Hakelen of met opraapwagen

Vroeger was de snijkwaliteit van een opraapwagen niet zo goed.
In het in het midden- en zuiden van Nederland wordt sinds jaar en dag mais verbouwd. In het noorden van Nederland (met name Frieland), had je 20 jaar geleden niet zoveel mais.

Omdat in het midden/zuiden van Nederland al een hakelaar bij de loonwerker in de schuur stond, werd er al snel een pickup op gebouwd.
Zo konden zei het gewas beter aan de bult verwerken en kon er beter ingereden worden.

Sins de laatste 15-20 jaar wordt er in het noorden van Nederland ook mais verbouwd.
Maar zei hadden meer opraapwagens, dus die ontwikkeling is daar nooit helemaal doorgezet.

Met een moderene opraapwagen is de snijkwaliteit tegenwoordig ook uitstekend. En de een dure hakelelaar hoeft dan niet meer op het land. Terwijl de capaciteit zo goed als gelijk blijft.

Stelling: hakselen te duur ten opzichte van een moderne opraapwagen.

Deel dit topic

Reacties

cjw73
Waar haal je die fantasie vandaan, wij zitten in noord nederland en iedereen hakselt hier al wel 20 jaar hoor!!
willieoranje
Dat heb ik niet gezegd, ik heb gezegd dat die ontwikkeling niet helemaal is doorgezet, daar bedoel ik mee niet in heel noord Nederland
Jack Rijlaarsdam
Hakselen is inderdaad duurder dan opraapwagen. Heeft toch wel voordelen. Bij ongelijkmatig gedroogd gewas (niet schudden) mengt het tijdens het hakselen, geen proppen natte kuil. Waarschijnlijk ook gemakkelijker mengen in de tobbe. Hier uit financiële overweging de opraapwagen.
de hoef
Jack wat kost zn wagen per uur bij jullie ,
hier kost ie 110 euro .
met een kleine party is de opraapwagen goedkoper, maar met een flinke eerste snede moet ik het nog zien
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@de hoef: wat kost zn wagen per uur bij jullie ,

Mijn loonwerker rijdt met Schuitemakers 135 (?) voor 112,50. Maatje met loonbedrijf rijdt met Pottinger Toro voor 105 en Jumbo met 8 wielen en weeginrichting voor 113. Seizoen is voorbij dus prijzen gaan wellicht weer iets omhoog.
+1
Farmer_
Quote:
@de hoef: maar met een flinke eerste snede moet ik het nog zien

