Laat mestmixen over aan loonwerker

Het praktijknetwerk ‘Laat gassen je niet verassen’ adviseert melkveehouders om het mixen van de mestkelder of silo over te laten aan een loonwerker.

Deel dit topic

Reacties

bart99
Zie je het gebeuren? Zelf verwacht ik dat er toch zat boeren zijn die gewoon zelf blijven mixen.... Het is misschien beter maar loonwerkers mixen ook niet voor niks...
jan is hobbyboer
Quote:
@bart99: Zie je het gebeuren? Z

Ik doe het al jaren, een telefoontje en de mestput wordt een uurtje of wat gemixed.
mike_v
Als je de mixer zelf hebt, ben je na een kwartiertje aan het mixen. Handgas erop en de enige kost is je mazout en onderhoud van de machines. Geen loonkost meer @jan is hobbyboer. Ga je toch een pak goedkoper af zijn dan wanneer 'de loonwerker' uren zit te maken op een stilstaande trekker ...
oldhuus
Ja kun je zelf mooi in de stal blijven lopen?? :S
Ik mix de putten bijna nooit maar als dan 's avonds bij koel weer met alle deuren/gordijnen open en zorg dat er verder niemand in de stal loopt.
Silo laat ik 1x jaar mixen, overpompen laat ik ook doen maar dat gaat prima zonder mixen.
dorpsrandhoeve
Ja, laat de loonwerker mixen,

Dan ga je zelf tenminste niet dood door de gassen. 😃
mike_v
Quote @oldhuus:
... zelf mooi in de stal blijven lopen ...

Genoeg dingen buiten de stal te doen ... Of heeft de boer het toch niet zo druk als men altijd laat blijken? 😉
jan is hobbyboer
Wat moet ik in een stal doen als de koeien buiten lopen?
gezienus
Jan hobyboer schreef

mischien mest mixen
+1
CHALLENGERfan
@mike_v @oldhuus Het gaat er natuurlijk meer om dat het weinig uit maakt of de loonwerker een trekker+mixer neerzet of dat de boer dat nou zelf doet... De verantwoordelijkheid voor wie er in de stal lopen en hoe de stal geventileerd wordt ligt dan nog steeds bij de boer...
meelezer
Wat zou de basis zijn voor deze conclusie? Want de meeste (naar buiten gebrachte) mix-ongelukken waren juist bij mensen van buiten het "eigen" bedrijf.
Het grootste voordeel (kleinste risico) van eigen mechanisatie is juist dat het regelmatig gemixed kan worden. Dit voorkomt juist dat het mixen wordt uitgesteld met als gevolg per keer hogere concentraties.

In mijn beleving zou mest onder een stal gewoon dagelijks of wekelijks in beweging moeten om nog enigzins veilig te mixen en als dat voor het milieu dan iets minder is dan nog is dat geen mensenlevens waard!

Maar ik geef toe dat ik een hogere prioriteit aan mensenlevens geef dan aan oncontroleerbare milieudoelen.
valmet6400power
Met alle respect maar hoe gevaarlijk kan het zijn om een trekker voor de put te zetten, de aftakas in te schakelen en dan handgas erop? Je komt na een half uur terug en doet alles in omgekeerde volgorde.

Trekker van het loonbedrijf is het geld niet waard.
9115
@ jan is hobbydieren wat moet je mixen dan als de koeien buiten lopen?
Snaky Bill
Maar er zijn haast geen loonwerkers meer met als die regeltjes.
arjankok_
Het lijkt mij dat het praktijknetwerk, laat de gassen je niet verrassen, nog wel meer en nuttigere tips had of nog gaat geven, ben vooral nieuwsgierig of er een verband is tussen voeding en mestkwaliteid/gasvormigheid,mixfreqentie etc ,etc, denk zelf dat voeding veel meer van invloed is om ook gezonde mest in de put te hebben
casejxu
Grootste fout is gewoon Door noet regelmatig te mixen... scheelt een hoop tijd en gassen.... 1 per 2 weken half uur of minder mixen en klaar is kees....

