Illustratie van:

Joskin Bemester - Lekkage verhelpen aan onderkant van verdeler.

Beste leden,

Sinds een paar jaar lekt onze verdeler van de Joskin modulo 2 giertank ietsje. Omdat we de laatste paar jaar steeds meer dunne mest uit zijn gaan rijden is het lekken iets erger geworden. Nu zit er tussen waar de hydromotor tegen de verdeler aan is gebout een dikke metalen ring (zie foto). In deze ring zitten meerdere gaten, waaronder 2 horizontale gaten. Het is heel duidelijk te zien dat er door deze gaten mest is gelekt. Er zijn lek sporen (roest en mest resten) en ook hebben we van buitenaf een compressor op het gat gezet en dan hoor je dat er een open verbinding is met de binnenkant van de verdeler. Een van de twee gaten kon heel makkelijk dicht gemaakt worden door er een bout van M8 in de draaien, aan de achterkant zit echter nog een gat (waar verschrikkelijk beroerd bij is te komen) maar dat gat is weer groter, zit tussen M8 en M10 in. Me gevoel is toch dat het lekken door deze 2 gaatjes is gekomen en daarom wil ik ze dus dicht hebben maar nu is mijn vraag: Waarom zitten deze gaatjes er en kan het kwaad wanneer deze dicht gemaakt worden?

Heb 2 foto's op de site gezet om het wat makkelijker te visualiseren!
tractorfan.nl/picture/809747/
tractorfan.nl/picture/809746/

Bedankt voor de reacties!

Deel dit topic

Reacties

Siebenga
Vetnippel er in en vol vet jagen! Volgens mij gaat ene gat naar onder en andere naar boven. zo dat het niet uit maakt hoe je de ring plaatst. (op de kop of niet)

Zit een flens in deze ring waar de as van hydromoter draait. Hier zit een spie op die de snijschijf laat draaien
MennoFendt511
Klinkt wel logisch. Maar, is het ook zo logisch dat het in weze ook in contact kan komen met de mest? Langs de as van de hydromotor omhoog naar de verdeelplaat en dus in de verdeelbak.
Siebenga
Ja zo logisch is het wel aan de bemester waar ik mee werk 😛 die flens waar de mest uit komt dat is het enige wat de mest gaat tegen houden. zit een afdichtring in het midden van de flens. En volgens mij zit ene gat onder en de andere boven de afdichtring.

als je er dan vet in pompt gaat de as daar in draaien. Dat dicht het wel af in ons geval
Dirk10641
Wij hebben hetzelfde probleem.
Die gaatjes zitten daar niet voor niets.....
In die metalen ring zit een kamer die een ruimte vormt tussen je hydromotor en je verdeler. Als er stront uit die gaatjes komt wil dit zeggen dat je afdichting van de verdeelmolen niet goed meer is (is een keerring). Het beste is om de snijplaat te demonteren en de lipseal dan te vervangen, ook controleren dat de as niet is ingelopen waar die keerring tegendraaid. Als je die gaatjes gaat afdichten dan heb je kans dat er na verloop van tijd stront in je hydromotor gaat geblazen worden.
Bij ons staat er op één van die gaten een vetnippel, maar met alleen maar vet in te pompen gaat het maar even beteren.....keerring vervangen is de boodschap.
MennoFendt511
Hmm.. Wellicht toch wat ingewikkelder. dat verklaard waarschijnlijk dus ook waarom de gaten 2 verschillende gaatjes hebben. Vrees dat er niks anders op zit dan verdeler open te maken en te gaan zoeken naar de keerring. Bedankt tot dus ver!
MennoFendt511
@Dirk10641 Jullie hebben ook een Joskin verdeler?
Dirk10641
Dat gat met draad dient voor die vetnippel en dat andere gat, waar niks van draad in zit, dient als controle van je keerring....als je daar stront uit ziet komen weet je dat hij vervangen moet worden.

