Aardappelen zelf zetten?

Hallo wij hebben de kans om een paar ha ter verhuren om aardappelen op te zetten of zou je er zelf aardappelen opzetten ? Wat zouden jullie doen ? mvg

Deel dit topic

Reacties

Deutz-oldie
Wij hadden tot 2 jaar terug zelf aardappelen maar verhuren nu veld. Geen idee of dit financieel gezien slim is, maar je hebt er zelf geen werk aan en je hebt in elk geval een zeker inkomen.
Fendt615LSA
Heb je een: aardappelpoot machine, ruggenfrees, spuit, spuitlicentie, loofklapper, aardappelrooier, kieper, aardappelbewaring en instuurlijn dan?
jasper01
Moet je kijken ligt aan de grote aardappelhandelaren werken veel op contract basis en kosten loonwerker is vrij bewerkelijk gewas
jasper01
En niet geheel risicoloos
jasper01
En niet geheel risicoloos
ares697
Ik zou er zonder aanwezige mechanisatie niet aan beginnen, er komt nog heel wat bij kijken.
fendt trekkertje
Als je ze voor 10 cent op contract kunt krijgen en je hebt geschikte grond waar je toch de 50 ton wel kunt halen dan zou het uit kunnen.. zonder eigen machines.. maar je kan het natuurlijk ook gokken op de vrije markt.
vanmeij
Als je bij jezelf al gaat afvragen of je er aardappels op kan/wil verbouwen zal ik het zeker niet doen. als je alles laat doen door een loonwerker met een normale prijs voor je product kan het misschien net uit.

beter goed verhuren dan alles uitbesteden
jammermaarhelaas
Ben je je ook bewust van de gevolgen voor de GLB betalingsrechten op je bedrijf wanneer je een stuk land verhuurd?
stannetje96
@jammermaarhelaas met een private overeenkomst zijn er geen gevolgen
Ritchie
@jammermaarhelaas

Dat ligt eraan of ze een bedrijf hebben. Anders moet het vanzelfsprekend in de huurovereenkomst zijn meegenomen.
Fendt311
Wij hebben onze aardappelplanter nog en spuiten kunnen we ook zelf en op onze grond haal je op een gewoon jaar met gemak 60000 kilo/ha @fendt trekkertje
Wimsumar
Beste Fendt311:
Is het een akkerbouwbedrijf of veehouderij(grasland)bedrijf bij jullie?
Wat staat er anders op die grond?
Wat is de grondsoort?
En last but not least, wat is de huuropbrengst?
jasper01
@Fendt311 kun je proberen
inspecteurfendt
Wij doen dit al jaren, we laten ze planten en doodsproeien door de huurder en rijden er zelf een 8-tal rijen van uit. De rest is voor de huurder. Wel opletten want aardappelen halen al het goede uit de grond.
valmet6400power
@inspecteurfendt

Oja en mais niet zeker?
inspecteurfendt
@valmet6400power ook, maar het gaat hier over aardappelen!
Wimsumar
Beste InspecteurFendt:
Quote @inspecteurfendt:
ook

Nee, mais is een slechte mineralenbenutter. Het verdraagt (in tegenstelling tot veel andere gewassen) veel mest (mineralen) maar neemt hiervan verhoudingsgewijs weinig van op.
Maar dit terzijde. 😉
Loeideutz
@Wimsumar Dat is niet helemaal correct. Maïs neemt de mineralen die het nodig heeft, of er nu veel of weinig wordt bemest. Maar in tegenstelling tot een heleboel andere gewassen gaat de kwaliteit van het gewas niet achteruit als er een (groot) teveel aan mineralen wordt gegeven.
jammermaarhelaas
@stannetje96 @Ritchie,

Dank voor de reacties, maar de vraag was bedoeld als aansporing voor de topicstarter.
fendt trekkertje
@Fendt311 in dat geval zou ik het durven gokken! maar dat is puur mijn mening en zijn hier thuis ook wat aan het rekenen maar het moet kunnen. en tja, wie niks probeert heeft in ieder geval niks 😉
Boer007
De vraag is natuurlijk een paar ha? 2,5,8 hectare? Wij hebben zelf een hectare of 8 aan aardappelen staan contract en huisverkoop. Wij laten het planten en rooien door de loonwerker doen. De rest van de machines hebben we al door onze andere gewassen. Maar ook van 8 hectare kun je een jaar lang hoofdpijn van hebben.. Maar bij ons past het heel mooi in onze gewassen rotatie en wij zijn niet te groen om ook diverse producten te strooien op onze akkers. Als je de kans hebt zeker doen. Maar het vraagt meer aandacht dan mais.. of granen

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
22
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
3