Boerendag

Bekijk de website

Dorpsstraat 41A, Middelaar

21 augustus 2016

Toegevoegd door

Beschrijving Boerendag Middelaar



MIDDELAARS PLATTELAND PRESENTEERT ZICH IN VOLLE GLORIE !!!!!
Verrassend platteland

In een schilderachtige omgeving, met aan de ene kant het bosrijke gebied van Mookerheide en Jansberg en aan de andere kant het rustgevende maasheggenlandschap, ligt het pittoreske dorp Middelaar. Dat de Maas een grillige loop kent is met name de Middelaarders bekend. Als de rivier uit haar Limburgse oevers treedt vergeet zij het maasdorp niet. Desondanks koesteren de bewoners de Maas en hun agrarische omgeving. Diezelfde agrariërs zijn in aantal weliswaar afgenomen maar hun cultuur en levenswijze hadden en hebben nog steeds hun invloed op de aard, mentaliteit en identiteit van Middelaar en haar bewoners. Als mensen die sfeer eens willen proeven is een bezoek aan de Boerendag in Middelaar dé gelegenheid bij uitstek !

De Stichting Boerendag Middelaar; bereidt met haar vrijwilligers de vierde editie van de boerendag Middelaar voor. Het vierjaarlijkse evenement vindt plaats op zondag 21 augustus 2016.
Tijdens de boerendag zal het accent liggen op het boerenleven. Nostalgie keert terug bij demonstraties van oude ambachten. Tentoonstelling van historische landbouwvoertuigen en –werktuigen. Flanerend over de boerenmarkt kunt u kennismaken met producten van de boerderij, huisvlijt en aan de agrarische bedrijfstak verwante bedrijven.

Wij zullen u via onze site www.boerendag-middelaar.nl regelmatig op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen van de boerendag.

Ook als u vragen heeft over deelneming ons mailadres is boerendagmiddelaar@upcmail.nl



PROGRAMMA BOERENDAG 21 augustus 2016:

• Boerenmarkt met presentaties van ondernemers en (streek)producten
• Markt met presentaties huisvlijt en oude ambachten
• Presentaties nieuwste agro-machines
• Demonstraties oldtimer tractoren en – voertuigen
• Traditioneel graanoogsten met originele oude landbouwvoertuigen en -werktuigen
•Demonstraties schaapscheren en schapendrijven
• Wedstrijden vlègel-hangen
• Dieren-knuffelhoek, paardrijden, kinderschminken
• Nostalgische mini-kermis met draaimolen, schommelschuitjes, etc.
• Frühshoppen, terrassen, muziek, eet- en drink-gelegenheden

BOERENMARKT MET STREEKPRODUCTEN:

Tijdens de Boerendag vindt in het centrum van Middelaar de traditionele boerenmarkt plaats.

Lokale en regionale ondernemers uit de agrarische- en aanverwante sectoren presenteren hun bedrijf en producten. De bezoekers maken kennis met streekproducten zoals groente, fruit, bloemen, kruiden, bloembollen, biologische producten, de champignoncultuur, de bijen

imkerij, de kaasmakerij, de varkenshouderij en het product Boerenijs. Verder presentaties bier en wijn maken, theeproducten en de koffiebranderij. Ook de groene sector hovenier en groenvoorzieningen is vertegenwoordigd. Er zijn terrassen ingericht en de muzikale inbreng is in handen van enkele muziekkapellen en de boerendisco.

ROLLEND ERFGOED en TERUG IN DE TIJD:

Bezoekers kunnen veel oldtimer-tractoren, -landbouwvoertuigen en -werktuigen, antieke auto’s en fietsen bewonderen. Verder kan men genieten van oude ambachten die betrekking hebben op het vroegere boerenleven zoals schoenlappen, stoelenmatten, mandenvlechten, houtsnijden en hoefsmeden. Ook zijn er demonstraties schaapscheren en schapen drijven.

GRAAN OOGSTEN MET OLDTIMER-LANDBOUWMACHINES:

Het bestuur van de Stichting Boerendag heeft kosten noch moeite gespaard. In het groeiseizoen is een grote akker ingezaaid met diverse granen. Tijdens de Boerendag zal het graan worden geoogst met landbouwmachines en landbouwvoertuigen die in grootvaders tijd en ver daarvoor werden gebruikt in het dagelijkse landleven. De bezoekers van de Boerendag kunnen dit spectaculair onderdeel de hele dag aanschouwen.

