GRASKAASDAG

Bekijk de website

Haagwindeveld 49, Woerden

2 juni 2018

Toegevoegd door

Beschrijving GRASKAASDAG Woerden

Traditiegetrouw wordt in Woerden op de eerste zaterdag van juni de eerste graskaas van het jaar geveild. Kaashandelaren uit Woerden en wijde omgeving komen naar de kaasstad om te bieden op een meer dan 150 kilo wegende graskaas. Deze kaas heeft het formaat van een tractorwiel. Vorig jaar bracht deze, voor het goede doel, ruim 11.000 euro op en deze keer wordt de opbrengst gedoneerd aan Home Grown School Meals Malawi, van het World Food Program. Dit doel is in samenspraak met Gerda Verburg bepaald.

Gerda Verburg is voor ons land de permanent vertegenwoordiger van de Wereldvoedselorganisatie FAO. Op zaterdag 2 juni 2018 is deze oud-minister van Landbouw samen met culinair journaliste Carin Leenders als keurmeester te gast.

De graskaasdag begint met de aanvoer van kazen naar de markt op kaasbrikken (antieke boerenkarren met een paard ervoor) en oldtimer tractoren. De stoet vertrekt tegen 10 uur in de ochtend van de Emmakade, rijdt een rondje door de stad en stopt op het Kerkplein. Daar wordt de handel te kijk gezet en onder voorzitterschap van burgemeester Victor Molkenboer gekeurd. Deskundig commentaar wordt geleverd door kaaskeurmeester/publicist Jos van Riet. Om 11 uur wordt het 'boerengoud' aan de man gebracht door veilingmeester Jacques de Koning.

Ook partijen graskaas van gangbaar formaat en kleine kilokaasjes worden verhandeld. De leek mag tussen de bedrijven door zelf ook kazen keuren en kopen. Een dozijn leden van de Vereniging van Kaashandelaren Woerden-Bodegraven richt kramen in met het beste uit hun pakhuizen. Ook laat Ria de Wit laat zien hoe boerenkaas gemaakt wordt.

Naast de kaas wordt allerlei boerderijzuivel aangeboden. Op een terras kan van ondermeer boerenroomijs en ijstaart geproefd worden. Er is een speciale zuivelbar en op de Streekmarkt zijn andere Streekproducten te koop. Daarnaast zijn oude ambachten, zoals het maken van klompen en het boeten van visnetten, te zien.

Op het podium zijn regelmatig optredens van leerlingen van muziekschool Het Klooster. In de binnenstad houden de winkeliers hun Zomermarkt en door de winkelstraten en het over het Kerkplein loopt een schaapherder met een koppel schapen. Met een kaasfondue voor burgers en buitenlui wordt Graskaasdag feestelijk afgesloten.







« Terug naar de agenda