Die snijplaat eraf halen is niet moeilijk....in het midden van de snijplaat zit een stop, die moet je losmaken....dan kom je bij twee kleine borgmoertjes uit, die losmaken en dan krijg je die snijplaat er af....zie je ook meteen die keerring zitten.
Dirk10641
Ja wij hebben ook een joskin verdeler, multi action
MennoFendt511
@Dirk10641 Bedankt Dirk voor je uitleg. Ik ken het inderdaad, bij de vorige tank helaas vaak genoeg moeten doen. Ik ga eens kijken!
Siebenga
Quote @Dirk10641:
Als je die gaatjes gaat afdichten dan heb je kans dat er na verloop van tijd stront in je hydromotor gaat geblazen worden.
hoe wil je dat voor elkaar krijgen? is een as die er op zit.. en die zit aardigver die flens in.. mest gaat er eerder bij langs lopen dan in de motor lijkt me!

Al heel wat kuubs uitgereden met joskin maar enige wat wel stuk wil is die spie
Dirk10641
Dat is hier in de omgeving toch al is gebeurd.....ze maken bij joskin niet voor niets een tussenkamer op die verdeelmolen. Als je die gaat afpluggen en je keerring van je verdeelmolen is niet meer OK dan ga je druk zetten op je afdichtingen van je hydromotor. Als die ook niet goed meer zijn dan heb je het zitten.
Siebenga
@Dirk10641 in die flens zit in het midden toch een afdichtingring? als je vet in die nippel brengt komt het vet in de bovenste kamer(kant van snijplaat)? en dat onderste deel(kant van de motor) blijft dat gewoon leeg?
wouterdp
@Dirk10641

ik sluit mij volledig aan bij jouw verhaal, kostprijs voor dit te vernieuwen is echt niet hoog, de keerring en de as waar de keerring op draait bij de onze was dit rond de 75 euro.
Dirk10641
Ja, daar zit een afdichtingring in. Als je er vet in pompt dan komt dat in die kamer tussen de afdichtingsring en de hyromotor. Maar als je afdichtingring niet goed meer werkt, dan zit er in die kamer stront, en dan mag je daar zoveel vet in pompen als je wil, dat wordt eruit gedrukt door de stront die zen weg zoekt.
Dirk10641
@wouterdp
Oh dat valt goed mee, ik heb net prijs gevraagd voor alles. Ook de snijplaat (waar de messen tegen draaien) is na 9 jaar goed ingelopen bij ons.
CaseCS130
@Dirk10641 Het is precies zoals Dirk zegt. En behalve de keerring vreet het asje inderdaad vaak ook in. Dus afdraaien en rvs busje erom of een nieuw asje, anders is je keerring zo weer weg.
Siebenga
@CaseCS130 als je nieuwe as wilt is de gehele hydromotor goedkoper.. hebben ze mij eens wijs gemaakt 😄

als dit voorkomt.. heb je het dan ook over een gebrek aan smering?
MennoFendt511
@Dirk10641 Verdeler open gehad nieuwe keerring gehaald en alles weer netjes in elkaar gezet. Kon duidelijk zien dat de 'tussenkamer' (tussen hydromotor en verdeler) ook vol met strond had gezeten. Alles netjes schoongemaakt en tussenkamer gevuld met vet. De as van de verdeelplaat die in de keerring gaat was gelukkig niet beschadigd. Hopelijk kunnen we van het voorjaar weer 'lekvrij' mest rijden!
Bedankt allemaal voor het meedenken!
Dirk10641
@Siebenga

aan de as van de hydromotor is niks aan, wel aan de as (bus) van de snijplaat. Hier zit de as van de hydromotor in, en drijft zo de snijplaat aan.
Dirk10641
@MennoFendt511

Alles terug in orde dus....met een kleine kostprijs 😄
MennoFendt511
@Dirk10641 Precies, beetje voor de hobby!
hoekske
Iig nooit die gaten in de tussekamer dicht maken dan kan het een duur grapje worden.
CaseCS130
@Siebenga Wij hebben em afgedraaid en een rvs busje om gemaakt, kost praktisch niks. Verleden jaar stuk bij de stal aangebouwd en kwam stukjes beton tegen in de verdeler die de keerring beschadigd hebben. Daarna nog wel een poos doorgereden waardoor het busje ook ingerot was.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Joskin Bemester ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
23
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
3