Na de bollen mais planten

De Gebr. van Diepen in de Weere zijn een experiment gestart om direct nadat de bloembollen gerooid zijn mais te planten op hetzelfde perceel. Ze proberen op deze manier 2 vliegen in een klap te vangen en hun land beter te benutten. De maisplantjes staan al klaar in de kas en worden op dezelfde manier als koolplanten in de grond geplant. Door met maisplantjes te werken ipv maiszaad worden er enkele belangrijke groeiweken ingehaald.

Deel dit topic

Reacties

pieta
Ìk ben benieuwd!
MF6465dynashift
Ik denk dat je je land helemaal stuk rij
velsje
Lijkt mij wel dure mais te worden zo...
mf-6265
Het land geraakt tog uitgeput na zo een paar jaar ?
Miniplaat
@mf-6265
Dat is puur een kwestie van genoeg grondstoffen en mineralen en dergelijke toevoeren aan het land. Dit lijkt mij niet het grootste probleem.
Het lijkt me wel veel extra arbeid om die maïs eerst in kistjes te zaaien en vervolgens nog weer opnieuw op het land te poten.. Kan dit uit qua kosten? Aangezien normaal gesproken maïs zaad en zaaien al richting de 250 euro per ha gaat..
rickjd
@Miniplaat
Als de kassen leegstaan nadat bijvoorbeeld de spruitenplantjes eruit zijn en de kas anders bijvoorbeeld een paar weken leeg zou staan hoeft dat ook niet alles te kosten.

De koolpoter zelf (spruitenpoter)? kost per hectare naar mijn idee veeel minder als een maiszaaier als je naar slijtage en aanschaf kijkt. Je zet er 4 schooljongens á 5 euro per uur op en een chauffeur van 15 euro en je bent zo duur nog niet
Miniplaat
@rickjd
Nou heb je het al wel over een opgeteld uurloon van 35 euro en die koolpoter gaat mijns inziens stapvoets over het land. Ik weet niet wat de capaciteit kan zijn, maar enkele uren per ha lijkt mij geen rare schatting. Dan nog de kosten van de trekker erbij, dat telt allemaal door. En die maïs plantjes in de kistjes zaaien (aantal ha x 90000 zaadjes) is ook nog wel even werk. Alle kratten uit de kas naar buiten slepen.. Ik weet niet hoe ze het uitgerekend hebben, maar het is wel veel moeite Allemaal lijkt me.
+7
Grasbaal
Een experiment mag geld kosten. Hier zonder subsidie en gewoon doen. Toch prachtig dit soort probeersels 😄
MaxxuM4ever
Er wordt al jaren kool en sla na bollen geteeld, dubbelteelt gaat op zich wel. Met die plantjes de groeiachterstand wegwerken heeft het wel kans van slagen denk ik, als je het maar goed aan de gang krijgt na het planten. Gezien de huidige landhonger en maisschaarste wel een mooie oplossing maar ik zaai zelf liever groenbemester na de bollen ter voorbereiding van het volgende gewas in het volgende jaar.
+1
reinder-mf
Doordat je een dubbele teelt hebt, kunnen de eventuele meerkosten ook weer eerder uit. Maar net wat MaxxuM4ever zegt, ik zou ook liever een mooie groenbemester zaaien, slaagt altijd na tulpen. Dikke bladrammanas er op en de bodem even verwennen.
JD5620
Quote @mf-6265:
Het land geraakt tog uitgeput na zo een paar jaar

het land word nu al uitgeput, gaat wel langzaam. Dat komt omdat de bemestingsnormen te laag zijn. 😞
Boerenjongen16
@Grasbaal Ben ook benieuwd... wanneer komt deel 2?
velsje
@mf-6265 uitgeput zal wel mee vallen, hier doet ook een akkerbouwer 2 gewassen in 1 jaar. Nu staan er nog erwten op, die worden volgende maand geplukt. en dan rijd die er weer mest op en komen er bonen op te staan..
fendt-412
Dat zijn beide vlinderbloemige gewassen, vragen niet echt veel van de grond.

Ben benieuwd in hoe verre dit lukt. Weet niet hoe oud dit filmpje is, meeste mais hier in het noorden is al tussen de 50 en 80cm groot.

