Koeienambulance ontwikkeld

Ziet er degelijk uit, maar het zeiltje krijg je er zomaar niet onder als een slappe koe klem in de box ligt lijkt mij:

Onder de naam ‘Depender’ is een koeienambulance ontwikkeld en in productie genomen door J. Noot Agrarische Dienstverlening en Constructiebedrijf. “De koeienambulance is een systeem wat koeien, die niet zelf meer kunnen gaan staan, op kan tillen en kan vervoeren naar een plek waar de koe kan worden behandeld en kan herstellen”, aldus Noot.

Geen heupklem

Volgens het bedrijf kan bij het tillen en verplaatsen gebruik worden gemaakt van een ontworpen tilband en een tilmat, zodat de veehouder geen heupklem meer hoeft te gebruiken. “Ook wordt de koe niet over de boxvloer naar achteren getrokken”, stelt het bedrijf. “Daarnaast is het mogelijk om de koe onder het hele lichaam te ondersteunen en enige tijd in staande positie te stabiliseren, zodat de doorbloeding van de benen en spieren weer op gang komt. Ook kan op deze manier de koe in de ambulance worden gemolken”, aldus Noot. De Depender is CE gekeurd.

Meer: depender.eu/Depender/Koeienambulance/

Deel dit topic

Reacties

oanejorrit12
Zo iets is er ook al..
Boer007
Maar denk dat de foto's er simpeler uitzien dan dat het is... hoe krijg je in godsnaam dat blauw zeil onder een koe dat geen meter meer beweegt dit kost je toch al gou een man of 3/4 met een helehoop gewurg en getrek. En tussen foto 2 en 3 op de site is de situatie ook nogal veranderd dat is die betreffende boer op de foto echt niet alleen gelukt samen met de ambulance. Het is uiteindelijk misschien wat vriendelijker voor de koe maar of het echt werkt??
Grasbaal
Had nog even gezocht maar er is ook geen video van beschikbaar..
+1
noot
Geachte Boer007 en Grasbaal,
Wat op de foto's niet te zien is, is het gebruik van een speciale gebogen stang en een tilband.
Met de stang kun je vanaf de rugkant van de koe die in de box ligt, onder de koe door steken(voor het uier, achter de ribbenkast)vervolgens bevestig je de tilband aan de stang, en trekt die zo onder de koe door. Deze band bevat kunststof verstevigingsstrippen zodat hij breed blijft. Je tilt de koe aan de band enigszins op, en trekt vervolgens de tilmat onder de gehele koe. Deze methode is in de praktijk ontwikkeld, in samenspraak met veeartsen, en werkt goed.
Uit veiligheidsoverwegingen moeten er minstens twee mensen aanwezig zijn, maar in de praktijk helpt de veehouder alleen mee om de koeienambulance over de roosters weg te duwen richting de uitgang.
Tijdens een demontratie wordt de gehele procedure uitgelegd en voorgedaan.
met vriendelijke groeten, J. Noot
+1
assink
Eerst heffen met de heupklem en dan dat zeiltje d'r onderdoor denk ik..
Zo zie ik het wel meer.. Voordeel is dan dat de koe niet langdurig in de heupklem hangt, maar dat de last over het hele lichaam verdeelt wordt.
fendtjuh
Dit ding is er al jaren ja...Bericht komt ook uit 2011. Waarom wordt dit nu geplaatst?

Toevallig is hij een keer bij ons geweest, moet zeggen dat het wel goed werkt. Je kunt de mat inderdaad niet in je eentje eronder leggen, echter verzin maar eens wat om dat wel te kunnen achter in een stal bijvoorbeeld...
DirkdVGP
Een kort moment in heupklem is al funest voor koe.
Beter box afscheiding verwijderen en koe klein stukje rollen en dan zeiltje er onder en dan weer terug rollen oid.
Heupklem moest verboden worden....
+1
de hoef
Quote:
@DirkdVGP: Heupklem moest verboden worden.

gebruik hier de heup klem en bevalt prima
maar het is net als met alles ,met beleid
-1
Snaky Bill
We gebruiken een ronde balen klem aan een mobiel kraan ,
ijssel
Misschien Zembla uitnodigen? man man wat een verstand,rondebalenklem.
spotmelker
Nog even en de balenspies wordt gebruikt...
Maar verder zijn deze veredelde werkplaatstakels er toch al lang?
weurding
Een mestgrijper schijnt ook te willen 😞
Gerron
Hoeveel procent van dit soort gevallen wordt weer gezond? Is het niet beter om de koe ter plaatse af te maken?
+4
Fiat110-90 DT
@Gerron Met de juiste zorge en een mooi weiland (of desnoods een strohok met een stevige laag mest) kan je 80 % redden
Fiat110-90 DT
Als zoiets voorkomt bij onze koeien trekken we de koe op een plaat betonplex en dan trekken we hem de stal (als een slee) uit met de loader of met de kleine tractor van de buren. Al veel koeien kunnen redden. Als ze mooi in een weiland liggen kunnen ze meestal vlug weer staan.
Nick421
@Fiat110-90 DT zo doen win het ook. Grote houte plaat, hier trekken we de koe op, of leggen hem met de heupklem erop. Dan is de koe maar even in de heupklem, en dan kun je hem op de houte plaat overal naartoe slepen.
newholland6640
@Gerron