HUISVLIJT BIJ DE HAARD:

Onder het motto "met huisvlijt terug in de tijd" kunnen bezoekers op een sfeervolle en onderhoudende wijze kennis maken met de manier waarop de mensen vroeger leefden. Toen zat men alleen ’s zondags in de goeikamer en na hard werken stilde men de honger en was het goed toeven in de geut (keuken). ’s Avonds zat men bij d’n herd (de woonkamer) en nam men ruimschoots de tijd voor een praatje of voor praktische zaken zoals huisvlijt. Inwoners uit Middelaar en uit de omgeving tonen hun huisvlijtkunsten zoals wolspinnen, kantklossen, poppen maken, creatieve handenarbeid, sierraden maken en tekenen en schilderen.

NOSTALGISCHE MINI-KERMIS:

Kinderen kunnen gratis genieten van de nostalgische draaimolen, schommelschuitjes,
Kop van Jut, schiettent en ballen mikken op grootmoeder’s blikken.

De nostalgische mini-kermis is mede mogelijk gemaakt door de " Vrienden van de Boerendag " .

KINDERACTIVITEITEN en DIERENKNUFFELHOEK:

Ook aan de kleine bezoekers is gedacht. Met medewerking van Stichting Kinderboerderij de Loi (Wellerlooi) is een dierenknuffelhoek ingericht. Bij het grote terras en onder toeziend oog van hun ouders en grootouders, kunnen kinderen daar knuffelen met kleindieren zoals pony’s, geitjes, konijnen en hamsters.

Verder kunnen jong en oud paardrijden in de speciale paardenweide, onder toeziend oog van Manege Bergemo uit Heijen.

Er is ook een schminkhoek ingericht. Schminken is voor bijna elke kind een feest. Met veel glitter en glamour worden kinderen omgetoverd tot tijgers, beren, vlinders en prinsesjes.

HEEL MIDDELAAR BAKT !:

Bakken en braden is een zeer populaire bezigheid. We hebben allemaal de belevenissen van de amateurbakkers van Nederland op de TV kunnen volgen. Veel gepassioneerde en talentvolle Middelaarse thuisbakkers zijn speciaal voor de Boerendag enthousiast aan de slag gegaan.

Onder het motto "Blij met Zalig Zoet" hebben zij de meest heerlijke gerechten geproduceerd. Van perencake tot slagroomtaart, van appelflappen tot hartige happen. Bij het frühshoppen en op de diverse terrassen van de Boerendag worden de lekkernijen bij de koffie en de thee geserveerd.

WEDSTRIJDEN VLÈGEL-HANGEN:

In de strijd om de titel De Grootste Vlègel van Noord-Limburg worden wedstrijden vlègelhangen gehouden. Wie slaagt er in om heel lang aan een dorsvlegel te hangen en klokt de langste tijd ? De winnaar draagt dan 4 jaar lang de felbegeerde tit[el "De Grootste Vlègel van Noord-Limburg".

BOERENBRUILOFT:

Op carnavalsdinsdag traden zij als Boerenbruidspaar in de on-echt: Giel van Gerrit van Giel en Tuuterend Sylke van Johan en Bep uut de Mokse klei. Het is traditie dat op het hoogtepunt van de Boerendag het onechte huwelijk feestelijk wordt ontbonden. Onder het toeziend oog van de Heerboer en de Veldwachter zal de Ambtenaar van de Boerenstand proberen zijn ceremoniële verplichtingen tot een goed einde te brengen. De hele Boerendag kunnen bezoekers de nostalgische kleding en fraaie dos van de boerenbruiloftsgasten bewonderen !

CULINAIRE VOORZIENINGEN EN ENTERTAINMENT:

Uiteraard is er gedacht aan de verzorging van de inwendige mens. Op de Boerenmarkt staan diverse ondernemers die hun (etens)waren aanbieden. Naast de partytent op het Boerenplein zijn er diverse terrassen met drink- en eetgelegenheden. Je hoort trekharmonica en orgelmuziek. En verder wordt er stemmige en passende muziek ten gehore gebracht o.a. door de boerendisco en door het bekende Middelaarse Seniorenorkest DIVERS.

PARKEREN EN TOEGANG / ENTREE:

De Boerendagactiviteiten spelen zich af in het centrum van Middelaar en het (buiten)gebied daaraan grenzend. Aan de rand van het evenemententerrein is er ruime parkeergelegenheid.

Kinderen onder de twaalf jaar hebben gratis toegang. De entreeprijs voor volwassenen bedraagt € 4,00 per persoon. Daarvoor krijgt de bezoeker:
• Ruime gratis parkeergelegenheid
•Toegang tot alle evenemententerreinen, inclusief de Boerenmarkt
• Gratis gebruik van alle attracties, inclusief de nostalgische mini-kermis

« Terug naar de agenda