Vergelijking kunstmeststrooier

Ondanks het andere topic van vandaag toch even een vraag naar de ervaring van verschillende kunstmeststrooiers van een ander caliber

onze kunstmeststrooier is aan vervanging toe. We zijn daarvoor op zoek naar een andere. We hebben een trekker voorzien van GPS. We willen daarom een strooier met weeginrichting en strooicomputer. ook zijn er kunstmestrooiers met sectie afsluiting (vicon geospred) in de handel. wat is julie ervaring daar mee? We hebben hier in de buurt een dealer van Rauch, vicon en Amazone. wat zijn julie ervaringen met deze strooiers met bovengenoemde opties. Het wordt waarschijnlijk een nieuwe strooier aangezien deze in aanmerking komt voor de MIA VAMIL regelingen. daardoor is deze vaak goedkoper dan een gebruikte.

Deel dit topic

Reacties

Kamps
Ik ben natuurlijk niet geheel objectief, maar bedenk goed dat de goedkoopste niet altijd de beste is.. Tot beperkte breedtes (lees ca25m) kunnen ze allemaal wel een redelijk strooibeeld geven, echter ga je daarboven, dan worden de verschillen groter. Tevens is bij een strooier met veel techniek de bediening steeds belangrijker, laat je goed informeren over wat er kan, maar ook over wat er niet kan. kali krijg je bijvoorbeeld met geen enkele strooier op enorme breedtes gestrooid.
malcon
Rauch nemen. Perfect tot in detail afgewerkt, gps werking een topper. Werkt ook via isobus
Kamps
@malcon klein detail: ze werken allemaal met Isobus. Detail 2 wat dacht je van het roersysteem van de Rauch?
malcon
Er zijn ook diverse gps strooiers die niet eens op isobus werken. Sulky? Rabe? Zit geen roersysteem in. Is ook niet nodig. Hebben er verschillende lopen en nooit problemen mee.
malcon
@Kamps ook is het instelgemak van de strooicomputer makkelijker van de rauch dan de amazone en de vicon
Axeor
Bogballe, perfect strooibeeld op 40 meter door tegen elkaar indraaiende schijven. De verf op die dingen is ook echt fantastisch, wij hebben nu 2 gehad en nog nooit een vlekje roest gezien.
fastrac3155
Nogmaals hetzelfde als wat ik vanmorgen al zei koop absoluut geen bogballe wij dachten ook dat het een geweldige strooier was maar binnen 3 jaar was het niks anders dan roesten terwijlt hij iedere keer direct met de hogedrukspuit helemaal werdt schoongemaakt en behandeld. In die jaren hebben we ook al een actuator voor de kantstrooi inrichting moeten vervangen. Was de kabelboom al kapot, en toen ook nog eens de weegcel het begaf waren we er klaar mee en hebben we hem ingeruild op een amazone.

Over de amazone zijn wij zeer goed te spreken degelijk gebouwd. Simpeler af te stellen. standaard fatsoenlijke verlichting en afscherming en roest teminste niet. Wij hebben wel de zeven in de trechters laten verzinken omdat die wat minder goed waren gespoten. En de amazone verpulvert de kunstmest tenminste niet en dat is het allergrootste nadeel van de bogballe door hun overlappingsysteem moet hij de kunstmest veel harder wegslaan waardoor erveel meer breuk is.

Met het sectie strooien heb ik geen ervaringen

Ik zou trouwens wel een afdekzeil aanraden. kun je teminste je kuntmest schoon ehoudenen droog houden mocht je ooit in een ongeplande regenbui terecht komen
SJB533
Quote @Axeor:
door tegen elkaar indraaiende schijven.
Weet niet, hoor, maar doen centrifugaalstrooiers met 2 schijven dat niet allemaal?
hobbyboer
Quote @malcon:
Zit geen roersysteem in. Is ook niet nodig.

Echt noodzakelijk is het natuurlijk nooit, maar je moet niet vergeten dat er hier gepraat wordt over: "weeginrichting, strooicomputer, gps, isobus, sectieafsluiting".
Dan krijg ik het idee dat er nauwkeurig werk verwacht wordt.

Ik heb geen ervaring met het merk wat jij noemt (Rauch), echter wel met strooiers met en zonder goede roerinrichting en met weegstrooiers en gps.

Tijdens het strooien heb ik zeer regelmatig gezien dat zo'n weegstrooier, door het ontbreken van een roerinrichting, heel hard zijn best moet doen om de ingestelde gift te handhaven.

