Paasvee Schagen

Bekijk de website

Molenstraat 64, Schagen

21 maart 2018

Toegevoegd door

Beschrijving Paasvee Schagen Schagen

In 2018 zal het Paasvee evenement voor de 125de keer plaatsvinden en we gaan ervan uit dat het evenement weer vele bezoekers zal trekken (jaarlijks ongeveer 25.000 mensen).

Daarnaast tracht de organisatie elk jaar op de woensdag tien dagen voor Pasen zichzelf te overtreffen, wat tot nu toe altijd is gelukt, door bijvoorbeeld nieuwe rubrieken, een beter programma, een verbeterde website, en nog veel meer.

De voorbereidingen hiervoor zijn al in volle gang en hierbij willen we U dan ook uitnodigen voor de: Paasveetenstoonstelling 2018 op woensdag 21 maart.

De Paasveetenstoonstelling biedt uw bedrijf de gelegenheid om zich aan een breed publiek te presenteren. U kunt zich inschrijven voor de stalletjesmarkt om een kraam te huren of voor de algemene inzendingen om zodoende een plek op de Gracht, de Markt of de Nieuwstraat te huren. Zo kunt u uw producten en uw bedrijf op een unieke dag aan veel bezoekers presenteren.

Opgeven voor de stalletjesmarkt kan via: paasveemarktschagen@kpnmail.nl

Inschrijven voor de algemene inzendingen (detailhandel en agrarische dienstverlening) kan via: algemene-inzenders@paasveeschagen.nl

De jaarlijks paasvee tentoonstelling te Schagen met ook weer o.a show van
oldtimers. Deze editie bestaat dan 125 jaar. Aanvang 09.00 u en er kunnen 15 a 20 trekkers staan.

Kijk op de web-site www.paasveeschagen.nl voor meer informatie.

============================================================================================================

GESCHIEDENIS PAASVEE

In 1993 bestond de Vereeniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen 100 jaar. Dit jubileum is volop gevierd en bekroond met het predikaat Koninklijk. Bij het jubileum is tevens een herrinneringsboekje uitgegeven, wat geschreven is door Volkert J. Nobel. De hoogtepunten worden hieronder vermeld.

10 Dagen voor pasen:

Sinds 1894 wordt - op de woensdag - tien dagen voor Pasen de paasveetentoonstelling gehouden. Na een periode van vasten wilden de Noord-Hollanders met Pasen het beste van het beste vlees op tafel. Slagers gingen al ruim van tevoren op zoek naar een prima rund. Er kwamen speciale markten met tentoonstellingen en een wedstrijdelement. Slagers kochten bekroonde dieren, die tot 1940 trots aan de klanten in stad of dorp werden getoond.

DIKBILLEN:

Vanaf de jaren 60, toen de keizersnedetechniek sterk verbeterde, kwamen de zogenoemde dikbillen op: runderen met veel en mals vlees. Begin jaren ’80 waren deze runderen enige tijd in opspraak, vanwege het gebruik van groeibevorderende middelen. In en rond Schagen zijn er sinds de jaren ’60 een aantal slagers die als hobby vee afmesten.
Naast rundvee werden ook paarden, schapen en vette varkens tentoongesteld en gekeurd. Vooral sinds de oorlog is er ook een presentatie van de nieuwste landbouwwerktuigen.

OPENLUCHTTENTOONSTELLING:

In 1993 waren er nog in tien plaatsen in Nederland paasveetentoonstellingen. Hiervan zijn er thans nog twee over, te weten in Rhenen en Schagen. Schagen is de enige Paasveetentoonstelling in de open lucht. Wegens veeziekten en strengere overheidsmaatregelen worden de tentoonstellingen steeds schaarser







« Terug naar de agenda