Flaeijelfeest

Bekijk de website

Nieuwehorne, Nieuwehorne (Nabij Heerenveen)

28 september 2013

Toegevoegd door

Beschrijving Flaeijelfeest Nieuwehorne (Nabij Heerenveen)Frysk Kultuer Histoarysk Evenemint

Op de laatste zaterdag van september beleeft u op het landgoed De Horne in Nieuwehorne (bij Heerenveen) een dag uit het verleden, die u niet gauw vergeet.

Het Flaeijelfeest mag, met enige trots, het meest unieke plattelandsevenement van Nederland worden genoemd. Het is zo uniek omdat het aanbod aan activiteiten en bezienswaardigheden bij geen enkel ander soortgelijk evenement wordt geëvenaard. Dat dit veel mensen bijzonder aanspreekt blijkt wel uit het groot aantal bezoekers: zo´n 25.000.De organisatie van het Flaeijelfeest, die bestaat uit ruim 450 vrijwilligers, heeft ten doel om het vroegere leven op het platteland in de vorm van een "eendags" openluchtmuseum (rijdend en in bedrijf) tentoon te stellen. De activiteiten zijn gericht op een divers publiek in alle leeftijden.Optocht als rijdend museum

Een unieke, 4 kilometer lange optocht met antieke voertuigen uit het begin van de vorige eeuw. Dat is wat u op zaterdagochtend kunt zien langs de Flaeijelroute. De optocht begint om 10.00 uur in Oudehorne vanaf de Oldeberkoperweg en eindigt rond 12.00 uur bij landgoed De Horne in Nieuwehorne. Wat er allemaal te zien is in de optocht is te veel om op te noemen. Alle soorten voertuigen uit het begin van de vorige eeuw rijden mee zoals diverse boerenwagens, bereden politie, een turfwagen, de husketonwagen, een meelwagen, diverse postkoetsen, een mestwagen, een verhuiswagen, enz. enz. Ook de liefhebbers van antieke tractoren komen aan hun trekken. Voorafgaand aan de boerenoptocht kunt u een groot aantal antieke, en vaak zeldzame, tractoren bewonderen. Het laatste deel van de optocht bestaat uit een twintigtal stoommachines (zowel stoomtractoren, stoomwalsen en stoomauto´s). Na afloop van de optocht kunt u gelijk door naar landgoed De Horne waar u het "Openluchtmuseum in Bedrijf" kunt bewonderen. De eigengesmeerde boterhammen kunnen thuis blijven want voor een klein bedrag kun u genieten van een overheerlijke maaltijd bruinen bonen met spek en als toetje karnemelkse pap.Programma:

10.00 uur: BOERENOPTOCHT Naast de eigen voertuigen worden er ook diverse antieke voertuigen uit den lande ingehuurd voor de optocht. Heel speciaal dit jaar is de Historische Veldartillerie

Vanaf 11.30 uur: "OPENLUCHTMUSEUM IN BEDRIJF"

Eén dag uit ons verleden

Op zaterdagochtend trekt de Flaeijelfeest optocht door de dorpen Oude- en Nieuwehorne naar het landgoed De Horne. Op het landgoed is nog veel meer te zien van het plattelandsleven van weleer. Een compleet openluchtmuseum volop in bedrijf met een oude bakkers­oven, het dorpscafé, een kruideniers- en slagerswinkel, een dorps­kapper, een fietsenmaker, een smid, een echte plaggenhut met turfstekers, het boeren­huis, waar gekarnd en kaas gemaakt wordt, een boerenboelgoed, enzovoort. Ook zijn er zeer unieke stoomlocomobielen, die een dorsma­chine en een houtzagerij aandrijven. Het dorsen (vlegelen) met de hand is natuurlijk eveneens te aanschouwen. Dit alles wordt feestelijk opgeluis­terd door oude kermisattracties (o.a. een antieke luchtschommel), oude volksdansen en liedjes en kampioenschappen ringrijden om de zilveren flaeijel. Wegens succes vorig jaar dit jaar voor de tweede keer: de spectaculaire wedstrijd 'It beest fan 't Flaeijelfeest', gepresenteerd door de oersterke Wout Zijlstra, sterkste man van Friesland.Authentieke timmerwerkplaats uit 1885