Ook een looneisen ken Door een ongelukkige fout omkomen bij t mixen
dlok
Zulks werk gun je zo'n arme loonwerker toch naar nieut? Hele dag een beetje naar zo'n mixer staan kijken
Grasbaal
Een goeie loonwerk mixer is in een uurtje klaar.
+1
cs-agrar
En dan gaat ie naar de volgende. Beetje vergezocht verhaal allemaal. Gewoon mixen als het knap waait, heb je geen last
+1
gezienus
Hoeveel mixers heeft een loonwerker hier varieren de mixergat bij diverse bedrijven van 40 tot 80 cm
meenste boeren hebben een goede mixer en wat is een loonwerk mixer die het in een uurtje klaart

silo laat ik wel mixen duurt 20 tot 30 min
711feldliebe
Lekker met ziektes ook 😉
Nhpaultje
@cs-agrar

Dat sowieso, bij wind en alles open. Maar gevaarlijke gassen worden onderschat, zelfs al waait het hard. In een dooie hoek kunnen toch gassen blijven hangen, daarbij zijn er diverse gassen de ene zwaarder en de andere lichter dan zuurstof. Dus helemaal veilig is het nooit.
cs-agrar
Die loonwerker gaat echt niet in elk hoekje meten hoe de concentraties zijn. Hij moet zorgen dat z'n machine rendabel draait en als het eens een bijna windstille dag is, maar de aanvragen lopen op, wordt er ook op die dag gemixt. En jouw koeien lopen dan evengoed in die stal.
klaas schouten
Ik weet uit ervaring dat als je een melkveeput voor de eerste keer mixt dat het flink stinkt. als je een jongvee of vleesveeput voor de eerste keer mixt stinkt het veel minder. Hoe het met die gevaarlijke gassen staat die je niet ruikt weet ik niet. melkvee wordt veel geconcentreerder gevoerd meer eiwit in het rantsoen misschien daarom meer gassen.
+2
Corne S
Ik zie het voordeel hier niet zo van in. De gassen blijven toch hetzelfde of de loonwerker of de boer zelf nu mixt?
+1
spotmelker
Gewoon beginnen met uitrijden en als de mest dikker wordt gaan mixen. Doe dat al jaren, stinkt veel minder en als het te dik blijkt water bijmengen, komt de werking ook ten goede.
cs-agrar
Da's ook een manier van niks, ga je eerste dunne mest uitrijden, vervolgens dikkere, want na mixen wordt het dan echt niet zoveel dunner, en daarna kan je er weer water bij gaan doen. In de periode dat de mest het langst zijn werking kan/mag doen(voorjaar), rij je dus dunne(snelle) mest uit. Gewoon mixen bijhouden, en pas verderop in het seizoen water bij gaan voegen. Zo blijft de graszode ook het mooist, geen dikke strepen mest waar dus geen gras meer groeit en in het seizoen snel vrijkomende voedinstoffen
+2
spotmelker
Voor mij telt maar 1 ding, hoe groeit het meeste gras. Als ik in 't voorjaar met dunne ongemixte mest veel sneller de eerste snede heb is die groeiwinst groter dan dat er later in het seizoen behaald kan worden. Ook al is het mestgebruik optimaal. Bovendien is de hoeveelheid faeces veel kleiner dan de hoeveelheid urine/spoelwater. Kortom mijn filosofie is snelheid in het voorjaar en geen geknoei met te dikke mest in de (na) zomer.
Petro Pelgrum
Wij ruilen de mest voor gras om met biogasmest, dit gaat super.
Trekt gelijk de grond in en mooi donkergroen gras.
Farmer_
@Petro Pelgrum
Niet bang voor botulisme?
Petro Pelgrum
@Farmer_
Nee als de weerstand van de koeien maar goed is en we voeren maar 3 kg ds gras en de rest is vroeggehakselde mais.
Er zijn hier al bedrijven die dit al 5 tot 10 jaar doen.
EA_MF
Bij het mixen uit de buurt blijven van de mixopening in de put, gordijnen zo ver mogelijk open, deuren zo veel mogelijk open en ramen en deuren van trekker sluiten+cabineventilatie uit. en dan als het even kan mixen bij winderig weer.
ErikSmale
Euhm, weet niet maar mij lijkt juist zoveel mogelijk van die trekker open zetten iets logischer....
JD6930
Quote @bart99:
Zie je het gebeuren? Zelf verwacht ik dat er toch zat boeren zijn die gewoon zelf blijven mixen.... Het is misschien beter maar loonwerkers mixen ook niet voor niks...