Met een flinke snede hakselen we, het mengt zich beter en het product komt egaler in de kuil, mindere en de laatste met opraapsnijwagen.
puddingbroodje
@Jack Rijlaarsdam
dat zijn hele nette prijzen! Hier de loonwerker een torro 130 euro per uur wel 200 pk ervoor! en die worden volop gebruikt!
jvt
Hier voor een 45 kuub opraapwagen 135 euro per uur, een drieasser 60 kuub schuitemaker 160 per uur..
fleckie86
10 jaar geleden vroegen ze al €135,-- en nu €180,-- en daar naast €75,-- voor een shovel bij. Bij ons kan een eigen opraapwagen deutz 3900 al met een paar jaar uit.
cjw73
En boven in in friesland en dergelijke gebieden is de hoeveelheid hakselaars niet erg groot dus daar doen de meeste het met de ladewagen.
laat zelf bijna alles hakselen net als de meeste boeren hier in de buurt. soms een klein stukje met de veenhuis combi wagen.
vofjagtenberg
We willen eerst de stal gereed hebben en zorgen dat alles goed draait in de nieuwe situatie. Maar loop hier het laatste jaar ook sterk met de gedachte om weer een opraapwagen aan te schaffen. Shovel en arbeid is al voorhanden.
+2
de hoef
Je kunt zo bellen wij hebben er al 1 voor jou aangeschaft
+1
vofjagtenberg
Half tarief zeker voor een half uur. 😃
de hoef
@vofjagtenberg
storing gehad zeker ,dat je zo goed wakker bent
vofjagtenberg
@de hoef
Feestje!
de hoef
@vofjagtenberg
dat is een goed begin voor de nieuwe week
+1
vofjagtenberg
@de hoef
Leve de mannen van Simply Green. Wel niet helemaal de goeie kleur, maar een feestje geven kunnen ze. 😃
oldhuus
Hier laten we oprapen, een Strautmann met CFS, die houd bijna de hakselaar bij, ook in snijresultaat.
jvt
In NL met hakselaar, hier met opraapwagen. Zelf ondervonden, meerdere percelen op afstand is oprapen goedkoper en je kunt de mindere percelen in de kuil beter mengen met percelen met beter graslandbestand. Had ik alle grond bij huis kozen we toch weer voor hakselen, voordelen heeft Jack al genoemd..
cs-agrar
Opraapwagen met gelijke bakinhoud als silagewagen neemt veel meer gras mee, dus op afstand is opraapwagen sowieso handiger.
Voor de rest wordt de capaciteit en kwaliteit van de opraapwagen zeer sterk bepaald door de chauffeur. Beetje kunnen sturen is niet zo moeilijk, maar knap werk afleveren is ander verhaal. Bij gras achter de silo en op afstand, ook voor shovel handiger, een over ver en een dichtbij, dus constante aanvoer.
Verdelen met walsen geeft ook menging van evt natte proppen en verdeeld op de bult ook een stuk makkelijker. Ook is het met opraapwagen veel makkelijker om verschillende grasbestanden door elkaar te mengen, zodat er minder verschillende lagen in de bult ontstaan.
Farmer_
Opraapsnijwagen gaat mooi als de messen maar scherp zjn en ze ook werkelijk er allemaal inzitten, als de de loonwerker druk is, is dat helaas niet altijd zo.
johndeere6230
We zijn dit jaar weer begonnen met oprapen. Tot 2008 alles zelf weggereden met een oude Miedema, daarna gaan hakselen en sinds dit jaar weer oprapen.
We laten nu 1 wagen komen, die op 4 cm snijden en dan zitten we zelf op de kuil.
Voordeel van 1 wagen is dat je meer tijd heb om aan te rijden, en tegenwoordig zijn die wagens zo groot dat je in een 8 uur 30 bunder flinke 1e snee weg...
ricardo
Dan ben je wel goed verkaveld.
cs-agrar
Of flinke snede valt in jouw ogen wel mee
johndeere6230
Al het land om het huis heen... dat scheelt al een hoop natuurlijk!
johndeere6230
@cs-agrar

maaizwad paste op sommige percelen amper onder m'n vooras door.
meelezer10
@johndeere6230
Dit is een mooie snede maar niet bijzonder zwaar.
johndeere6230
@meelezer10

daar heb je gelijk in! Het viel ook nog wel mee, zit vaak ook per perceel aardig wat schommeling in hier. Maar als je over alle percelen kijkt was die aan de zware kant.
ricardo
@johndeere6230
mooi lang perceel
johndeere6230
@ricardo

Valt nog wel enigsinds mee, met 2/300 meter houd het ook wel op. Maar wel mooi perceel om te maaien
+2
oldhuus
Een dikke snede 35% percelen tot 5km afstand 8 uur 24ha.
Ze komen ook wel eens met 2 wagens dan kun je ook wel 40ha doen, maar ben je nog steeds geen hakselaar nodig. 2 opraapwagens 2 personen gaat volgens mij sneller als 2 silagewagens 1 hakselaar en 3 personen.
avondrood
Met een snijwagen kun je veel meer gras meenemen dan met een silage wagen. Oftewel je kunt per wagen grotere oppervlakte meenemen. Inkuilen met een opraapwagen kun je ook een mannetje uitsparen. Ander voordeel heb je dat je niet met een zware hakselaar de wei in hoeft. Alleen zorgen voor een zware shovel bij de kuil.
+3
pieter wer
Is die hakselaar zwaarder dan een volle snijwagen?,vergeet niet dat structuur bederf een steeds groter probleem wordt met alle grote en zware mechanisatie
+1
oldhuus
En een opraapwagen hoeft nooit te wachten, alleen bij de kuil.
+2
pieta
Zie reactie @ pieter wer. Die opraapwagens doen meer schade dan twee wagens met hakselaar.
johndeere6230
@pieta
Maar bij een opraapwagen heb je maar 1 spoor waar je minder gras hebt. Bij een hakselaar heb je er al gauw 2/3.
oldhuus
Beetje hakselaar weegt 12 ton, silagewagen 8 ton leeg+trekker 8ton.
Opraapwagen 9 ton leeg+trekker 8 ton.
Droge of natte kuil maakt nogal een verschil, je kunt ook leeg naar de laagste plekken toe rijden en daar beginnen oprapen. Of gewoon minder laden.
+1
pieta
@johndeere6230
Ligt eraan. Als de ene manier net geen schade toebrengt en de andere manier net wel. Bij ons kun je het verschil wel zien vind ik. Wij werken ook vaak met de opraapwagens. Daar ben ik tevreden over. Maar qua belasting van het land(bij wat nattere omstandigheden) wint hier de hakselaar het.
johndeere6230
Quote:
@pieta: Maar qua belasting van het land(bij wat nattere omstandigheden) wint hier de hakselaar het.

