Stationaire Motorendag

Bekijk de website

Brinkreed 2, Jubbega

17 juni 2018

Toegevoegd door

Beschrijving Stationaire Motorendag Jubbega



JUBBEGA – Op zondag 17 juni, vaderdag, vindt voor de derde maal de Stationaire Motorendag Jubbega plaats.

Deze dag wordt georganiseerd door een drietal verzamelaars uit Jubbega. In Jubbega en omgeving woont een groot aantal hobbyisten. Deelnemers uit heel Nederland weten de weg naar Jubbega te vinden om hun draaiende motoren te tonen aan elkaar en het publiek. Ook zullen er verzamelaars uit Duitsland aanwezig zijn.

Vorig jaar werd het streven van minimaal 100 exclusieve motoren ruim overtroffen. Dit jaar is het aantal deelnemers zelfs nog groter. De organisatie is best trots dat zo’n groot aantal mede-hobbyisten aanwezig zal zijn en er heel bijzondere motoren getoond kunnen worden.

Het evenement vindt plaats op het terrein van Pannenkoekenboerderij, camping en speeltuin de Koppenjan. De kinderen zullen zich dan ook prima vermaken. Deelnemers en bezoekers van de Stationaire motorendag kunnen op de camping overnachten.

Nostalgische techniek

Een stationaire motor is een interne verbrandingsmotor die op een vaste plaats staat om iets aan te drijven, hij is niet in een voertuig geplaatst.

Aanvankelijk werden voor de aandrijving van machines en fabrieken stoommachines gebruikt, die via platte riemen alles aandreven. Later werden deze stoommachines vervangen door interne verbrandingsmotoren.

De interne verbrandingsmotoren zijn gemakkelijker in gebruik dan stoommachines. In de landbouw worden ze onder andere gebruikt voor de aandrijving van dorsmachines. Langzaam maar zeker wordt het een begrip. De elektriciteit (soms ook opgewekt door stationaire motoren) zorgt in de jaren 30 voor een nog gemakkelijkere krachtbron en vervangt op haar plaats de stationaire motor.

Tegenwoordig worden machines in fabrieken met behulp van elektriciteit aangedreven, maar men vindt stationaire motoren nog wel op boten en schepen; als nood-aggregaat in ziekenhuizen op vliegvelden en andere plaatsen waar stroomuitval catastrofale gevolgen zou hebben.

Tegenwoordig zijn er wereldwijd verzamelaars van deze motoren.

Voor meer informatie kunt u terecht op de facebookpagina van Stationaire Motorendag Jubbega. Deelnemers kunnen zich aanmelden via een mail naar motorendagjubbega@outlook.com

De entree van de motorendag en de speeltuin is gratis.

Locatie:

Schoterlandseweg 20 Jubbega
Tik in navigatiesysteem echter Brinkreed 2 Jubbega in.



« Terug naar de agenda