Wortels om vocht en voedingsstoffen te vinden zijn denk ik minder breed en diep ontwikkeld. Als het weer even niet mee zit loop je zo 4week achter de normale mais aan. Wordt het weer ploeteren in november met een beetje pech.
+1
MaxxuM4ever
@velsje Een maisplant van 2 meter hoog kost wel iets meer energie dan een bonenplantje denk ik.
Ik denk dat je dit verschijnsel van dubbelteelten meer gaat zien als domeinen zijn land aan de hoogste bieder gaat verhuren zoals de plannen nu zijn, zeker als het je laatste pachtjaar is. minimaal in de rij bemesten en maximaal oogsten, 2 ruggen uit een varken noemen ze dat ook wel.
spotmelker
Ik ben benieuwd of de potplant-maïs genoeg voorsprong heeft t.o.v. zaaien dat het gewas rijp wordt. Hier is in 't verleden wel vaker maïs na tulpen gezaaid die onder folie hadden gestaan en dus extra vroeg (voor ½ juni) gerooid waren. Prima gewas, wat dunnere stengels maar nooit rijp.
Jasperfendt
Quote @fendt-412:
meeste mais hier in het noorden is al tussen de 50 en 80cm groot.

Hier niet hoor eingelijk helemaal niks wat zo lang is hier
ares697
Quote @fendt-412:
vragen niet echt veel van de grond.

Onze Lupine, wat ook een vlinderbloemige is werkt juist als grondverbeteraar en legt stikstof vast, net als andere vlinderbloemigen dacht ik? Het is dus een soort van halve groenbemester.
Nico96
En dorsmais? Die laat toch ook behoorlijk wat os in de grond achter.
fendt-412
@Jasperfendt
waar zit je precies in drenthe? door de vele regen later moeten zaaien?

Zit zelf in noordoost groningen. Laatste week van april kunnen zaaien, telkens optijd een buitje gehad en op zn tijd een paar zonnige dagen. Zijn wel enkele percelen die 2weken later gezaaid zijn, daar houdt het bij 30cm wel op.
gezienus
Zit net aan de andere kant van de grup de meensten waaren blij dat hij er de eerste week van juni er in zat
Jasperfendt
@fendt-412 Wij ziten in ruinen, nee we heben niet later gezaait ofzo we heben eindapril gezaait
MF6465dynashift
Met bollen rijen ze het al 3 x aan stront en met mais nog net ff meer
fendt818vario
@MF6465dynashift Dat kan je met verbeteren door te woelen. Moet je Michael de prutser ff bellen. 😃 meestal rijdt je met kisten rijden maar 1x over hetzelfde spoor.
stannetje96
@fendt818vario ook al woel je 10x, het word niet meer zo als het was. Daar gaat een tijd over heen. Je moet zo min mogelijk op het land rijden
fendt818vario
@stannetje96 Natuurlijk moet de bodem zich herstellen. Het beste is om een diep wortelende groenbemester te zaaien. Ik rijd maar 1 keer over hetzelfde spoor, als je meer eroverheen rijd spoor je alleen maar dieper in. Bij ons wordt er na het rooien gras in gezaaid als groenbemester, kan je zo zien of er structuur schade is of niet.
t6030power
@fendt818vario van willie geleerd zeker
fendt818vario
@t6030power Wist ik al.
MF6465dynashift
@t6030power ja uiteraard van Willie geleerd, wie anders, die man heeft er verstand van
Snaky Bill
Zijn dat Roundup ready maisplantjes?
wiegehts
Round up ready mais snaky bill word niet in nederland toegelaten
zijn nog teveel complicaties bij las ik op site boerderij
boerderij.nl/Akkerbouw/Blogs/…
+1
Grasbaal
De geplante mais zit nu 4 weken in de grond en staat al weer bijna een meter hoog.
cs-agrar
Heb je ook het planten nog gefilmd?
Grasbaal
Nee, helaas niet zal nog wel eens navragen hoe dat is gegaan.
fendt-412
Moet zien of die mais ooit nog rijp wordt.
Hier staat de mais al in de bloei.
Kenijor
Van proberen ken je leren.
+1
fendt trekkertje
Ja niet te negatief jongens iemand moet de eerste zijn die het probeert.
trean
@fendt trekkertje er zijn meerdere akkerbouwers in de nop die dit meerdere keren hebben geprobeerd. Als je maar dr helft zaait van normaal dus ongeveer 45 duizenden planten per hectare dat wordt het in november nood rijp met kleine kolven.
MaxxuM4ever
@Grasbaal heb je ook foto's van de mais?
Grasbaal
Nee, die laatste video heb ik niet gemaakt. Ik ga daar eind augustus nog wel eens keer langs
wilminkje
@fendt-412