Met nattere omstandigheden is de hakselaar in het voordeel ja, maar als het droog is zie je bij een opraapwagen minder goed waar die heeft gereden dan bij een hakselaar.
trekbek
Hier wordt veel met opraapwagen gedaan, pottinger combiline met 200pk ervoor, bij huis 135 euro op afstand 115 euro
we kuilen veel zelf,maar bij veel hectares op atstand rijd de loonwerker ook mee.
Nico96
Mijn percelen op afstand laat ik altijd oprapen, ze nemen dan de helft meer mee heb ik het idee. Oprapen valt hier niet altijd mee, met bossig halflang spul kruipen die wagens over het land. Hakselen gaat dan veel vlotter. Heb vrijdag het laatste gras ook allemaal laten hakselen, op aanraden van de loonwerker. Dat natte korte spul krijgen ze met de opraapwagen slecht weg, het blijft voor de pickup uit rollen. Met de hakselaar ging het prima.
+1
meelezer10
Ik zou niet weten waarom het gras bij een opraapwagen voor de pickup uit blijft rollen en bij een hakselaar niet. zoveel verschil zit er toch niet tussen de pickups. Je moet gewoon zorgen dat de plaat of rol boven de pickup laag genoeg zit bij kort gras.
cs-agrar
Haksel heeft aangedreven gewasrol
+1
pinokkio
@cs-agrar
nieuwe schuitemakers ook.
cs-agrar
@pinokkio
Nico96 schreef dat de wagens bij zijn loonwerker al wat ouder zijn
oldhuus
Wat voor opraapwagen? Vaak zie je bij gemiddelde loonwerkers die een hakseltrein hebben dat er nauwelijks meer in opraapwagens geïnvesteerd word, ja en dan klagen ze dat ze slecht werk leveren.
-1
Nico96
Een goede verklaring heb ik er niet voor, misschien heeft het met de rijsnelheid te maken. De wagens zijn al redelijk oud, maar een pickup is onderhand wel uitontwikkeld
oldhuus
Schuitemaker misschien, ja die kruipen over het land als er 'maar' 160pk voor staat. Zet er maar 200 voor misschien genoeg.
Pickup word rustig doorontwikkeld.
Krone heeft al zelfslijpende messen, Pottinger uitklapbare messenset, Strautmann een verdeelwals voor de rotor, Lely zonder curvebaan.
Nico96
Inderdaad Schuitemaker.
cs-agrar
Quote:
@oldhuus: Schuitemaker misschien, ja die kruipen over het land als er 'maar' 160pk voor staat. Zet er maar 200 voor misschien genoeg.

Knappe trekker kopen of gewoon leren laden. Heb jaren terug bij loonwerker met die dingen gereden, en ging met 130pk heel best!
MBTrac1100
Uitontwikkeld is het nog niet lijkt me, kijk maar wat lely en strautmann hebben bedacht laatste jaren
ErikSmale
Frappant, lees hier ontzettend veel reacties over opraapwagen vs. hakselaar en die gaan over met name euro's of arbeidsplaatje of zelfs het merk opraapwagen...

Zijn we vergeten dat het misschien om het voer gaat? Dat oprapen vs. hakselen met name invloed heeft op de fysieke waarde van het gras? maw. hoe het zich gaat gedragen in die pens van die koe?

Zie nog niet eens de opmerking wanneer hakselen misschien wel zinvoller is dan oprapen en wanneer juist niet?!?!

Tot welk DS% kan je beter hakselen? vanaf wanneer is oprapen slimmer? en effect van toevoegingsmiddelen?.........
+1
arjankok_
Erik Smale, de vraag stellen terwijl jij wel antwoorden weet,ik zou zeggen open een gedegen discussie dat wil je volgens mij,dan zullen wij prikken
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ErikSmale: Zijn we vergeten dat het misschien om het voer gaat?

