Boeren.nuTruckFan.nlTractorFan.nl
MenuVario bak ???

ik heb 1 vraagje, meschien stomste vraag die je gehoord heb. Hoe werkt 1 vario tramisie/bak????


7 jaar geleden

Beste reactie

De beste reactie is gegeven door  pjotr:

    werkt door middel van een planetair stelsel, de meeste merken hebben vier versnelligen, en dus ook vier koppelingen daarvoor, dan staat het zonnewiel weer vast, dan de planeetdrager, dan wordt de planeetdrager weer aangedreven, enzovoorts, en daar tussen is een hydromotor ook steeds bezig de verschillende componenten sneller en langzamer linksom of rechtsom te draaien, en zo krijg je dus dat je niks van de versnellingen merkt, en hij traploos wordt

Reacties

Pagina 2 van 2

lekker wazig uitgelegd trouwens, naja ben ik niet zo goed in sorry
 
ik heb dat boek landbouwtractoren 1985-1995, dacht ik dat dat het was, en daarin staat dat uitgebreid en duidelijk uitgelegt. moet je dat boek eens kopen, is voor de rest ook mooi boek!
 
idd mooie boeken zijn dat,,, ik heb sinds kort de hele reeks 😄
 
nog eens proberen, stel je hebt een planetair stelsel, en de motor draait aan het zonnewiel, en de trekkerwielen zitten op het ringwiel.
als ik nu de planeetdrager tegen de richting van het zonnewiel in ga draaien, net zo snel als het zonnewiel, dan staat het ringwiel stil, dan ga ik steeds minder snel tegen de richting in, dan versnelt het ringwiel dus, tot dat de planeetdrager bijna stilstaat, dan kan ik de richting omdraaien, en mee gaan draaien, dan versnel ik dus nog steeds, tot ik niet meer sneller kan, dit is dan voluit.

met zulke combinaties kan je dus verschillende onderdelen van het planetair stelsel aan gaan drijven, wat je dus met je pook doet is de hydromoter sneller of langzamer linksom of rechtsom laten draaien

zo heeft een autopowr van john deere bijvoorbeeld vier versnellingen, maar je merkt er niks van
 
ook mooi filpmje
 
new holland had tog ook een volledige mechanise bak, wat op het zelfde neer kwam als vroeger in die daf autotjes zat, en in aandrijving van een scooter met zo'n band en twee sgijve die steeds verder in en uit elkaar kune en daardoor verschillende snelheden kunt hale?
 
ja hoe meer gas hoe harder de auto (trekker 😃 ) gaat rijden 😉
 
hee boer heb jij het nou niet over de vloeistofkoppeling:P
 
doe mij de vario van Case cvx ;)maar van de fendt ik ook wel mooi maar je hebt verlies bij de vario van fendt omdat hij hydraulisch werkt en heel gauw stil gaat staan bij zwaar werk;)
 
hej hoekstraj, als je niet weet hoe je met een fendt vario moet rijden, moet je niet zeggen dat het niet werkt. in groep 2 krijg je bijna geen slip op de banden, als je trekkracht vraagt op het land zet je hem in groep 1 na gelang je grip hebt kun je de grenslastregeling bijstellen zodat je alle power kunt overbrengen. ( ik heb ruim 10.000 uur fendtvario ervaring ). de cvx rijd ook wel lekker maar is minder soepel.
 
bij de cvx druk je naast het stuur een hendeltje vooruit en dn hoef je aleen mr gas tegeven
 
ja, rijd wel fijn, maar soms reageren ze te laat die vario bakken 😉
 
je kan ze netzo instellen als je wilt, hoe snel hij optrekt, en dat verlies in de variobak merken we weinig van, slippen in stand 2wil niet, maar in stand 1 wil dat wel.
 

« Overzicht actuele onderwerpen
« Overzicht met alle reacties

Reageer

Om te kunnen reageren moet je wel lid zijn van TractorFan. Meld je aan of log in!