Kar Ga door Festijn

Bekijk de website

Hoofdstraat 92, Zuidwolde

14 juli 2018

Toegevoegd door

Beschrijving Kar Ga door Festijn Zuidwolde2018: 14 juli

Kar Ga door Festijn is afkomstig uit Amsterdam. In vroeger tijden werd een paar keer per jaar een optocht gehouden met handkarren. Deze werden gedrukt of getrokken door zogenaamde kargadoors. Dit waren mensen die met een lang touw met een haak eraan, de handkarren over de steile bruggetjes van Amsterdam trokken. Na gedane arbeid kregen ze hier een paar centen voor. Cultuur- Historisch Museum de Wemme in Zuidwolde heeft nu een aantal karren in hun bezit. Toen ontstond het idee het Kar-Ga-Door festijn zoals dat vroeger in Amsterdam gehouden werd, in Zuidwolde nieuw leven in te blazen. Daar zijn toen ook boerenkarren en kinderwagens aan toegevoegd. Oude antieke spuitkarren, velocipedes, fietsen. Zodat er een straatbeeld getoond wordt van omstreeks 1900. alles in folkloristische stijl. Hobbyisten komen van heinde en verre met een foto en video camera's om dit schouwspel vast te leggen en maken voertuigen uit te kiezen om deze miniaturen na te maken.

Dit festijn werd een aantal jaren niet meer georganiseerd en er zijn altijd geluiden dat het jammer is dat dit er niet meer is.

Kar-Ga-Door in Zuidwolde:

Een nieuw begin van die goeie oude tijd Bruggentrekker, kargadoor, sleepie, anpikketeur, allemaal benamingen voor de mannen die tegen een kleine vergoeding zware handkarren met een touw en haak over de brug trokken. Naast het touw met de haak hadden velen ook nog een lap leer over hun schouder tegen het schuren van het touw. Betaling geschiedde zowel in natura als in geld, afhankelijk van de gulheid en de draagkracht van de karrenman of -vrouw.

Amsterdam heeft een paar zeer bekende bruggentrekkers gehad. Één van hen was Kiki de Kargadoor, die een brug over de Prinsengracht bediende. Wanneer hij een cent of zes bij elkaar had ‘getrokken’, verliet hij zijn vaste stek om enige tijd in het dichtstbijzijnde café door te brengen. Echter niet zonder zijn brug in het oog te houden.

Stichting Kar-Ga-Door Zuidwolde organiseert op zaterdag 08 juli 2017 een schitterende, nostalgische dag in het centrum van Zuidwolde

Nostalgie ten top:

De dag zal in het teken staan van de handkar, oude fietsen en gemotoriseerde voertuigen. Daarnaast wordt er een prachtige markt georganiseerd met een ouderwetse boeldag. Om 10.00 uur start het evenement in de Hoofdstraat met een ruim opgezette braderie, met een grote diversiteit qua aanbod.

Programma:

10.45 uur worden de motoren van oude auto's, TRACTOREN, motoren en vrachtwagens aangeslingerd voor een rondrit door het dorp. Na aankomst op het groene hart achter de kerk

13.30 uur gaat een optocht door het centrum van Zuidwolde met fietsen, bakfietsen, mensen in klederdracht en oude handkarren die aangekleed worden door ondernemers uit het dorp. Daarna trekt er nog een stoet van paardespannen en bromfietsen door de straten van Zuidwolde. Route zie web-site.

16.00 uur start de ouderwetse boeldag, u kunt tegen opbod leuke curiosa kopen.

De hele dag staat in het teken van de jaren ‘40 tot ‘70, waarbij u een indruk krijgt van hoe in die jaren het straatbeeld eruit heeft gezien.

Jeugd & Museum De Wemme:

Voor de jeugd is er een historische kermis met een echt reuzenraden en ook diverse bezigheden voor de jongsten. Oude ambachten demonstreren hoe in vroegere jaren hun beroep werd uitgeoefend. Museum De Wemme geeft in het kader van haar 25-jarig jubileum ook acte de présence. Gedurende de dag rijden enkele huifkarren van het marktplein naar De Wemme waar u kunt meedoen aan oud-Hollandse spelen en een rondleiding kunt krijgen in het mooie streekmuseum.

Spetterend avondprogramma:

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, is er ook een avondprogramma met een authentieke harmonica-speler in het voorprogramma van de klap op de vuurpijl: de Big Apple Coverband die optreed op het feestterrein.

Heeft u zelf een kar, oldtimer, oude fiets, klederdracht en wilt u mee doen of wilt u een kraam huren van 4 meter voor € 30,- p.st ga dan naar de site van Kar ga door festijn en schrijf u in.Filmpje 2014 zie:

Filmpje 2017 zie:

Filmpje 2017 zie:

Filmpje 2017 zie:

« Terug naar de agenda