Vlegeldag

Bekijk de website

Lindelaan 4, Bennekom

24 augustus 2016

Toegevoegd door

Beschrijving Vlegeldag Bennekom

Tijdens de Heideweek in Bennekom wordt elke jaar op de woensdag ervan de Vlegeldag gehouden dit jaar op woensdag 24 augustus 2016. Deze Vlegeldag vindt in het centrum van Bennekom plaats. Op Vlegeldag, van oudsher een oogstfeest, is er aandacht voor oude ambachten, muziek, een boerenmarkt demonstraties van authentieke dorsmethoden, Oldtimer tractoren kijken, Het traditionele Vlegelcorso, het ringsteken met oude tractoren en met aangespannen paard, de kindervlooienmarkt en de Veluwse Kampioenschappen Vlegelhangen. Deze activiteiten trekken jaarlijks vele duizenden bezoekers naar het centrum van Bennekom.

Meer info: www.vlegeldag.nl



Vlegeldag Bennekom

Vlegeldag wordt al meer dan 30 jaar georganiseerd in Bennekom (gemeente Ede). Tegenwoordig wordt deze dag georganiseerd door de 'Stichting Vlegeldag'. Vlegeldag is een oogstfeest dat alles te maken heeft met het verbouwen, oogsten en verwerken van graan. Vroeger, in de tijd voor de mechanisatie, werd overal gedorst met behulp van dorsvlegels. Dat was zwaar werk en het is dan ook niet verwonderlijk dat dorsers na afloop behoefte hadden aan een verzetje.

De dorsvlegels werden in de stal gehangen en de boerenzoons bewezen hun kracht door hier zo lang mogelijk aan te blijven hangen. De winnaar werd 'Vlegelkoning' en danste die avond met de meest begeerde boerendochter.

Deze traditie is op de Veluwe in ere hersteld. Tijdens de Vlegeldag te Bennekom worden de Veluwse Kampioenschappen Vlegelhangen gehouden. Verder worden er deze dag tal van dorsmethoden gedemonstreerd. Vanzelfsprekend wordt er met de vlegel gedorst, maar ook machinaal met een authentieke dorskast. Deze dorskast dateert van het begin van de vorige eeuw.

Op de Vlegeldag vindt het jaarlijkse Vlegelcorso en Ringsteken zowel met oude tractoren als met het aangespannen paard plaats. Ook zijn er natuurlijk oude ambachten, een boerenmarkt, de grote kindervlooienmarkt en veel muziek.






« Terug naar de agenda