Nou, brand los, man.
ErikSmale
Zou zeggen kijk op mijnrantsoenwijzer.nl was toch echt niet van plan om stom te gaan zitten knippen-plakken vanaf die site hier naar toe!

zit nu niet bepaald om werk verlegen
cs-agrar
Quote:
@ErikSmale: zit nu niet bepaald om werk verlegen

Dan kan je die site maar beter helemaal opheffen
ErikSmale
@cs-agrar want?
ErikSmale
@cs-agrar want?
+1
cs-agrar
@ErikSmale
heb je minder werk he
Farmer_
ErikSmale
@cs-agrar nee als ik die site uit de lucht haal dan krijg ik juist meer werk!!

dan kan elke boer alles gaan zitten vertellen, nu verwijs ik lekker door naar de website 😉
cs-agrar
Quote:
@ErikSmale: ee als ik die site uit de lucht haal dan krijg ik juist meer werk!!

dan kan elke boer alles gaan zitten vertellen, nu verwijs

En vervolgens komt ie evengoed bij jou, die site hebben jullie niet voor de grap opgezet..
ErikSmale
@cs-agrar Dat heb je goed, site is zeker niet voor de grap opgezet.

Wij willen graag dat boeren op een praktische manier met veevoeding omgaan en zich niet laten (af)leiden door een wereld van hippe kengetallen terwijl juist koeien voeren niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Waar andere misschien met een zakje structuur of buffer aan komen slingeren wil ik graag de focus op hoe er op het bedrijf om wordt gegaan met voeding.

Praktische informatie hierover ontsluiten we via mijnrantsoenwijzer.nl, misschien beetje wennen maar Boerenverstand werkt'open-source' ofwel delen de informatie met iedereen die het lezen wilt. Is nogal een andere insteek dan een zakje brok verkopen waarbij je als klant nog niet eens de samenstelling fatsoenlijk te weten krijgt.

En ja, ook wij hebben een verdien model, dus als je voor je (veeteelt)studiegroep een keer een lezing of workshop wilt hebben over voeding 😉
+2
de hoef
Quote:
@ErikSmale: Zijn we vergeten dat het misschien om het voer gaat?

hoezo .het gaat er om dat goed voer goed in de kuil komt voor een gewenste prijs
hakselen of oprapen maakt het gras niet beter of slechter .alleen de boer moet de juiste beslissing nemen bij elke party
+1
pieta
Volgens mij kan de manier van kuilen wel verschil maken bij hetzelfde gras.
+1
pieta
Vertel! Bij ons adviseren ze hakselen bij iets vochtiger en iets langer/zwaarder gras. Bij het najaarsgras hebben de opraapwagens van mijn loonwerker wat teveel de neiging "proppen" (bolletjes gras na het mengen met stro) te geven in de kuil.
+2
storm
Beide systemen hebben hun eigen voordelen.
Maar als je veel tegelijk hebt wint de hakselaar het, tenminste als je dan ook gelijk laat harken met een 14 meter hark en als de loonwerker over de kuil heen kan rijden naast de verdeler.
Ik kies er steeds vaker voor om ook niet of nauwelijks te schudden zodat het onder de 40% blijft.
Kom er steeds weer achter dat het makkelijker aan te rijden is. Voorts is het makkelijker te plannen voor de loonwerker want iedereen wil graag na de middag inkuilen want dan kan de boer eerst schudden of harken.
Nee laat mij maar voor de middag inkuilen dan kan ik op tijd het zeil erover trekken voordat het warmer wordt. Kan ik s' avonds lekker genieten????????????????
oldhuus
40% is ook droog zat, maar niet iedereen maait met kneuzers, het is ook nog niet verplicht zelfs, dan 's morgens nog een keer schudden en 's middag/avonds opharken en 's ochtens kuilen.
daan knol
1e snee hakselen puur om capaciteit, egaler in de kuil en de hakselaar mengt als het ware het gras wat, 2e snee enkel hakselen als het bij de loonwerker beter uit komt of als die heel dik is, de rest met opraapwagen/balenpers > Kostprijs & Arbeid
tractortje
tractorfan.nl/topic/10307/ zoekfunctie gebruiken hoeft @Boemrang dat niet meer te zeggen 😃
arjanvw
@de hoef

