon.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oogstdag op Landgoed “De Grootte Scheerre”

Op zaterdag 2 augustus kunt u genieten van de Oogstdag op het landgoed "De Grootte Scheere" op Holthone net over de grens bij Laar. Hier wordt te midden van de eeuwenoude bossen op traditionele wijze getoond hoe vroeger rogge en andere gewassen werden verbouwd en geoogst, inclusief de verwerking met oude dorsmachines en andere oude werktuigen voor stroverwerking.

Een heel museum aan oude Tractoren en landbouwmachines zijn in bedrijf op de diverse akkers. Boeren en boerinnen in oude klederdracht laten zien hoe het er vroeger toeging. Daarnaast worden ook de moderne landbouwwerktuigen getoond en kan men de enorme verschillen waarnemen. Dit alles omlijst met een 40 tot 50 tal kramen met standhouders, oude ambachten, imkers, broodbakker, kaas, ijs, wijn, teveel om op te noemen. Verder worden er door vrijwilligsters van het museum pannenkoeken gebakken en kan men een heerlijk drankje(s) nuttigen, is er live muziek, sjompiekoor, rondritten door menvereniging HARP op het landgoed, van heinde en ver o.a. Duitsland komen mensen hier hun kunstje doen.

Ook zijn er enkele wandeltochten over het landgoed op plekken waar men anders niet kan komen. Deze tochten trekken elk jaar meer belangstelling door de onverwachte schoonheid van de natuur in dit stukje Overijssel.

Er heerst altijd een heel nostalgisch gemoedelijke en gezellige sfeer. Duizenden bezoekers trekken dan ook elk jaar naar Holthone om daar naast het slagveld van de Slag bij Ane, onder de rook van Coevorden, in het Overijsselse te genieten. En dat allemaal op het grondgebied van de voormalige gemeente Gramsbergen, het terras van Overijssel.

De gehele organisatie is in handen van het bestuur van de Cultuur Historische Kring Gramsbergen - De Krim, die met ongeveer 80 vrijwilligers het geheel tot een onvergetelijk gebeuren maken. Het oogstterrein ligt naast de N34 vlak onder Coevorden, naast pannenkoekenrestaurant “De Ganzenhoeve”. Toegang Eur 2,00 p.p., ruime parkeerplaatsen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wandeltochten:

De start is bij de Ganzenhoeve vanaf 8,00 uur tot 10,00 uur. De route gaat over wegen, lanen, erven en schouwpaden en eindigt weer bij de Ganzenhoeve.
Deelname is €2,00 per persoon, inclusief een kop koffie.

Fietstochten vanaf 10,00 uur bij de volgende locaties:

•Museum te Gramsbergen
•Cafe Raterink te de Krim
•V.V.V./ A.N.W.B. Hardenberg
•V.V.V./ A.N.W.B. Coevorden





« Terug naar de agenda