T schijnt dat er nu een ras is ontwikkeld dat maar 1,5 meter wordt. 1 duitse akkerbouwer heeft vorige week graan geoogst en direct de mais gezaaid. Als t in oktober nog niet vriest wordt die maïs nog rijp...
+2
hookwood
Ik heb hier Roadrunner gezaaid, heeft een FAO van 150. Is op 20 mei na er eerst een dikke eerste snede te hebben afgehaald, gezaaid en staat nu volledig in bloei. Staat zelfs beter dan de meeste percelen hier in de buurt waar alleen maar mais wordt geteeld. Ik schat dat ik half september kan hakselen en daarna komt er nieuw gras in.
Sanderzz
Deze mannen proberen tenminste iets! niet geschoten is altijd mis.

en ik denk dat t nog geeneens een gek idee is. het grote voordeel van opkweken in de kas is dat je omstandigheden in de hand hebt. dus eigenlijk altijd een perfecte start.

als je naa gewoon mais zaaien een maand geen water hebt groeit er niets. in de kas wel
Grasbaal
Update2 - geplante mais van de gebroeders van Diepen uit De Weere.

Ja ja, het word al een echt gewas. Ook deze mais heeft een perfecte maand gehad.

JohnDeere5720
Quote @ares697:
net als andere vlinderbloemigen dacht ik? Het is dus een soort van halve groenbemester.

Wij zijn bio, en hebben ook overal klaver instaan.. Doet ook echt niet onder van gewoon gangbaar! 😃
Al 4 keer snede van 40 tot 60 cm hoog gehad van een perceel (Ondanks de DROOGTE)

Vanmiddag int land gekeken, en we hebben ook gelijk de Chinese muur kunnen bewonderen.. 😞
Aih Aih, wat een scheuren!
ares697
Bij ons doet nu iemand gras na wintergerst, dat lijkt mij een betere oplossing.
eddie
Heb hier in de buurt ook mais gezien van 20 cm hoog vorige week, onze plant is nu aan het rijpen is cker 2 meter hoog zitten wel wat natte plekken in, kun je ook duidelijk zien aan de maisplant dat hij op zulke plekken stukken lager is helaas.
Grasbaal
Met dank aan @cs-agrar hier wat foto's van deze mais die nog niet helemaal is afgerijpt:









de hoef
Het is in iedergeval geen mislukking
George
Het lijkt te zijn gelukt. Maar het is denk ik ook een tamelijk bewerkelijk experiment. Die doorgebroken kolven passen niet zo goed op elkaar. 😄
de hoef
Quote:
@: George

iets wat weinig tijd kost brengt zowiezo meestal niks op .
de beste man heeft mooi 2 schoven kan hij in iedergeval een hoge pacht betalen
+1
cs-agrar
Toen we kolf gebroken hadden bedachten we pas om foto te maken. Liep er met bevriende loonwerker door. Kolven goed gevuld, een enkele plant zelfs 2 kolven, veel planten met aanzet tot een tweede. Mais staat niet al te massaal, maar als deze netjes afrijpt zeker geen verkeerde kwaliteit. De korrel bevatte nog een zeer klein drupje vocht. De loonwerker heeft ook de beschikking over rupsdumpers, de mais gaat zeker knap van het land komen. Lijkt mij een geslaagd experiment, dit gaat komend jaar vast op meerdere locaties gebeuren
Frans1
Quote:
@cs-agrar: Lijkt mij een geslaagd experiment, dit gaat komend jaar vast op meerdere locaties gebeuren

ligt eraan of de extra kosten opwegen tegen de opbrengst.Weet je daar ook iets over?
gezienus
George ,kolven passen niet zo goed op elkaar

Je kunt toch tot 14 tellen
George


Ik bedoel deze foto. 😄
meelezer10
Dit zijn twee verschillende kolven. Ik kan wel niet zo goed tellen maar ik kom boven de 40 korrels in de rij. Bij vroeg gezaaide mais moet je meestal al zoeken om aan de 35 te komen.
cs-agrar
Quote:
@meelezer10: Dit zijn twee verschillende kolven. Ik kan wel niet zo goed tellen maar ik kom boven de 40 korrels in de rij. Bij vroeg gezaaide mais moet je meestal al zoeken om aan de 35 te komen

Helaas, het is toch echt een en dezelfde kolf. Had met een slag draaien misschien beter gepast, maar wij dachten dat ie zo hoorde.
Ook niet uitgezocht op grote, gewoon zo ergens een van de plant af.
+1
de hoef
@cs-agrar
gewoon beste mais voor laatgezaaide .ik heb in mijn korte leventje al zat slechtere kolven gezien
mlkvhoudr
@cs-agrar

leuke fotos cs geeft ook mooi aan dat het best een succes is geweest
George
Als het echt van 1 kolf is dan is het een uitzonderlijk lange kolf met 40 korrels in de lengte. Er zullen dus best tonnen genoeg af komen en als het weer nog wat meezit kan zo'n mais best nog een maand staan om af te rijpen. Hier in de omgeving werd ook wel ooit korrelmais geoogst tot kerstmis.
de hoef
Quote:
@George: tot kerstmis.

