Auwerwetse Boekelse Oogstdag

Bekijk de website

Schuurkerkweg 3, Boekel

12 augustus 2018

Toegevoegd door

Beschrijving Auwerwetse Boekelse Oogstdag BoekelNa meerdere jaren als trouwe bezoekers aanwezig te zijn geweest op de Auwerwetse Langenboomse Oogstdag was het wel duidelijk dat we dit een bijzonder mooi evenement vonden. Omdat de organisatie van Langenboom er na 15 jaar mee ging stoppen zijn we met een aantal mensen in Langenboom gaan praten. Daarna hebben we met z’n vijven besloten om het evenement naar Boekel te halen.

Een jaarlijkse oogstdag op de tweede zondag van augustus is een fantastisch evenement wat zeker past in ons mooie landelijke Boekel, waar het boerenleven van oudsher bij vele een speciale plek inneemt.Er werd een bestuur gevormd en de ideeën en het draaiboek werden werkelijkheid.We vonden een mooie locatie aan de Mutshoek, en zo werd de eerste Auwerwetse Boekelse Oogstdag in 2008 een feit.

Boeren, burgers en buitenlui kunnen tijdens onze jaarlijkse oogstdag op een gemoedelijke manier genieten van het boerenleven van vroeger. Oude landbouwmachines worden weer voor de dag gehaald en enthousiaste leden laten zien hoe men vroeger de oogst binnenhaalde en het land bewerkte. Eerst met noeste handarbeid en later werden paarden en tractoren ingezet.

Al snel bleek dat er meer mensen besmet raakte met het oogstdagvirus en zich wilden aanmelden als lid. Op dit moment is het ledenaantal uitgegroeid tot meer dan honderd. We zijn erg blij met het groot aantal jeugdige leden waardoor de kennis van het werken met oude machines en tractoren niet verloren gaat.

Uit de spontane en vrijwillige samenwerking van de leden, hun partners en gezinsleden vóór, tijdens en na de oogstdag blijkt wel dat we er elk jaar weer in slagen om er een mooi evenement van te maken.

Vanaf het eerste moment hebben we een prachtig bestand van sponsoren die onze club een warm hart toedragen. Deze sponsoren zijn we dan ook zeer dankbaar.

Elk jaar proberen we naast de vaste onderdelen binnen ons programma er iets leuks voor jong en oud aan toe te voegen. Dat we daarin slagen blijkt wel uit de vele leuke reacties die we elk jaar weer krijgen.

Langs deze weg willen we u van harte uitnodigen om onze volgende oogstdag te komen bezoeken.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Programma Zondag 12 augustus 2018 - van 10.00 tot 17.00 uur

Zondag 12 augustus 2018 zal er aan de Mutshoek in Boekel op auwerwetse manier gewerkt worden. Graan, mangels, aardappelen en mais zullen op diverse manieren geoogst worden: met de hand en met oude machines

zoals:
een getrokken combine
een zelfrijdende combine met afzakinstallatie
een zelfrijdende combine met bunker
een zelfbinder

Het gemaaide moet nu gedorst worden. Dit doen we met:
dorskasten
de hand kloppen
een door een paard aangedreven “hikkelmachine” (dorskastje).

Oude persen zullen het gedorste stro tot balen persen, die vervolgens weer op een wagen geladen worden. Het gedorste graan zal gemalen worden en vervolgens zal de plaatselijke bakker daar in een oude met hout gestookte oven brood van bakken. Dit hele proces kunt u op onze oogstdag volgen.

De aardappelen en mangels worden zowel met de hand als met oude machines geoogst. De mais zal met een “éénrijige” hakselaar geoogst worden. Het gras zal met de hand en ook met een tractor met maaibalk gemaaid worden en vervolgens met een hele oude hooimachine geschud worden. U kunt ook zien hoe er met een paard geploegd werd. Op een apart terrein zullen oude tractoren met diverse grondbewerkingsmachines hun kunsten vertonen.

Naast deze activiteiten zullen er rondom het oogstterrein diverse oude tractoren, machines en oude ambachten zoals touwvlechten, koperslagers, klompenmaker, ganzenhoeder etc. te bezichtigen zijn.

Voor de kinderen is er volop vertier: een graanbak, glijbaan, dierenweide, schminken en een luchtkussen. Natuurlijk hebben we ook voor een natje en een droogje gezorgd in en rondom de grote tent. Ook kunt u met een huifkar meerijden en op die manier het hele oogstterrein bekijken. Vanaf de kiosk zal, hopelijk onder een stralende zon, muziek klinken.

Deze dag begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Gratis entree en parkeren !!!!
« Terug naar de agenda