Dag van het Ploegpaard

Bekijk de website

Orvelte

19 oktober 2014

Toegevoegd door

Beschrijving Dag van het Ploegpaard Orvelte

Dag van het Ploegpaard:

Plaats: Noordes, schaapskooi en de Brink.10.00 - 17.00 uur

In 2014 vindt alweer de 10e Dag van het Ploegpaard plaats. Het is niet zomaar een dagje ploegen voor paard en ploeger. Jaarlijks wordt gestreden om de Orvelte wisselbeker.Dit jaar hebben 16 deelnemers uit binnen- en buitenland zich aangemeld. Met totaal 30 paarden, 4 met 1 paard, 11 met 2 paarden en 1 met 4 paarden. De demonstraties en wedstrijden vinden plaats op de Noordes tussen 10:00 en 17:00 uur. Op en rond de Noordes en op de Brink is tevens een vrolijke markt met demonstraties van oude ambachten.

Op de dag van het Ploegpaard vindt ook dit jaar weer het ringsteken plaats. Een mooi schouwspel voor de toeschouwers en een uitdaging voor de menners en ruiters. Maximaal 10 menners en 10 ruiters zullen strijden om de meeste ringen te steken. De menners en de ruiters starten door elkaar, dit is leuk om te zien, maar zij strijden wel in twee aparte rubrieken, één voor de menners en één voor de ruiters. In de eerste ronde worden de menners en ruiters voorgesteld. Er wordt informatie gegeven over de koetsen, de paarden en de mensen die ze besturen. De tweede ronde is een proefronde voor het ringsteken. Dan kunnen de menners, ruiters en paarden even wennen. Daarna volgen 3 rondes om zoveel mogelijk ringen te steken. Indien nodig, als er bijvoorbeeld nog geen winnar is of ruiters/menners op dezelfde plaats staan, wordt er nog een barrage gereden. En natuurlijk volgt dan de feestelijke prijsuitreiking. Dit alles vindt plaats v.a. 13.45 uur, naast het terrein waarop het ploegen plaatsvindt.

Inmiddels is deze dag een traditie geworden. Nadat de gewassen van de es zijn gehaald, wordt de es weer bewerkt voor bemesting en het inzaaien voor nieuwe seizoen. De diverse perceeltjes worden op 19 oktober op traditionele wijze geploegd.







« Terug naar de agenda