Afstand velgen bij dubbellucht

Zou dubbellucht op tractor willen plaatsen met achteraan bandenmaat 18.4/34 en vooraan 14.9/24 hoe ver moet de dubbelluchtvelg van de tractorvelg geplaatst worden opdat de banden elkaar niet zouden raken? Zou op lage druk (0.8 bar)willen rijden en banden zijn michelin agribib (zakken redelijk breed uit bij belasting en op lage druk)

Deel dit topic

Reacties

johan6640
Kun je wel meten die iets wat goed zwaar is in de hef en banden op 0,8 bar en dan meten hoe ver de wang naar buiten komt en dat keer 2 plus en beetje dan moet het goed komen
Wimsumar
Beste Valtra1: Dubbelluchtmaat is ook 18.4 breed? (Dan zal het niet meevallen binnen de 3 meter te blijven, indien nodig).
hilbertvdberg
@Wimsumar dan kun je makelijk binnen de 3meter blijven hoor
hilbertvdberg
@Wimsumar

2,90m met 4x 18.4R34
maar dan staan de banden niet zo ver uit elkaar
valtra1
@ Wimsumar: dubbellucht is ook 18.4 kom dus waarschijnlijk buiten 3 meter, maar dan maak ik er wel uitzonderlijk vervoer van.
@ johan6640:heb al wat metingen uitgevoerd en probleem is zowat dat dubbellucht met molcon-systeem is en ik denk dat ik deze gewoon zou plaatsen de afstand te klein word.Eigenlijk stelde ik deze vraag hier omdat ik de redenering volg dat bij het plaatsen van de dubbellucht de banden niet zoveel meer zouden doorzakken en het misschien wel in orde is. Indien dit niet zo is denk ik eraan om de ster uit de dubbelluchtvelg te halen en er een ring of iets dergelijks bij tussen te lassen zodat de ster een stukje verder uiten de velg komt. Probleem is dan weer dat ik al datgeen ik voordien ineen geknutseld heb weer terug uiteen moet slijpen, en banden demonteren en ....
valtra1
@hilbertvdberg is dit met molcon systeem en hoe lang zijn de klauwen dan?
Wimsumar
Beste HilbertvdBerg
Quote @hilbertvdberg:
2,90m

"Effe dimmen", dat wordt niet makkelijk om binnen de 3 meter te blijven.
Loeideutz
Waarom wil je niet dat de banden elkaar raken. Een klein beetje lijkt mij niet erg. Heb zelf 16.9 met dubbellucht. Die komen op de grond ook aan elkaar. Ik laat de druk wel niet zoveel zakken, maar het levert geen problemen.
Fendt926Driver
Quote @valtra1:
Indien dit niet zo is denk ik eraan om de ster uit de dubbelluchtvelg te halen
molcon sterren zijn er in 12cm hart blokje tot hart bout maar ook in 17 cm hart blokje hart bout. meende dat er nog een langer was maar weet ik niet zeker.

weet wel dat een langere ster 48 euro per vinger kostte in mijn geval met 2 keer 5 ster 480 euro. maar was het waard. heb 16.9 38 naast 650 38 lopen
valtra1
@Loeideutz lees hier regelmatig dat je dan de banden kapot rijdt, op hoeveel druk heb jij dan de banden staan?
valmet6400power
@Wimsumar

2.90 is toch ruim binnen de 3 meter? Voor ruim 96.6% zelfs dus nog 3.3% over 😄
Loeideutz
De druk staat bij mij ergens rond de 1.7 à 1.8. De dubbellucht iets minder. De banden komen ook maar een bietje aan elkaar. Mijn idee is dat een paar centimeter "induwen" geen kwaad kan, het schuurt immers niet. Het drukt alleen maar.
valtra1
@Fendt926Driver van die langere vingers wordt dan weer gezegd dat die gemakkelijker kunnen afbreken, en dat maakt het ook weer een heel pak duurder.
Fendt926Driver
Quote @valtra1:
van die langere vingers wordt dan weer gezegd dat die gemakkelijker kunnen afbreken
als je ze gebruikt voor trekkertrek ja dan kan er wel een keer wat krom gaan maar hier zit het aan een 145 pk trekker die er best wel zwaar werk mee doet en geen enkel probleem mee.
trekker weegt van zichzelf al 6.5 ton dus met machines erbijaan best wel een gewicht. en met hakselen is dit de lostrek trekker met die dubbellucht eraan ook geen problemen mee gehad tot nu toe.

valtra1
Bedankt voor alle reacties, kan hier al een eind mee voort.
john deere 7810
@valtra1

beter te ver uit elkaar dan aan elkaar!

ligt ook aan wat voor velg breedte je hebt. als je een smalle velg hebt vergleken met de band. zul je een grotere afstand moeten overbruggen
hilbertvdberg
@valtra1 dit is wel molcon systeem, maar welke klauwen weet ik niet, moet ik ff kijken, banden raken elkaar net niet op 0,5bar, maar zijn taurus banden
hilbertvdberg
@Wimsumar dit is echt zo, ik rij er ntto trekkertrek mee, en daar mag je maar 3m breed zijn, en ik blijf daar ruim binnen.
Wimsumar
Beste HilbertvdBerg:
Quote @hilbertvdberg:
ik blijf daar ruim binnen.

Vraag is op welke spoorbreedte de 'topictrekker' staat.
Dit kan hooguit:
3 meter - (2X bandbreedte à 46 cm + 2X vrije à 4 cm ruimte) = 2 meter (buitenkant trekkerbanden) .
2 meter - 1 bandbreedte à 46 cm = 1,54 cm spoorbreedte.
hilbertvdberg
@Wimsumar daar heb jij gelijk aan, we weten niet wat voor een trekker het is
valtra1
@hilbertvdberg Is een valtra 900, minimum spoorbreedte is denk ik 1508 mm en op dubbellucht zitten al klauwen van 17 cm denk ik. Dus binnen de 3 meter blijven zal waarschijnlijk niet lukken, enkel als ik de banden op veel te hoge druk zet en ze dan zo goed als vlak naast elkaar zet.
hilbertvdberg
@valtra1 oke dat gaat denk ik niet lukken, maar waarom wil je graag binnen de 3 meter blijven?
valtra1
@hilbertvdberg Als je binnen de 3 meter blijft is het geen uitzonderlijk vervoer op de weg, maar zoals eerder aangegeven is dit niet echt een probleem, kan dubbellucht ook op het veld plaatsen of vergunning aanvragen voor uitzonderlijk vervoer. Ga gewoon wat opmeten zoals aangegeven door johan6640 en dan molcon ster van dubbellucht halen en afstandhouder tussen lassen zodat dubbellucht verder van tractorvelg staat.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
23
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
8