Akkerbouwer van den borne op discovery chanel

Wie heeft dat zojuist gezien. Een erg mooi stuk over de bemesting en opbrengsten bepaald door een drone.

Deel dit topic

Reacties

Boemrang
Is er al verschillende keren er op geweest.....
tone29
@Boemrang valt me net pas op. Maar wel een mooi stukje video
Boemrang
@tone29 Ik vraag mij af of dit wel allemaal haalbaar is...
Met een drone kun je echt niet zien wat je met bemesten of wat je bemest hebt, wat je moet spuiten en ga zo maar door..
tone29
@Boemrang ik weet niet hoe oud je bent. Maar hoe het nu is had je toch ook nooit gedacht. Denk dat er in de toekomst nog heel veel mogelijk is
erik9831
Heb geloof ik ook zoiets gezien gehad in de week ... maar weet het al niet goed meer. Ging inderdaad over iets van bemesting. Kan ook op plattelands.tv geweest zijn.
Boemrang
@tone29 Dit heeft niets met de leeftijd te maken, wat ik wil aangeven, een drone kan geen bemesting schema maken, kan geen bestrijdings-plan maken en ga zo maar door...
Met een drone kun je wel zien hoe jou product er bij staat en dergelijke...
suggs 73
Het weer bepaald alles
Arrie94
Dit is het betreffende filmpje. En ja, die techniek gaat sneller dan je denkt @Boemrang. Zo is het altijd al gegaan, mensen die zeggen dat dingen niet kunnen, maar daar is gewoon tijd en kennis voor nodig. In Wageningen zitten we/ze echt niet stil, en het begint er steeds meer op te lijken.

Boemrang
@Arrie94 Uiteraard staat de techniek niet stil, maar zo als je zelf kunt horen wordt er duidelijk verteld, "dan kunnen wij de bemesting plannen aan passen"....
Dus de drone maakt wel opnames, maar toch moet de persoon het zelf het plan maken....
tone29
@Boemrang dat snap ik. Daarvoor moet je toch echt de grond in
Arrie94
@Boemrang Wat is dan het probleem? Zo kun je als boer nog altijd zelf de beslissing nemen, en dat dan zo efficient mogelijk.
Boemrang
@tone29 En dit probeer al steeds duidelijk te maken, maar soms wordt er iets niet gesnapt of begrepen, en uiteindelijk valt het kwartje wel... 😃 😃
Boemrang
@Arrie94 Er wordt hier gesteld dat de drone het bemestingsplan kan maken, zoals ik al eerder zei, zie vorige reactie....
Het blijft mensen werk....
tone29
@Boemrang viel ditmaal nog mee toch ????
GROENEDEERE
@Boemrang

Misschien iets meer verdiepen in de landbouw. Op de drone zit een sensor die gewas kleur en nog wat factoren registeert de locatie wordt met gps bepaald. De gegevens worden op de computer gezet en berekend de uitslag daarvan wordt weer overgezet op de machine die het mest op het land brengt en daarmee dus ook werkend met gps de juiste gift aan mest toebrengt op dr juiste locaties.
Er is nu al zelfs een systeem van sensoren die tijdens het bemesten voorop de machine zitten en aan de kleur van het gras kan bepalen hoeveel mest het nodig heeft.
erik9831
@GROENEDEERE aha ... dus reeds een achterhaald systeem !!!

Door jou uitleg, weet ik nu terug wat ik afgelopen week gezien heb. 😄 We houden het op de leeftijd, dat het soms wat trager komt 😃

Dit was een sproeier waar dit systeem op gemonteerd was en meteen de sproeistoffen kon afregelen. Ging specifiek ook over aardappelen.

Zo werd er op een moment gesproken over het sproeien voor het laten afsterven van het bovenste groen. Met deze sensoren gemonteerd op de sproeier, werd dan gemeten hoe de kleur van het gewas was en zo werd er op groenere plekken meer gesproeid dan op niet of minder groene plekken.

Hier worden de omslachtige procedures van drones en omrekeningen meteen uitgesloten.

Vind het alleen nergens meer terug, was ook een filmpje van.

Nu gingen ze het verder ontwikkelen, om zo de meest gangbare gewassen te kunnen sproeien en zo de perfecte sproei oplossing te kunnen aanbieden.
christelthijssen
@Boemrang Met een drone uitgerust met een spectrale camera kan men in het gewas kijken waar het gewas achter blijft met bv groei. Dit kunnen bv bemestings fouten zijn of te weinig of te veel bemest. Met de gegevens vd sensoren kun je dan je bemesting of bespuiting aan passen.
GROENEDEERE
@erik9831

Ger is oud en wijs. Maar zn leeftijd zal hem nog geen sparten spelen.
Boemrang
Quote @christelthijssen:
Met de gegevens vd sensoren kun je dan je bemesting of bespuiting aan passen.

