Foto van een Del Morino ET100, bezig met poseren.. Foto is geplaatst door PGO79 op 20-04-2014 om 18:22:38, met 10 reacties.

Del Morino RM8

PGO79
Foto van een Del Morino ET100, bezig met poseren.

Reacties

Janvossen
Weet er iemand of de draairichting van deze maaier om te keren is?
roscho
Quote Reactie van @Janvossen:
Weet er iemand of de draairichting van deze maaier om te keren is?

@Janvossen Ik denk van niet. Met de haakse overbrenging zal het niet zo'n probleem zijn dat zijn gewoon 2 tandwielen die in elkaar draaien. Maar als de messen andersom draaien moeten ze aan de andere kant worden geslepen en kloppen de kanalen aan de onderkant niet meer en zal het gras niet goed worden uitgeworpen. Ook klopt de vrijloop van de aftakas dan niet meer, die moet dan ook andersom. En die vrijloop heb je nodig, anders kun je met de trekker niet fatsoenlijk schakelen zolang de maaier doordraait.
Laat me raden: jullie hebben een Kubota B5000 met linksom draaiende aftakas?
Ik heb zelf ook nog zo'n maaier staan. Probleem: de "poten" zijn er niet goed aangelast, zodat hij doorzakt als je door een gat rijdt. De messen slaan dan in de grond en dan sta je in een keer stil met kromme messen. Ik heb nu een maatje groter (DelMorine 1.20m) en die is veel degelijker gebouwd. Ik gebruik die oude nu als bladblazer, hangend in de heffing en draaiend op veel te veel toeren. Ik wil hem nog een keer opknappen.
Janvossen
@roscho net andersom, ik heb een mitsubishi MT14 met rechtsdraaiende aftakas (wijzerszin als je naar de aftakas kijkt), en de maaier (del morino ET100) blijkt linksdraaiend te zijn.
De messen kunnen omgedraaid worden, dat is het probleem niet, maar of de interne vrijloopkoppeling dat ook kan?
PGO79
Is je probleem al opgelost ? Wij hebben hier nog een tandwielkast liggen die net andersom draait dan de standaard DelMorino ET100. Tel 023-5581675
roscho
@PGO79 Die van jou is dan dus een linkse, maar @Janvossen had toch juist een rechtsdraaiende nodig?
Janvossen
Daarmee bedoel ik de vrijloopkoppeling in de maaier zelf
roscho
Quote Reactie van @Janvossen:
Daarmee bedoel ik de vrijloopkoppeling in de maaier zelf

Volgens mij zit in de maaier zelf geen vrijloopkoppeling, alleen in de aftakas. De tandwielkast is gewoon een starre haakse overbrenging naar de maai-as.
Maar het omdraaien van de messen gaat niet lukken. Wil je ze snijdend monteren, dan komt de bocht omhoog te staan en raken ze geen gras meer, hooguit de onderkant van de maaier. En monteer je ze wel met de bocht omlaag, dan zit het scherpe deel aan de verkeerde kant.
Misschien zijn er wel messen te koop die andersom zijn geslepen. Die maaiers zijn er tenslotte ook rechtsdraaiend.
Daarna kom je nog te zitten met je aftakas, je hebt een vrijloopkoppeling nodig voor rechtsdraaien.
Maar er is nog een andere oplossing. De maaier is nog nieuw, zo te zien. Kun je hem niet tegen een kleine bijbetaling inruilen voor een rechtsdraaiende? Iemand met een Kubota B5000 kan hem wel gebruiken. In dat geval zou ik meteen gaan voor een met 3 messen vanwege de steviger bouw en de riemaandrijving. Loopt die vast, dan slipt de riem en knalt niet de aandrijfpot uit elkaar.
Al met al denk ik dat je, als het al mogelijk is, meer geld kwijt bent voor de ombouw van deze dan voor de inruil.
Janvossen
@roscho in de tandwielkast zit wel degelijk een vrijloop, zie tractorfan.nl/picture/842494/… nummertje 3 en 4. In mijn aftakas zit geen vrijloop, wel een breekbout. Met een nieuw mes en de achter-uitworp zou dit dus moeten kunnen werken als ik de vrijloop van de tandwielkast kan omkeren.
De bovenstaande foto is echter niet van mijn maaier, de mijne is een ouder model dat ik net 2e hands gekocht heb. Ik bekijk alleszins eerst om hem terug te brengen...
bedankt voor het opzoekwerk
roscho
@Janvossen Dat plaatje is niet van een ET100 maar van een Holiday 125R.
Het zou best kunnen dat op die maaier ooit een andere overbrenging is gezet en dat er toch zo een op zit. Ik ben er vrijwel zeker van dat op die van mij geen inwendige vrijloop zit, maar die ziet er wel anders uit dan die in jouw bovenste plaatje, hij is wat groter.
Ik heb eens zitten nadenken. Ik gebruik die van mij alleen nog 1x per jaar voor bladblazen. Als je belangstelling hebt voor dat die complete maaier, moet je mij even een PB sturen, dan denk ik erover na wat ik ervoor wil hebben en zal ik je een paar foto's sturen. Ik zit in Oost-Achterhoek.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Del Morino RM8 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!