Dat is een nette prijs. Wij hadden een paar uur de loonwerker voor het eerst er even bij omdat we het niet op tijd weg kregen voor de regen. De rekening..... 145,-per uur voor een schuitemaker 2085. Wij vonden dit een stevige prijs!!
-1
arjanvw
Al zou het hakselen net zo duur/goedkoop zijn als met een opraapsnijwagen, dan gaat de keus toch uit naar de opraapwagen. Dan heeft de persoon op de kuil tenminste de kans om de kuil vast te rijden en niet alleen te verdelen...
pieta
Dat ligt gewoon aan de loonwerker. Hier wordt ie bij hakselen net zo goed vastgereden als bij oprapen.
mdoornekamp
@arjanvw ik vind die prijs wel redelijk. Als er 240 pk voor zo'n Schuit staat en er zit een vlotte chauffeur op gebeurt er ook wat. Ik denk dat ie bijna 2 keer zo veel laad als jouw Claas. in bijna dezelfde tijd.
Fendt926Driver
Quote @arjanvw:
145,-per uur voor een schuitemaker 2085.
daar rekenen ze hier in de buurt 165 tot 180 euro per uur voor. dan valt het bij jullie nog mee.
plekken in nederland waar de boeren veel zelf doen zijn de loonwerkers dus een stuk duurder heb ik al wel in de gaten
fendt-412
@Fendt926Driver

Dat vind ik wel veel. Terwijl je zou zeggen dat de productiviteit in het noorden hoger ligt door de in het algemeen betere verkaveling. Of percelen 20 of 2 hectare zijn scheelt wel aardig wat diesel en geladen gras per uur, dus extra brandstof en slijtage in plaats van alleen trekker uren.

Mais hakselen is in het noorden duurder dan in oost en zuid nederland. Opbrengsten zijn in het noorden gemiddeld ook nog eens lager, maar kunnen hier denk ik veel minder hectares hakselen.
Fendt926Driver
Quote @fendt-412:
dus extra brandstof en slijtage in plaats van alleen trekker uren.
bij een loonwerker kan ik voor de percelen op afstand de rapide voor 100 per uur krijgen want dan laadt hij maar 1 vracht per uur rest is transport net als een silage wagen en die kost 75 euro per uur
johndeere6230
Quote @Fendt926Driver:
165 tot 180 euro per uur voor.

met aanrij trekker mag ik hopen....
Fendt926Driver
Quote @johndeere6230:
met aanrij trekker mag ik hopen....
ja blijf maar hopen. puur kale trekker met wagen en chauffeur
johndeere6230
@Fendt926Driver

😮 zoveel?? man dat is schandalig... Hier zit je op een 125 euro (zo uit mijn hoofd) voor trekker met een schuitemaker 6600 en alle messen erin, met de helft is het nog lager! Wel zonder verdeler, maar dat doen wij toch zelf..
Fendt926Driver
Quote @johndeere6230:
o zoveel?? man dat is schandalig
daarom hebben wij denk ik ook zoveel machines zelf vindt de loonwerker aan de dure kant. dat tarief per uur valt meestal wel mee maar je hebt ze zoveel uren nodig.
alleen de loonwerker heeft hier toch een uur of 22 nodig met een wagen om het gras van de eerste snede weg te werken dan kan zelf doen wel uit.
johndeere6230
@Fendt926Driver

oke, hoeveel bunder heb je weg dan?
Fendt926Driver
Quote @johndeere6230:
hoeveel bunder heb je weg dan
45 ha. waarvan 12 ha waar je net geen vracht per uur kunt halen omdat je er gemiddeld 24km voor rijden moet. dus daar doe je al 14 uur over dan die 30 ha thuis in 8 uur weg werken
johndeere6230
Quote @Fendt926Driver:
die 30 ha thuis in 8 uur weg werken

dat redden wij ook, maar als het z'n end op afstand is dan snap ik het ook wel iets.... al vind ik het alsnog lang 😉
hobbyboer
Quote @Fendt926Driver:
45 ha. waarvan 12 ha waar je net geen vracht per uur kunt halen omdat je er gemiddeld 24km voor rijden moet. dus daar doe je al 14 uur over dan die 30 ha thuis in 8 uur weg werken

pfft wat een werk (en kosten) voor die 12 ha. Kun je die kavel op afstand niet verhuren?
Fendt926Driver
Quote @johndeere6230:
.. al vind ik het alsnog lang
zolang doe je er over met 1 opraapwagen.
maaaarrrrr....