Klopt helemaal, maar wie moet dit aanpassen????
Volgens mij de persoon die achter de computer zit.... 😄
christelthijssen
@Boemrang Ja dat klopt. En een persoon zal dat dan weer uitveren. Zonder gegevens op wat voor manier dan ook zul je noit niks weten.
erik9831
@GROENEDEERE Neen, ik bedoelde mijn eigen leeftijd ... 😄

Tot je 30ste ben je in de fleur van je leven ... Daarna gaat het alleen maar bergaf tot je 40ste en dan word je weer een pak slimmer 😃
GROENEDEERE
@Boemrang

Klopt helemaal, maar wie moet dit aanpassen????
Volgens mij de persoon die achter de computer zit....

lees je wel andere reacties of enkel wat er tussen je oogkleppen te zien is? Lees ff mn eerdere reactie.
gypCaseXL
Het gebruik van deze techniek heeft voor als nog een grote beperkende factor. Met de drone kan niet waargenomen worden wat voor probleem het gewas heeft. de drone kan niet waarnemen welke nutrienten het gewas mist bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen ze met onder andere deze techniek en andere heel veel data over een perceel verzamelen. Men weet alleen (nog) niet hoe ze deze data moeten vertalen in de juiste handelingen. Moet er bemest worden? zo ja, waarmee en hoeveel? Of zit er een ziekte of plaag in het gewas? zo ja, welke?
Het komt er eigenlijk op neer, dat zelf door het gewas lopen en waarnemingen verrichten doeltreffender zijn als het gebruik van een drone of gewassensor. In de toekomst zal dit verbeterd worden, waardoor een sensor wel het type nutrientengebrek kan waarnemen bijvoorbeeld. Dit is echter nog vrij ver weg.
GROENEDEERE
@gypCaseXL

Ff de boerderij lezen
christelthijssen
@gypCaseXL
Met de drone kan niet waargenomen worden wat voor probleem het gewas heeft. de drone kan niet waarnemen welke nutrienten het gewas mist..

Met een spectrale camera kan dat wil. Net wat voor een camera ervoor gebruikt...
allis man
Mooi stukje techniek, bij mijn werkgever zijn we dit jaar begonnen om fotosynthese te meten met sensoren op de veldspuit. Om vervolgens aan de hand daar van te bemesten.
Ja ik heb het ook gezien. Mooi stukje.
JD3010
@allis man Wordt dat dan per sectie gestuurd, of op de volle werkbreedte.
allis man
@JD3010 Jammer genoeg per werkbreedte ,De bemesting hebben we met de kunstmeststrooier uitgevoerd .
JD3010
@allis man Dat is dan ook het grote manco. Wat heb je dan aan die gegevens als je werkbreedte bijv. 45m is.
allis man
@JD3010 Dat klopt maar je kan wel de lengterichting plaats specifiek bemesten . de strooier rijd door de spuitpaden van 36 meter.
GROENEDEERE
@allis man

Heb een loonwerker aan t werk gezien met een vloeibaarkunstmest injecteur die zo bemest en het per sectie aanpakt dan werkt t optimaal
JD3010
@allis man Als je echt optimaal gebruik wil maken van de informatie, zul je toch naar veel smallere banen toe moeten. Ik heb net de film bekeken en daar zag je dus heel duidelijk dat er een 3-hoek veer groener was (4.23min.), dus te veel bemest was door de grote werkbreedte.
allis man
@GROENEDEERE Dat zal wel mooi werken is dat met een spaakwiel bemeester ?
allis man
@JD3010 Dat is de volgende stap voor de fabrikant. een kunstmeststrooier zit wel een kant strooier op die strak langs de kant strooit.
JD3010
@allis man En centrifugaalstrooier is voor zoiets helemaal niet bruikbaar, omdat het niet stuurbaar is waar de bemesting terecht komt. Ik denk dan veel meer aan vloeibare bemesting met de spuit. Bijv. injectie per sectie oid.

Ik ken iemand die al jaren terug met opbrengstkaarten bezig was, maar vanwege het bovengenoemde probleem, er niets meer mee doet.
GROENEDEERE
@allis man

Inderdaad met spaakwiel bemester
allis man
@JD3010 Dan kun je wel netter bemesten we spuiten veel met vloeibare kunstmest alleen moet dat nog een keer koppelen aan de data.
allis man
@GROENEDEERE Dat gaat prima op grasland mar in uitjes zal dat niet werken haha.
JD3010
@allis man Ik gebruik zelf ook veel vloeibare kunstmest. Mijn fouten vallen dan vrij snel op.
allis man
@JD3010 Dat klopt op mijn werk spuiten we vaker en lagere dosering met veel water.
JD3010
@allis man Ik spuit van puur tot kleine beetjes bij de fungicide. Het bevalt me eigenlijk best.
allis man
@JD3010 Het voor deel is dat je direct resultaat ziet , Omdat de plant het snel opneemt.
JD3010
@allis man lopt, alleen moet je wat meer letten op de omstandigheden. Bladverbranding kan een probleem zijn.
allis man
@JD3010 Dat klopt.
gypCaseXL
@christelthijssen Je hebt gelijk. Heb even goed gezocht en kwam enkele systemen tegen die onder andere phytoftora en meeldauw kunnen herkennen. Heb echter nog nooit van dergelijke systemen gehoord.
Er zal echter nog wel flink ontwikkeld moeten worden voor deze technieken echt goed werken, maar dat zal een kwestie van tijd zijn.
christelthijssen
@gypCaseXL De technieken zijn er al en worden ook al toegepast... en zijn al bewezen dat deze werken.
Jeer1
De systemen die van den Borne introduceert zijn alleen interessant bij zulke schaalgroottes. Voor hem zijn deze systemen een oplossing omdat hij niet meer allemaal zijn percelen kan bekijken in een korte periode.
@Jeer1 Ja maar toch moet hij met zijn drone naar het perceel toe. Dus als hij daar dan toch is. Denk ik dan.
FerreV
tone29
@JoriskleinGunnewiek denk dat ook hij liever met zn bestuurbaar vliegtuigje rondvliegt dan dat hij het hele stuk moet nalopen
@tone29 ja dat kan ik me ook wel voorstellen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
53
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
2