Geen idee, maar dood spuiten vind ik veel te voorbarig. Hier ook een koe uit de stal getrokken laatst. Beestje loopt weer en zit bijna aan de 40 liter. Dan ben ik toch blij dat zij niet dood gespoten is.
oldhuus
Ja kan ook blijven liggen vanwege coli of melkziekte, maar dan volstaat in de benen hijsen met de heupklem meestal wel. Hier een hele lange jib aan de shovel kunnen we overal bij. Maar die heupklem ligt het halve jaar wel in de schuur gelukkig.
newholland6640
@oldhuus

Ik zou hem het hele jaar laten liggen... Het lijkt me een afschuwelijk ding z`n heupklem
Beste investering ooit was deze landbouwfilmpjes.nl/video/… gekocht omdat ik af en toe ook een koe "plat"had liggen...wat denk je....nooit gebruikt! de beste investering ooit!!!!!!
jd user
Het beste is om liggers meteen in een koebad met warm water te voorzien.Alvorens ze eerst op een houten plaat /rubberen sleepmat te verplaatsen naar het koebad.
MTSTAMMINGA
Een riem voor onder de koe en 1 achter onder de koe
Dan de palletvork boven de koe aan de minishovel
En je tilt de koe op en verplaast hem
milkman1
Heuppklem heeft hier al verscheidene koeien gered, het is een uitkomst.
Paar jaar geleden hadden we op een ochtend een vaars, hoe krijgt ze het voormekaar dwars in de R boxen was komen te liggen dus tussen de staande pootjes in. Vaars met halster vastgebonden aan schoftboombuis en daarna met de bobcat met heupklem naar achteren getrokken en opgetild. Daarna heupklem en halster losgemaakt. Mevrouw liep gelijk naar de melkstal, klaar.
Zonder heupklem had ik het nooit gered en de koe ook niet.
casev
Ja, je hebt soms van die koeien.... 😄
casejxu
Heup klem vinden wij fantastisch. Vele koeien mee gered. Hebben er gelul zelf geen Een maar de buurman wwl.
Fendt926Driver
Die mat die erin hangt hebben wij al wel 25 jaar om koeien mee op te tillen ook de uier zit er prima in. matje onder een koe krijgen moet je even kennen en zeker met 2 man zijn. maar in de boxen de mat eronder is niet te doen dan hangt de koe er nog in.
je kunt ook redeliojk goedkoop uit een big bag de voor en achterkant snijden en die als mat gebruiken. moet je wel of een evenaar gebruiken os voor op de ene pallet vork en achter op de andere anders trek je het teveel bij elkaar. een hijsband voor en achter kan maar krijg je hetzelfde effect als dat je een koe omtrekt om te steken voor een lebmaag fixatie
+2
hans van toos
Gewoon alle koeien standaard een zeiltje aan , hoef je niet te tobben.
oldhuus
Heupklem is zeker niet ideaal maar alles met beleid, als ergens een koe blijft liggen dan moet ie een keer in de benen, hijsbanden ook wel geprobeert en is veel meer gedoe en ze verschuiven en dan ligt ze weer. Van de zomer 1x coli gehad die bleef liggen, schreeuwen en emmer water hielp niet dus even heupklem er aan en ze liep weer en geeft al weer melk dus.
ljdekker
Wij hebben een rubbermat en daar een touw aan. Mat achter de box leggen, koe er op trekken en als de koe er op ligt en je zeker weet dat ze niet weer gaat staan onderweg, trekker er voor en gas!
thefendtfreak
@noot

Misschien een filmpje maken bij de demonstratie, dat is altijd duidelijker... en beter voor de pr 😛
Harry K
Kan zonder heupklem zegt de verkoper, terwijl deze op de eerste foto wel wordt gebruikt..
Nadeel van dit model lijkt me dat wanneer een koe tijdens het begin van de tilactie zelf tracht te staan, en dat dit ook ff zou lukken, dat zij dan met de rug tegen het horizontale hef-frame van de koeienambulance komt.
Hoe dan ook, hier doen we het indien nodig met beleid en een koerollator.
Is in je eentje wel te doen, maar het uit de stal rollen met een koe erin is dan erg zwaar. Dat werkt met 2 man dan wel prima. Buiten of in zand/strobox is de koe dan dagje later indien nodig wel in je eentje eenvoudig weer ff op te hijsen. Ervaring leert dat het vastzetten van de koerollator of koe met halster aan iets anders dan de koerollator dan geen overbodige handeling is. Wanneer ze merkt dat het blijven staan dan eigenlijk best weer aardig lukt, wil ze ook wel eens weer proberen te lopen/rennen. En dat moet je in de koerollator niet willen. Niet goed voor de koe en de omgeving, want dan rijdt die zomaar ergens tegen aan.
We hebben 'm inmiddels wel weer terugverdiend, maar dat was natuurlijk niet nodig geweest.
tone29
Trek de koe toch liever terug op de roosters. Wanneer ik hem uit de box trek leg ik een oude stalmat de roosters op en trek de stalmat aan. Dan lijd de koe nog minder dan zon takel

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden koeien , koe en lening geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
32
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
11
TREFWOORDEN