wij rijden erheen met de rapide 140 de claas 690 met gras pick up de siwa 130 de veenhuis 14 tonner en de veenhuis 10 tonner. en de kleine rapide blijft thuis laden dan met rapide laden en vol maken met de hakselaar wagens ook vol hakselen en dan met 4 uurtjes gras op afstand bij huis. dan met alles thuis laden en 4 uur later is het gras thuis ook weg. als je zelf doet is het te realiseren maar een loonwerker is dan niet te betalen
gezienus
Als je al uren van die mensen opteld kom je wel aan meer uren dan de loonwerker
Fendt926Driver
Quote @hobbyboer:
Kun je die kavel op afstand niet verhuren?
die heb ik juist bij gehuurd. en niet doen maakt niets uit want dan huurt de buurman het en moet ik nog mee rijden
johndeere6230
Quote @Fendt926Driver:
als je zelf doet is het te realiseren maar een loonwerker is dan niet te betalen

ja idd, opzich valt die 4 uur wel mee dan.... zou thuis graag ook zelf willen rapen, maar dan krijgen we het nooit zo snel weg als de loonwerker nu...
mdoornekamp
@johndeere6230 Wat voor trekker staat er dan voor zo'n schuitemaker 6600, want dat bepaald toch wel de capaciteit.
johndeere6230
@mdoornekamp

van het voorjaar eerste paar uur 6820 ging te langzaam volgens mijn baas die kwam kijken, toen fendt 820 ervoor. Keer daarna stond de 1 van de 7530's ervoor 😉
mdoornekamp
@johndeere6230 ok, met 200 pk ervoor mag je niet klagen voor die prijs.
gezienus
Komt er nog diesel in rekening of is dat erbij
johndeere6230
@mdoornekamp

dacht ik ook niet! 7530 is perfect ervoor eigenlijk, wagens zelf hebben al aardig eigen gewicht...
Fendt926Driver
Quote @gezienus:
Als je al uren van die mensen opteld kom je wel aan meer uren dan de loonwerker
ja klopt maar buuman buurjongen stageloper mijn oud medewerker zelf en mijn zoon en de buurvrouw rijden gratis mee. keer zijde is dat ik ook weer mee rijdt bij hun maar dat is hier gewoon burenhulp
mdoornekamp
@johndeere6230 6600 zonder walsen weegt 11 ton. Zo'n 7530 krijg je toch zo plat voor die wagen. Hier rijdt er een met een 7920 voor een 2085. Of 6190R
johndeere6230
@mdoornekamp

klopt, en dat gewicht is ook wel lekker anders sta je zo gauw te gummen....

in de mais 2 dagen mee mogen rijden, maar dan krijg je hem aardig aan het brullen tegen de brug op met 18 ton mais in je kar...
Ruben-Wind
@arjanvw Dan zijn die prijzen flink omhoog gegaan ik dacht dat de prijzen hier voor loonwerkers altijd rond de 100 euro lagen voor die wages.
old man jose
@willieoranje Hakelen is voor jou geen probleem.
arjanvw
@Ruben-Wind

Wij schrokken ook wel een beetje van dat bedrag, toen we zelf begonnen met kuilen 10 jaar terug rekende ze 100,- voor een veenhuis combi.
arjanvw
@mdoornekamp

Hoho! Niet zo minderwaardig over ons Claasje hè! 😉 Onze wagen is 32m3 en de schuitemaker 42m2. Op perceel van 480 meter lang kreeg ik er 3 in en hun 3,5... Maargoed, we waren blij dat we geholpen waren, anders had er 10 ha in de regen gelegen..
de hoef
Quote:
@arjanvw: 480 meter lang kreeg ik er 3 i

stond er wel gras dan ,of rug je zo smal
gezienus
Kan kloppen die claas kun je goed vol drukken maar dan niet met de ladeautomaat
+1
pieta
Quote:
@arjanvw: de schuitemaker 42m2