Bv: er zit een kluitje voor de doseeropening, dat ding krijgt pas na (enkele) honderd(en) meter(s) het idee van "he volgens mij raak ik iets te weinig kwijt, laat ik de klep eens een beetje verder open doen".
Deze handelswijze van de strooicomputer wordt vervolgens enkele malen herhaalt tot het kluitje door de doseeropening past en vervolgens gebeurt het omgekeerde: Weer enkele honderden meters strooien verder denkt dat ding: "he ik raak teveel kwijt, laat ik de klep weer eens een beetje dichter zetten"

Resultaat: Je komt aan het eind perfect uit, echter binnen het perceel/ of verschillende percelen zit een enorme variatie.
hobbyboer
Quote @SJB533:
Quote @Axeor:
door tegen elkaar indraaiende schijven.
Weet niet, hoor, maar doen centrifugaalstrooiers met 2 schijven dat niet allemaal?

Net van welke kant je het bekijkt. Deze man bedoelt waarschijnlijk het verschil in draairichting van de verschillende merken strooiers. Als je er dan achter staat draait de ene tegen elkaar in en de andere uitelkaar 😉
SJB533
@hobbyboer
Verschil CCW-CW en CW-CCW bedoel je?
hobbyboer
@SJB533 Ja, inderdaad.

Blijft (voor mij als leek) nog wel de vraag of je dan vanaf de bovenzijde kijkt of vanaf de onderzijde? 😉

(eigenlijk ook nog vanaf voor of achter, maar ik gok op ín-de-rijrichting, dus vanaf achter naar voren kijkend)

p.s. Waar gaat dit eigenlijk over? 😄
reinder-mf
Kijk of je strooicomputer makkelijk gekoppeld kan worden aan je gps computer! Als dit moeilijk is met extra kastjes of extra kabeltjes kun je dat beter van te voren bekijken als achteraf.

Zelf heb ik een erg goede ervaring met Bogballe, super strooibeeld, met secties strooien hebben we nog niet gedaan, gaan we komend jaar uitproberen. Heb er in ieder geval alle vertrouwen in dat SBG en Bogballe een goede combinatie is 😉
Tom VB
@hobbyboer
Als leek ... Natuurlijk hahaha. Je bent een heleboel Joris, maar géén leek! 😃
Wimsumar
Beste hobbyboer:
Quote @hobbyboer:
kluitje voor de doseeropening

Een goede roerinrichting welke in staat is zo'n kluitje te vebrijzelen beschadigd/vermaald de 'goede'k.m.-korrels ook, met stof en afwijkend strooibeeld tot gevolg.
Dan liever een zeef in de bak.
hobbyboer
Quote @Wimsumar:
Een goede roerinrichting welke in staat is zo'n kluitje te vebrijzelen

Nu omschrijf je een foute roerinrichting 😉
Een goede draait met een gepaste snelheid voorzichting vlak voor de doseeropening langs en tikt beheerst het kluitje opzij danwel door de opening (eventueel in 2 delen)

Mijn slechte ervaringen met strooiers zonder roerder zijn opgedaan met de door jouw genoemde zeef in de bak gemonteerd.
De kluitjes die door de zeef passen zijn alsnog in staat om voor problemen te zorgen bij giften van 100 kg/h of minder.
Daarnaast kunnen er bij lange werkdagen, waarbij vele percelen, hectares danwel kilogrammen verstrooid worden, onder de zeef nieuwe kluiten ontstaan door aankoeken en vervolgens het loskomen van aangekoekte kunstmest.
newholland6640
@hobbyboer dan is het doseer systeem van rauch een hele goede optie lijkt mij!
hobbyboer
Quote @Tom VB:
g��n leek!

Nou vooruit: Misschien ben ik op enkele gebieden geen leek. 😄
Axeor
@hobbyboer De schijven gooien de kunstmest naar binnen toe. oa dit artikel heeft het erover: boerenbusiness.nl/artikel/10837540/…
Bij ons bevalt dat zeer goed, geen strepen ook niet bij breed strooien.
reinder-mf
Ja, dat kantstrooien is ook perfect bij Bogballe. Mooi van de kant af en "geen korrel in de sloot".
JD3010
Quote @hobbyboer:
Misschien ben ik op enkele gebieden geen leek.
Ik ben misschien wel een leek hiermee, ik heb niet eens strooischijven in mijn strooier.
We hebben nu 3 seizoenen gestrooid met een Bogballe met weeginrichting en strooicomputer. Machine bevalt mij uitstekend. Het strooibeeld is heel mooi, geen banen of strepen. We strooien naar de kant toe, door de spuitsporen op 30 meter. Dit werkt door de schijven de andere kant op te laten draaien. Dit systeem begrensd vrij scherp de werkbreedte. De computer is ook makkelijk te bedienen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
22
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
25