Mesthoop

Halloik heb horen zeggen dat een mesthoop sneller verteerd als je hem bedekt met zand is dat zo ?
Zijn er nog andere dingen waardoor je een mesthoop sneller kan laten verteren ?
Mijn mesthoop bestaat uit paardemest.

Deel dit topic

Reacties

Trekkerman Tom
Dat zand lijkt me uiteindelijk niet bevorderlijk voor de mestverpreider.
assink
Rottestarter gebruiken. Verkrijgbaar bij innoresult. Is een bacteriënmengsel dat het rottingsproces versneld.
JD-stienstra
Een rijkuil bedek je met plastic zodat er geen zuurstof bij komt en het dus niet gaat verrotten. bij een mesthoop dus juist niet bedekken en luchtig maken en evt. omspitten
Fendt926Driver
Een keer omzetten met een kraan of de mest strooier naast de bult draaiend neerzetten en daar een keer op pakken en een nieuwe bult maken die dus door de walzen van de mest strooier zijn geweest. kleinere stukjes en nieuwe zuurstof doen wonderen met de vertering
Siebenga
Denk dat het broeiingsproces wel kan verbeteren! zwart plastic trekt warmte aan en houd de vocht er onder! maar dan dus oud plastic met gaten gebruiken en kanten niet allemaal vast leggen enz
Wimsumar
Beste FarmWouter: De vertering van een mesthoop kun je op gang helpen/bespoedigen door er een goed milieu voor micro-organismen in te creëren. Met het toevoegen van lucht (zuurstof) en "bodemleven" (micro-organismen/wormen) kun je de natuur een handje helpen.
Een mesthoop blijft luchtig door voldoende droge mest steeds toe te voegen, met daartussen grof materiaal. Ook omzetten helpt.
Micro-organismen/wormen kun je op de hoop enten door bijvoorbeeld stukken graszode toe te voegen
Afdekken met zand werkt averechts!

Mesthoop/compostbak: composteren.blogspot.nl/2011/04/…
Husqvarna
Voor bouwland is verteerde mest wel beter als je het meteen onderwerkt, anders rot het in de grond en haalt het zuurstof er uit.
Loeideutz
Zand moet je er niet opgooien, heeft geen enkele bemestende waarde. Zoals hierboven al staat, afdekken met plastic! Beetje vastleggen zodat het hier en daar onderaan wat lucht. Een gaatje hier en daar kan ook geen kwaad. Bij een aan de lucht bewaarde hoop, is het vooral de toplaag die niet verteerd. Dat is ook de reden dat composteringsbedrijven de boel regelmatig omzetten.
velsje
Als je het goed wil doen moet je er eens in de 2 weken/ eens in de maand ffe keer met de kraan door heen wroeten. en door elkaar mengen. zo dat er lucht in komt.

kom zelf vaak bij een groen recycling. daar doen ze dat ook zo
deutz3.70power
Ik zou er geen zand opgooien.
Gewoon een paar een omzetten en dat werkt het best.
Hurli356
De beste aanpak is op een soort van roostervloer of buizen erdoor waar je lucht doorheen blaast zodat het goed belucht. Belangrijkste is goede beluchting van je bult.
Wimsumar
Beste Hurli356:
Quote @Hurli356:
roostervloer of buizen erdoor waar je lucht doorheen blaast

Net als het om laten zetten met de kraan is dat allemaal veel te kostbaar voor een mesthoop.
Als FarmWouter de 'vijgen' van het paard (of twee) netjes recht op elkaar stapelt, kan de wind er gratis tussendoor waaien. 😛
Hurli356
@Wimsumar Tja... Heb je ergens 'n punt maar als het een handige knutselaar is? 😃
Fast Eddy
Gooi er maar kunstmest doorheen. Stikstof versnelt het rottingsproces.
trean
Gier er over spuiten.
Fiat110-90 DT
Een emmer pieren er in gooien, daar krijg je mooie mest van. 😄

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
16
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
11