Dit is toch een flinke wagen. Als ie nou 2.5 mtr hoogte heeft kan er zo'n beetje 100 m3 in. 😄
gezienus
DIN volume ??
mdoornekamp
@arjanvw o dat valt tegen. dan was de trekker te licht of het was heel zwaar gras. Normaal laadt schuitemaker het meest per cub wageninhoud omdat ie heel vast perst. Dit kost echter ook veel vermogen.
Ruben-Wind
@arjanvw Ja voor 4 jaar terug ook nog, en dan valt het mij nog tegen wat die schuitemaker wagens doen.
boggie
Je moet niet naar uurtarief kijken maar wat het uiteindelijk per ha heeft gekost, dan kan iemand met een hoog uurtarief goedkoper zijn dan een laag uurtarief.
cs-agrar
Het gaat niet om het tarief, de meeste pk's of grootste wagen, het gaat om de kwaliteit van het geleverde werk. Dat bepaald hoeveel de bult op gaat leveren als zij gevoerd wordt. En door met de kwaliteit van het werk een loopje te nemen, kan het beste uitgansmateriaal het slechtste resultaat gaan maken. Kijk naar de topkuil gras van dit jaar. Met 1opraapwagen bij elkaar gereden, het was grover gras maar serieus benaderd. Er zijn teveel chauffeurs die alleen kunnen sturen, tekort die werkelijk weten waar ze mee bezig zijn. Met boeren net zo, goedkoper, sneller, maar de uitkomst van de kwaliteit wordt niet in de berekening mee genomen. En geloof dit maar, je melkt beter van serieus ingekuild produkt, dan van snel ingekuild.
+1
de hoef
Quote:
@cs-agrar: je melkt beter van serieus ingekuild produkt, dan van snel ingekuild.

dat zij mijn vader vroeger al .
je kunt later niet zien hoe lang je er over gedaan hebt ,maar wel hoe je het gedaan hebt
+2
spotmelker
@de hoef Zei je vader dat bij je geboorte?
arjanvw
@de hoef

Was 5e snede volgens analyse 2400kg ds/ha, we harken 8,5 mtr bijelkaar.
arjanvw
@gezienus

Idd DIN volume. Met een beetje aanpassen kan je hem met laadautomaat ook goed vol krijgen. Eerst de sensor van 'vol'een ander plekje geven scheelt al veel!
arjanvw
@cs-agrar

De belangrijkste man , is degene die op de bult zit. Die bepaalt eigenlijk alles. Al zijn er helaas toch te weinig goede shovel chauffeurs. Vaak worden het snel van die piramide kuilen....
cs-agrar
Een vriend van mij zit op de shovel, en kan zeggen dat hij het goed in de vingers heeft, en durft ook wagens stil te zetten als het aanrij- en verdeelwerk niet naar zijn zin is. Maar, zegt hij, ook ik ben maar in dienst, en wie betaald, bepaald en niet bij iedere klant heb je absolute vrijheid om Super werk af te leveren. De man op de opraapwagen bepaald ook veel, niet alleen waar en hoe de wagen gelost word, wat de shovel veel tijd kan schelen, maar ook tijdens laden. Eerder wordt hier in het topic genoemd over zeer hoge verdichting door de schuitemaker wagen. Bij vochtiger gras kan je het zelfs helemaal kapot kneuzen en zelfs balken gras creëren met de rotor. Dit is niet meer netjes te verdelen zonder luchtgaten in de bult te houden. Vandaar ook mijn vorige post.
Erco
Denk niet dat ik m dan ken CS 😉
cs-agrar
@Erco
Andere loonwerker bellen voor je gras...
arjanvw
@boggie

Kwam in dit geval op 100,- per ha voor een 5e snede....
fendt-412
@arjanvw
100euro alleen voor het laden? Veel transport?
Bij huis moet dat ook nog wel voor het helft van het geld kunnen inclusief een shovel/trekker op de bult.

Zon wagen rijdt toch wel meer dan 2hectare per uur weg?
Hebben hier 200pk voor een schuitemaker 145staan, rijden tussen de 4 en 6ha per uur weg. Beperking zit hem dan nog in wiersen na de 2e snede, zou wel breder mogen, vermogen hebben ze genoeg.
arjanvw
@fendt-412

Was een opraapwagen combi en een shovel om vast te rijden, zelf waren we op een andere kuil bezig. Het land ligt allemaal rond de boerderij.. Wij zijn dus niet de enige die hiervan schrikken... Goede leer voor de volgende keer! Op het moment van kuilen waren we blij dat ze snel konden helpen (ze waren bij de buren bezig) zodat het droog onder plastic kwam, maar als je de rekening krijgt ben je toch wat minder blij...

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden hakselen , Mais , schuur en loonwerker geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
122
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
20