In de dorpsstraat van het Flaeijelfeest staat een nieuwe, authentieke bezienswaardigheid: een timmerwerkplaats van voor het jaar 1900. Het materiaal is oorspronkelijk afkomstig van een timmerman die in 1885 als zelfstandig ondernemer is begonnen in Zuid Holland. De werkplaats bestaat onder andere uit vier grote machines: een lintzaag, een houtdraaibank, een slijpsteen en een gaten steker. De timmerwerkplaats is een mooie aanvulling op alle activiteiten in de nostalgische dorpsstraat van het Flaeijelfeest.

Open Frysk Kampioenskip Seinemeane

Tijdens de traditionele Flaeijelfeesten wordt het open Frysk Kampioenskip Seinemeane georganiseerd op Landgoed De Horne. Een onafhankelijke en deskundige jury zal middels een aantal criteria, in een uiteindelijke finale, een winnaar kiezen. De beoordelingscriteria zijn o.a. maaihouding, ligging, regelmatigheid en netheid van ‘it swee’, snelheid, is alle gras gemaaid e.d. Belangstellenden voor deelname kunnen zich tot 18 september a.s. aanmelden. Voor deelname aan de wedstrijd zijn de volgende voorwaarden gesteld:
• Meedoen op eigen risico
• Geen inschrijfgeld
• Een ieder maait met eigen zeis en strikel
• Het gaat zowel om de tijd als de netheid van het geleverde werk
• Alleen deelname in kledij, passend in de tijd rond 1920
• Het oordeel van de jury is bindend
Opgave en informatie: Thys de Jong, tel. 0513-542621/ 06-29180322, Welmoed de Jong, tel. 0513-543180 of via aldeambachten@flaeijel.nlOude tractoren

Liefhebbers van oude tractoren en machines kunnen hun hart ophalen bij het Flaeijelfeest. Op het trekkerterrein worden demonstraties gegeven met een 60-tal zeer unieke oldtimer-tractoren uit het hele land. De commissie heeft verder nog diverse andere activiteiten en demonstraties voor het publiek in petto. De deelname van oude tractoren aan de activiteiten is inmiddels volgeboekt.

Programma trekkerterrein

Jarenlang waren de antieke tractoren gesitueerd op het terrein grenzend aan de Schoterlandseweg. De antieke tractoren zijn dit jaar te vinden aan de zuid en de oostkant van landgoed De Horne. De commissie antieke tractoren maakt er elk jaar weer een spektakel van! Wie houdt van ronkende motoren kan zijn of haar hart hier helemaal ophalen! Er worden weer diverse activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld micropulling. Micropulling is hetzelfde als tractorpulling alleen op schaal 1:10. Bij micropulling is het de bedoeling om een zelf gebouwde sleepwagen zo ver mogelijk te verplaatsen over een baan die bestaat uit aarde. Deze sleepwagen is echter zo gebouwd, dat hij tijdens de trekpoging steeds moeilijker verplaatsbaar wordt. De tractoren worden door de rijders zelf ontworpen en gebouwd. Ze kunnen worden aangedreven door één of meerdere verbrandingsmotoren, afhankelijk van de klasse waarin gereden wordt. Sommige modellen beschikken over een totaalvermogen van meer dan 10 pk en laten de achterwielen met ruim 120 km per uur spinnen. Naast de activiteiten die worden georganiseerd, staan er ook tientallen antieke tractoren ter bezichtiging.Wat is er o.a. te beleven:

12.00u Vingerbalk Maaien
12.30u Wiersen
13.00u Grasladen
13.00u Zelfbinderen haver
14.00u Laden
13.00u Aardappel rooien
14.00u Aardappel Laden & aardappel Sorteren
13.30u Hooi schudden
14.00u Wiersen
14.30u Hooi Persen
15.00u Hooi laden
15.30u Ploegen & Cultivateren
15.30u Hooi schudden
16.00u Wiersen
16.30u Hooi Persen
17.00u Hooi laden« Terug naar de agenda