Vogel & Noot en Lemken vorenpacker. Foto is geplaatst door MaartenMandemaker op 01-04-2015 om 21:27:15, met 20 reacties.

Vogel & Noot Ploeg

Vogel & Noot en Lemken vorenpacker

Reacties

farmwouter
Wat is het nut van de ploeg me opening tussen ? Wat zijn de voor en nadelen ?
@farmwouter Dit zijn strokenristers. Het voordeel is dat de risters veel minder aanbakken als de grond wat plakkerig is. Wij hebben er grond bij met een vrij hoog organische stof gehalte, en die kleeft sneller aan. Ook op andere gronden beginnen ze met deze risters, omdat het ook minder trekkracht vraagt omdat de grond minder weerstand heeft van het rister.
massey8690
@MaartenMandemaker Zie ik dat nou goed, stort zelfs bij de ervaren ploeger als jou de voor ook wel eens in? 😛
Siebenga
@massey8690 alsof jij wil zeggen dat de profs met losgetrokken bovenlaag dat wel kunnen 😉
massey8690
@Siebenga dat proberen 'de profs' mij weleens wijs te maken 😛
Heb meerdere foto's geupload van mijn ploegwerk, altijd krijg je de opmerking dat ik de schijven beter moe afstellen 😃
Tim-MF3080
@massey8690 Bij onze ploeg stort die bijna altijd in maar is geen zandgrond.
@massey8690 @Siebenga Idd de voor is wat rommelig, bovengrond is idd losgetrokken. Een rommelige voor is ook niet erg. Je kunt hem wel meer zijgrip geven, dan blijft ie beter staan. Maar dat is alleen maar onnodige slijtage en brandstofverbruik.
Pauls
@MaartenMandemaker mooi ploegwerk Maarten. Die vorenpacker werkt dat goed ? ook op zwaardere zandgrond (met wat leem erbij) ? Ik zit zo'n beetje te twijfelen om iets gelijkaardig te voorzien op de zwaardere grond om direkt te bewerken. Nu is het ploegen, direkt naar huis om cultivator met rol te halen om de kluiten te breken, en dan gaat het nog niet altijd goed. Er blijven dan verrekt grote kluiten van om en bij de 5 à 10 cm over die met een grote hamer amper te breken zijn. Rotoreg aankopen voor enkel dat perceel is uitgesloten.
@Pauls Dank je Paul. Ja op onze grond werkt het prima. We hebben in 1 werkgang het zaaibed klaar zo. Op zwaardere grond werkt het ook wel. Hij snijdt de kluiten wel kapot. Je heb ze ook nog met een kleinere tophoek van 30 graden, speciaal voor zwaardere grond. Op onze, over het algemeen vrij lichte zand en dalgrond, werkt deze met 45 graden tophoek prima.
Pauls
@MaartenMandemaker Bedankt Maarten voor de info. Ik wist nl niet dat er verschillende tophoeken in te krijgen zijn. Heb je veel extra pk's nodig voor zo'n vorenpacker, of valt het mee. Ik rij momenteel met 80 pk en 3 schaar bij ong 5,5 à 6 km/h. En ik dacht ook aan een oude eg bij aan te hangen, om de eerste kluiten al te breken. Ik weet dat mijn opa vroeger met 45 pk een 3m eg reed. Dus kwa trekkracht is er niet zoveel nodig voor dit type eg. (dat was over geploegd land, dus trekker moest zelf al hard trekken om vooruit te raken)
@Pauls Geen dank Paul. Het vraagt wel extra vermogen ja. Deze is 2.10 breed. Reken op ongeveer 15/20 pk extra. Je kunt het op de verbruiksmeter mooi zien als je met of zonder ploegt 😄. Licht ook een beetje aan de hoedanigheid van de grond natuurlijk. Eerder hadden we een 6160 van ong. 110 pk voor deze combinatie staan, en die kon het ook prima trekken. Vroeger ploegden ze hier met een 4 schaar rondgaand met vorgenpakker en 80 pk, later toen de 3080 kwam is er een 5e schaar bijaan gekomen, en de vorenpacker verbreedt.
Tim-MF3080
@MaartenMandemaker Een 3080 is ook niet te stoppen ... 😃
Pauls
@radium45 dank voor de info, die ga eens bekijken.
Pauls
@MaartenMandemaker Maarten, ik heb mijn ideetje (ivm de eg achter de ploeg) vorige maand uitgewerkt, je ziet het resultaat bij 1 van mijn foto's (). Vorige week alles geploegd, ging vrij goed met de eg eraan en ook de freesmessen om de ploegvoor te breken, zijn er op blijven staan. Maar overschot had de MF390 echt niet meer. Op de heel zware grond was het 1 versnelling lager rijden, dwz in M1 ipv M2. Ben voorlopig tevreden, maar moet mais nog zaaien, ik zal dan wel merken of de grond voldoende goed klaarligt, nu lijkt het goed, maar eenmaal je erover rijdt kan het best tegenvallen. Mss wordt dat pas volgende week !
@Pauls Dag Paul, oke dus je bent aan het hobbyen geweest afgelopen winter 😄. Ziet er goed uit! Jullie hebben wel wat zwaardere grond als wij als ik je foto zo bekijk. Heb je ook een speedshift of een 12-12 bak? Anders kun je zo ff een tikje langzamer als het te zwaar gaat.
Pauls
@MaartenMandemaker Was het maar een speedshift bak, dan werkt het zeker zo leuk, maar het is een 12/12 bak. Ook goed maar de halve vitesse (Multi Power) zoals mijn 175 heeft ie niet.
@Pauls oké dan heb je wel mooi de vierbak en omkeerschakeling. Onze 399 heeft wel de speedshift, dat werkt handig. Die heeft alleen geen omkeerschakeling en maar 6 versnellingen achteruit

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Vogel & Noot Ploeg ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!