Roggemaaiersdag

Bekijk de website

Luttenberg

25 juli 2015

Toegevoegd door

Beschrijving Roggemaaiersdag Luttenberg



Ieder jaar in juli gaan we tegenover Landbouwmuseum De Laarman in Luttenberg ouderwets de rogge maaien met o.a. de zig, graanmaaiers en afleggers. Onze maaiers en bindsters brengen u terug naar vervlogen tijden.

Roggemaaiersdag

Op de roggemaaiersdag is het roggemaaien en ploegen te zien uit verschillende periodes, met de hand en machinaal. De oudste werkwijze, van een eeuw geleden, vormde het handmatig maaien met zeis en pik, waarbij ook het haren van de zeis hoorde. Een veertig jaar later kwam de grasmaaier met aflegger in opmars en daarna de graanmaaier met automatisch bindapparaat.De laatste ontwikkeling vormde de combine. Met deze machine kon men tegelijk de rogge maaien en dorsen. Als alles gebonden is mag iedereen helpen om de garven aan gasten te zetten onder leiding van enkele liefhebbers, die dat vroeger ook altijd hebben verzorgd op het boerenland in Luttenberg.

Het mag tegenwoordig simple lijken , maar het oogsten van het land was vroeger noeste arbeid. Met beperkte machines, vele handen en lange dagen, werd vroger de oogst binngehaald. De Laarman laat deze oude tijden herleven tijdens de roogemaaiersdag in juli. Een prachtioge kans om de geschiedenis te herleven en misschien zelfs de kans zelf een handje te helpen.

Rondom het rogge maaien wordt door Museum De Laarman in samenwerking met Landschap Overijssel en scholen een groot aantal activiteiten georganiseerd, zoals paardjes vlechten van rogge en pannenkoeken bakken met het meel van de rogge voor de kinderen. Er zijn verschillende standhouders die middag aanwezig met biologische, streek, en andere producten. Ook voor de kinderen zijn er verschillende (op de trekker rijden) leuke activiteiten. Verder zullen er vele oude machines van De Laarman in gebruik zijn op het roggeland.

In samenwerking met het landschap Overijssel gaan we op een later tijdstip de beide roggeakkers van Landschap Overijssel op de Luttenbergse Berg op traditionele manier met de oude machines uit Sallands Landbouwmuseum de Laarman maaien.

Dit alles kunt u meemaken onder het genot van een kop koffie met krentewegge of een drankje. Kortom: een unieke mogelijkheid om de prachtige historie van de Sallandse landbouw in werking te zien en misschien zelf wel eigenhandig een bijdrage te leveren.

Voor jong en oud is het gewoon een belevenis om het mee te maken.

De entree bij het rogge maaien is geheel gratis. Bezoekers van Museum De Laarman kunnen tegen een gereduceerde prijs het museum bezoeken.

locatie Roggemaaiersdag:

Sallands Landbouwmuseum De Laarman
Butzelaarstraat 60
8105 AR Luttenberg





« Terug naar de agenda