En daarbij. De mensen die bij loonwerkers werken zullen net zo weinig ervaring ermee hebben als de boeren zelf.

Er zijn wel eens ongelukken gebeurd ja. Maar volgensmij is het overgrote deel van de ongelukken met gierputten en mestsilo's niet door mest mixen gebeurd.

Wij hebben er zelf geen. Maar ons pa haalt altijd een mixer bij WTC de Kempen in Middelbeers.

Je hoeft niet constant bij de put te blijven staan he, en als je de stal goed lucht is er niet veel aan de hand denk.
+1
NijhofMovies
De loonwerker stuurt wasrschijnlijk de eerste de beste werknemer of stageloper die er nog verstand van heeft als de boer, loonwerker noem ik daarin niet echt gespecialiseerd..
+3
Fryslanboppe
Denk dat het belangrijkste al in het stukje stond: Door de dichte vloeren komen in korte tijd gevaarlijke gassen vrij!!! De oplossing: roostervloeren!!! De ammoniak zit dan niet gevangen onder de vloer.
En bij de mestsilo's, moet het dak eraf. Welke idioot die dat bedacht heeft? Er zitten niet voor niets luchtpijpen op zo'n silo. Dus hoe dan ook, komt de ammoniak vrij. Laat dan het dak eraf, is veel veiliger.

En wat betreft dat het mixen door een loonwerker goedkoper is, dat denk ik niet. Welke boer rekent nu zijn eigen tijd? Niemand. Dus zelf doen, dat is altijd goedkoper.
Boeren moeten zich alleen bewust worden van het gevaar, dat is de grootste uitdaging. We denken altijd: zal wel meevallen, totdat het te laat is.
Petro Pelgrum
Als ER een dichte vloer is zonder put heb je geen gekloot met mixen en veel stank.
Ook Dan geen gedonder met gevaar voor mens en dier.
En Dan over dat alles zelf doen goedkoper is dan loonwerker slaat echt nergens op.
Dit is per persoon en bedrijf afhankelijk.
pieta
Quote:
@Fryslanboppe: En wat betreft dat het mixen door een loonwerker goedkoper is, dat denk ik niet. Welke boer rekent nu zijn eigen tijd? Niemand. Dus zelf doen, dat is altijd goedkoper.
Boeren moeten zich alleen bewust worden van het gevaar, dat is de grootste uitdaging. We denken altijd: zal wel meevallen, totdat het te laat is.

Dat je je tijd niet hoeft te rekenen vind ik wel discutabel maar de tijd dat de mixer aan staat lijkt mij ook niet echt de tijd om in de stal gaan te werken. Wij mixen trouwens vaak tijdens het voeren.
+4
ROORDA J
Bij een goed uitrijbelijdt hoort een goed mix belijd. Elke keer dat er uitgereden wordt wordt er bij ons kort er voor gemixt = minder dan een dag.Ook bij het mestscheiden moet kort er voor altijd gemixt worden.Ik zou dit om praktische redenen niet graag aan de loonwerker over laten.Op je eigen bedrijf weet je vaak ook veel beter zelf hoe het, het beste gemixt kan worden en de gevaren er van.Een mixer is een niet al te grote investering op het bedrijf,al hoewel de kwaliteit van het werktuig heeft niet over.De loonwerker zal al gau zn 100E/U kosten en als ik dan zie hoe lang ze staan te draaien dan is met die rekening al gau de mixer betaald.Ik heb het hier overigens niet over silo,s.Dit lijkt me dan wel weer een goede klus voor de loonwerker.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mestkelder , melkveehouders , loonwerker en mestmixen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
38
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
1