dan had ik tot 2 januari gewacht ,dan kan je zeggen dat je de vroegste bent
meelezer10
Ik ging even naar de goenbemester kijken en wat denk je wat ik aantrof, Maisplantjes. Op de plaatsen waar er een kolf in de grond terecht is gekomen staat een hele bos met maisplantjes.
+1
cs-agrar
@meelezer10
Ha, daar zijn je missende 5rijen korrels!
meelezer10
@cs-agrar
tuurlijk ik tel vast te laat zodat er al een aantal korrels uitgevallen zijn. Ik moet de eerste kolf met 40 korrels in de rij nog tegen komen.
cs-agrar
Quote:
@meelezer10: k moet de eerste kolf met 40 korrels in de rij nog tegen komen.

Hier verspreek je jezelf, je schrijft eerder dat je boven de 40korrels in de rij telt
meelezer10
@cs-agrar
duuuu ik kan maar tot twintig tellen en dat heb ik twee keer gedaan.
En wat jij nu schrijft heb ik helemaal niet geschreven. Nu heb je de kolf al langer gemaakt nu ga je hem ook nog uitzonderlijk dik lullen 40 rijen pfff.
+1
cs-agrar
@meelezer10

meelezer10 - 17 uur geleden
Dit zijn twee verschillende kolven. Ik kan wel niet zo goed tellen maar ik kom boven de 40 korrels in de rij. Bij vroeg gezaaide mais moet je meestal al zoeken om aan de 35 te komen.

Nu jij weer. En eerlijk waar, tis echt 1 kolf. Heb er ook totaal geen belang bij dat de kolf groter moet zijn.
meelezer10
@cs-agrar
misschien kun jij wierben helpen dijksma te overtuigen. Je overtuigingskracht is nog al goed.
+2
cs-agrar
@meelezer10
tja, ach, ik denk dat ik net als vele melkveehouders aan de gang zou gaan daar in Den Haag. Eerst een tijdje met de knuppel in de rondte zwaaien...
+1
de hoef
Quote:
@cs-agrar: Eerst een tijdje met de knuppel in de rondte zwaaien...

wanneer gaan we?
+1
vofjagtenberg
@cs-agrar
Gezellig, daarna even afpilsen in de pianobar. Wie rijdt?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@cs-agrar: Eerst een tijdje met m'n knuppel in de rondte zwaaien...

Dat gaat mij niet lukken, ben ik bang. Dijksma is niet helemaal mijn type...
vofjagtenberg
@Jack Rijlaarsdam
Kan natuurlijk een jutezak meenemen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@vofjagtenberg: Kan natuurlijk een jutezak meenemen.

Stapeltje telefoonboeken lijkt me meer zinvol, kun je een gesprek op gelijk niveau voeren.
meelezer10
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: een gesprek op gelijk niveau

Je kunt ook op je knieen gaan zitten krijg je misschien wel een keer een ja van dijksma maar mij niet gezien
cs-agrar
@vofjagtenberg
iets met vlag, hoofd en vaderland ofzo... maar weet bijna zeker dat er dan evengoed een deserteur aan boord is..
+2
Grasbaal
Jos van Diepen van de Gebr. van Diepen uit de Weere (NH) laat zien dat je met maisplantjes die zeer laat in de grond gaan ook nog een goede oogst kunt halen
+1
cs-agrar
Opbrengst scheen ook niet eens tegen te vallen en er is ook direct een vers-monster genomen. Nu is het afwachten die de cijfers gaan zijn
George
Hij oogt niet lang maar de kolven zien er wel redelijk goed uit. Het perceel is goed berijdbaar , dat is momenteel ook op veel plaatsen anders. Mais is ook al wat aan het afsterven zo te zien. Maar de voederwaarde zal weinig afwijken van eerder geoogste mais denk ik. Op 7 november mais oogsten is op sommige plaatsen best bijzonder maar hier wordt ook nog volop geoogst. Gedorsen welteverstaan. Korrelmaisprijs is weer stijgende. Vandaag nog een vrachtje over de weegbrug van €121 per ton gereden. 14,6 ton van een hectare was toch nog ruim €1550 over met de dors- en transportkosten betaald. Het is niet apart veel maar toch meer dan van die lage prijzen die hier af en toe worden genoemd.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden Mais , grond , vliegen , kas , maisplanten , maisplant en maiszaad geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
80
DEELNEMERS
38
WEERGAVES
4