koei'n kieken fleckviehdemonstratie

Bekijk de website

gendringseweg 37, aalten

27 september 2015 - 13:%i

Toegevoegd door

Beschrijving koei'n kieken fleckviehdemonstratie aalten

Op het bedrijf van Jan Jansen in Aalten , die 10 jaar geleden is begonnen met fleckvieh: demonstratie door hoofdinspecteur en inspecteur Bayern Genetics

Reacties van leden

+1
jan is hobbyboer
Wat nu, ben je bekeerd tot het vleesvee Kars?
noordhollander
NEE NEE JAN JANSEN IS EEN LEUKE SNUITER
MARTIJN G
Hier ook volop Fleckvieh aan de melk. Probleemloos goed melk geven. Ook de stierkalveren brengen nog geld op. Momenteel gemiddeld 250 euro per stuk.

Op 15 september 2015 zal de eerste keuring van Nederlandse Fleckviehkoeien op Fleckviehbasis plaats vinden. De keuring zal door keurmeesters van Zuchtverband Miesbach gedaan worden. Hier heeft het Fleckvieh Stamboek al jaren een samenwerkingsverband mee.

De heer bernd Luntz, hoofdinspecteur van het Duitse Stamboek, zal een lezing verzorgen over de inschrijving van de koeien op Fleckviehbasis en de heer Hans Stadtler zal de demonstartie van het keuren verzorgen.

De keuring vindt plaats op het bedrijf van de familie Jansen, Fleckviehpioniers te Aalten

facebook.com/Fleckviehstamboek/

fleckviehstamboek.nl/uitnodiging-eerste-keuring-op…
cs-agrar
Als ik vragen mag, wat is bij jullie goed melk?
+2
MARTIJN G
Gemiddeld 32 kg.
flecky
Meevaller he?
cs-agrar
Zeker, netjes. Bij welke gehalten? F1's of 100%?
MARTIJN G
4.43 3.52 Voer krap eiwit.

Oudere koeien nog deels RHF. Rest F1 en F2.
cs-agrar
Hoe is het plan, helemaal door naar fleck of weer terug gaan kruisen?
MARTIJN G
Voorlopig door. Ben ook wel een beetje verslaafd aan de kalverprijzen en de opbrengst van de uitstoot Fleckies.
Dit is een wereld van verschil met HF.
Vaarzen productie is wel lager (7748 4.46 3.59) dan HF.
Daarna komen ze past echt op stoom. Als 2e kalfs pieken ze allemaal boven de 40 kg.
+1
meelezer10
@MARTIJN G
Als de vaarzen niet meer dan 7748 liter geven. een liter of 26 per dag vindt ik het knap dat je 32 kg gemiddeld melkt.
+1
MARTIJN G
Vaarzen instroom is maar een kwart t.o.v. de overige koeien.
Maar inderdaad fleckviehvaarzen starten rustig op. Wel rond en gezond.
brabo
Bij een kwart vaarzen moeten dus de rest ruim 34 geven om gemiddeld op 32 uit te komen. Dan lijkt het me dat ze wel iets hoger moeten pieken dan boven de 40.
+2
crisis
Quote:
@brabo: lijkt het me

Als iedereen in z'n eerste leugentje zou stikken, werd het mooi rustig op aarde.
pieta
@crisis
Ik heb ook eens een Fleckvieh vaars aangemolken. Hele rustige eerste lijst met twee uierontstekingen, tweedekalfs na de vierde uierontsteking in een week of zes heb ik ze maar naar de slacht gestuurd en ze woog inderdaad ruim 300 kg geslacht. Best goed voor een 2e kalfs die zes weken in productie is. Nu heeft ook nog een vaarskalf gehad en die is inmiddels 18 a 19 maanden oud en van de week voor de zoveelste keer geïnsemineerd. Dat zal dan wel aan de zwartbonte vader liggen denk ik dan.
Maar wat ik maar wil zeggen is dat die fleckies echt niet allemaal goede koeien zijn. Ze geven gemiddeld wat minder melk en bij uitstoot brengen ze iets meer op.
MARTIJN G
@pieta
Eén vaars zegt natuurlijk niks. Iedereen heeft wel eens een klungel dit kun je de stier of het ras niet aanrekenen. Vergeet niet dat iedere vaars/koe ook een moeder heeft. Zelfs Fleckviehstieren kunnen niet toveren.
Van iedere slechte stier loop wel een goede dochter en andersom ook.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@MARTIJN G: Eén vaars zegt natuurlijk niks.

Een bedrijf met leugentjes zegt ook nix. Volgens het NRS geven ze geen drol, dat geloof ik dan maar. Marketing van Stef is natuurlijk prima voor elkaar, maar marketing en waarheid, daar zit natuurlijk nogal eens een flink verschil tussen.

Het is een laagproductief dubbeldoelras en daardoor gemiddeld genomen wat makkelijker te hanteren bij slecht management. Bij goed management gaat er geen ras boven holsteins, gemakkelijk veel melk geven. Alleen als je ze niet kunt managen heb je allerlei trammelant en snap ik wel dat je overstapt op een wat soberder ras. MRIJ is ook zo'n oplossing.
+1
pieta
@MARTIJN G
Het was ook wel wat cynisch bedoeld. Maar wij hebben al met BS, Jersey en Fleckvieh gekruist. Vroeger hadden we MRIJ. En mij bevalt niets zo goed als HF. Maar ook HF heeft zijn nadelen.
Maar vind jij het dan niet raar als je van een goede gebruikskoe waar we vanuit HF-fokkerij goede nakomelingen hebben een waardeloze FLV-kruisling krijgen. Die kruisling wordt weer geïnsemineerd met een HF-stier(met goed vruchtbare dochters) en die krijg je met 6 of 7 inseminaties nog niet drachtig. Dat wekt toch ook niet je interesse. 😄
+3
arjan_kok
Veehouders die top producties halen bij goede reproducties kunnen dat met hf ook, de factor boer is groter dan het ras bij het behalen van goede cijfers
+1
MARTIJN G
Het ene ras is makkelijker te managen dan het andere. De koe moet bij de boer passen en de bedrijfsomstandigheden. Dit kun je niet voor een ander invullen.
jan is hobbyboer
Quote:
@MARTIJN G: Dit kun je niet voor een ander invullen.

Waarom niet, een wat groter fosfaat quotum past ook beter bij mij, maar dat wordt ook door een ander anders ingevuld.
« Terug naar de agenda