De Gilles Pro-DX 4 aan het poseren aan de CMG fabriek in Sombreffe. Deze Belgische bunkerhakselaar is gebouwd door Gilles SA Clermont (B), CMG Sombreffe (B) en familie Dutrieux / Agri-Service uit Mole

Gilles Pro DX

MMaarten
De Gilles Pro-DX 4 aan het poseren aan de CMG fabriek in Sombreffe. Deze Belgische bunkerhakselaar is gebouwd door Gilles SA Clermont (B), CMG Sombreffe (B) en familie Dutrieux / Agri-Service uit Molenbaix (B). De familie Dutrieux zijn de geestelijke vaders van de Pro-DX. De familie bouwde voorheen al 3 Pro-DX hakselaars, de eertse in 1990, de tweede kwam er dan tien jaar later in 2000 en de derde kwam er in 2010. Alle drie de hakselaars hebben eerst op het loonbedrijf van Dutrieux gewerkt. De eerste is later dan naar Polen vertrokken, de tweede zit bij een naburig loonbedrijf en met de derde wordt nog jaarlijk bij de 1000 hectare's hakselt. Het loon en constructiebedrijf bouwde niet alleen hakselaars, maar ook bietenoprapers en dergelijke. Meer over het loon en constructiebedrijf Agri-Service vind je ook op deoudedoos.be/ . De volledige fotoreeks van de Gilles Pro DX 4 is dan weer te vinden op landbouwenmachines.be/

Reacties

Hakselfreaky
Knappe machine. Nu iedere fabrikant de bouw van bunkerhakselaars heeft stop gezet, hebben zij de weg vrij.

Wil deze machine een succes worden in het Meetjesland dan zullen ze toch voor een zijdelings lossysteem moeten zorgen. Achterwaarts lossen lijkt me niet erg praktisch.
MMaarten
@Hakselfreaky In het Meetjesland zijn ze inderdaad meer voor het zijdelings lossysteem, dat denk ik toch. In Wallonië, waar deze hakselaar gebouwd is, blijkt de achterlossende hakselaars wel meer succes te hebben. Agri-Service maakte er al 3 en ook bij een ander Waals bedrijf loopt er een Dewulf hakselaar die langs achteren lost. Blijkbaar werken ze ginder liever met een achterlossend systeem.
SJB533
@Hakselfreaky @MMaarten
Ik denk, dat het gewoon een afweging is, die gebiedsafhankelijk is. De groenvoerdrogerij hier in de buurt heeft in het verleden overigens veel gedraaid met FQ's met zijdelings lossen (7655), later is er een Cebeco met eenzelfde soort bunker gekomen. Verder hebben ze een stel FX'en omgebouwd tot bunker hakselaar. Eerst met een zijdelings lossende bunker a la Hesston, later met een Veenhuis Shuttle, dus achteruit lossend. Afgelopen maand hebben ze een FR met bunker in gebruik genomen, met een bunker die op ditzelfde principe rust. Het zal wel bepaalde voordelen hebben.
MMaarten
@SJB533 Klopt en iedereen heeft andere noden of behoefte's. We merken mooi het verschil tussen de streek rond Doornik-Ath en de streek rond het Meetjesland, waar altijd heel wat bunkerhakselaars werken/werkten. De ene streek heeft het meer voor achterlossende en de andere werkt liever zijdeling. Het is een kwestie van gewoonte, maar nu dat Gilles bij één van de enige bouwer is van bunkerhakselaars kan dat wel eens veranderen.
Hakselfreaky
Klopt ook. Is regio afhankelijk. Hangt ook af of de afvoercombi's al dan niet het perceel opgaan.
Mick Jaguar
Is wel een mooie indrukwekkende machine, maar denk niet dat we hier in het Meetjesland ooit zo één te zien zullen krijgen. Slechts 1 achteras voor zo een grote bunker, die zal hier niet ver geraken als het een beetje regent. En dat je niet al rijdend kunt lossen is ook een groot nadeel. Bovendien moet je zelfs de werkgang verlaten zodat de silagewagen er dwars achter kan rijden. Dat geeft toch allemaal tijdverlies.
Indertijd de Field Queens konden ook niet al rijdend lossen, maar die konden gewoon blijven staan terwijl de wagen er langs reed.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Gilles Pro DX ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!