Werklust WG 18B

18 video's van @dx11

Zo voeren wij de koeien. 1 maal daags.

Reacties

Fast Eddy
Mooi in beeld gebracht. Zo heeft iedereen zijn eigen manier van voeren. Persoonlijk heeft een blokkenwagen mijn voorkeur.
KOETIE
Tis wel een beetje gesmeer met voer ofniet?
dx11
@KOETIE Hoe boel je dat?
KOETIE
@dx11

nouja, der valt nog wel wat kuilvoer van de kuisnijder, op de stoep. zonde van het voer, en maakt zon bende.
Valtrapowerr
Is zo'n Feedo geen optie? Trekkers heb je genoeg en je hebt een shovel! Kunt die blokken er in gooien en een schep mais erover en het ligt mooi los voor het voerhek... dat zou toch mijn voorkeur hebben.
Maar wel simpel voeren zo, daar niet van 😄
dx11
@KOETIE Ja zo, dat klopt. Is bij de bovenste blokken wel het geval ja. Maar alles wat er voor valt schep je met het onderste blok wel weer mee. de rest schuif je met de shovelbak weg zo de mesthoop op. misschien wel zonde, maar toch gras zat. verkochten van het jaar gras voor nog geen 50 euro per ton. nou voor dat je een keer 2 ton gras weg gooit per jaar op deze manier......
dx11
@Valtrapowerr hebben we een paar dagen geprobeert, maar is echt niks. veel meer werk, daarnaast trek je het gras uit elkaar waardoor de koeien erg gaan wroeten en het gras zegmaar voor het voerhek weg schuiven. je kan het dan dus wel 3 keer per dag aanschuiven. daarnaast als je dan voor een hele dag wil voeren heb je me een bult gras voor dat hek liggen.
Valtrapowerr
@dx11 Aha jammer, valt me wel tegen eigenlijk. Had verwacht dat het juist beter zou gaan. Was de opnamen ook niet hoger?
marco2250
Gaat mooi zo met zoon feedo heb je ook weer trekker extra nodig enzo paar keer overstappen kost ook extra tijd
CaseCS130
Mooi filmpje hoor, super geluid wat die werklust produceert.
marien jd fan
Waarom dan juist de keuze om maar 1x op een dag te voeren als ik het vragen mag?
dx11
@marien jd fan Is dat raar dan? hoef je maar een keer per dag de voerresten op te ruimen, heb je het een keer per dag een kwartiertje druk. Voordeel van blokken voor het hek is dat ze niet warm worden. kunnen makkelijk een dag of 4 staan, dus waarom vaker? ligt nu ook altijd voer voor het hek
marien jd fan
@dx11
Weet niet of het raar is, maar jij hebt zei je al voer zat, want wat ik vaak hoor is dat een voerrobet heel vaak een klein beetje voer geeft en dat dat juist goed is voor de melk productie en dat je weinig afval voer hebt. Geef je ze dan ook 1x per dag mais en voor de rest alleen brok bij melken?
Vind dit wel interesant om de verschillinde gedachtes van mensen hier mee te vergelijken nl. 😄
dx11
@marien jd fan Volgens mij is dat ook dat er de hele dag voer voor ligt, en elke keer een beetje kan zijn zodat ze minder uitselecteren oid. maar dat weet ik niet. Ja, een maal daags vegen we de voergoot uit, dan een bak mais er voor, en een half uur later een paar blokken gras. In de melkstal voeren we niet, ze krijgen brok uit de voerbox.

Ja ons motto is dat wat we niet aan kosten maken hoeven we niet terug te verdienen. daarnaast nu tijdens het quotumtijdperk brengt de melk 4 cent op. we krijgen momenteel 26ct bij doc, en kunnen quotum verleacen voor 22ct. dan hoeven we niks te doen. nu weet ik wel, als de koeien na 1 april een liter meer geven per dag is wel 30500 liter totaal op jaarbasis is ook bijna 8000 euro natuurlijk
marien jd fan
Oke duidelijk verhaal! Maar wat er gebeurt na 1 april blijft afwachten denk ik
dx11
@marien jd fan klopt, en met een melkprijs van 20ct houden wij het ook nog wel vol 😉
marien jd fan
@dx11
Oke zijn idd geluk ook nog bedrijven die rustig aan doen en niet een hypotheek afsluiten die je alleen met een vrij goede melkprijs kunt aflossen. Vind ik persoonlijk wel zo verstandig.
SJB533
Hoeveel kuilvoersnijders gaan er per jaar door?
Angelo368
@dx11 Buurman doet het net zo.. melkt 9000 liter de koe.. alleen vindt ik een voerwagen wat mooier verdelen, daarnaast kun het nog een beetje mengen in dat ding, blokkie mais, blokkie kuil etc. Lagen over elkaar heen
dx11
@SJB533 deze is nog niet op de helft. doet het nog maar een jaar of 12
daan knol
Wil dat mooi zo met die werklust snijden?
Zou dat met een lichtere shovel ook kunnen?
SJB533
@dx11
Aan de trekker ja...
dx11
@SJB533 Klopt. Nu verzet hij het zelfde spul 😉
dx11
@daan knol Gaat heel mooi, bent veel wendbaarder door de knikbesturing. daarnaast heb je meer controle over de snijder omdat je hem rustig de bult in kunt drukken en niet zoals met een trekker met gang er in moet. Daarnaast is het met de hefmast de bult in drukken ook niet geweldig voor zowel de trekker als de machine. nu zouden we zelfs 3 blokken hoog kunnen kuilen, maar dat is gelukkig niet nodig
daan knol
@dx11 Ja wij zijn ook aan het kijken naar een shovel maar dan rond de 6-7 ton, maar ik weet niet of je dan ook kan kuilsnijden ermee.
Alleen kan deze kuilsnijder het wel hebben, mijn oom heeft de TU-180XL voor op de shovel hangen om dat ze zeggen dat deze te ligt gebouwd zijn voor en shovel
dx11
@daan knol ja, hoor ik meer. Maar ik heb nog nooit een frame van een kuilvoersnijder krom zien gaan. qua hydraulische gedeelte mag deze snijder even veel hebben als de xl. En ja, breekt de complete tandbalk er wel onder weg dan zit er 4 uur later zo weer een andere onder
SJB533
@dx11
Als ik je zo bezig zie, dan had ik heel gauw een trekker gepakt. Trekker is veel minder lomp, dan een 13 tonner. Dit is niet werken met een kuilvoersnijder, maar afwerken met een kuilvoersnijder
Valtra-Fordpower
@dx11 Is de werklust een blijvertje, of gewoon handel?
dx11
@SJB533 Oke, pak jij de trekker. Ik vind dit fijner werken. Het bevalt mij uitstekend. Wil zomaar niet meer terug naar de trekker. Altijd te wippen op de achterpoten, met de hefmast omhoog dubbelgevouwen gedraaid op je stoel zitten te kijken of het boven ook goed gaat. Nee, niks erg dat het nu zo gaat.
keez
@SJB533 t is maar een 10tonner.
dx11
@Valtra-Fordpower Werklust is van pa. een blijvertje dus 😉
keez
Bovendien gaat dit zeer mooi, en verwachten wij dat we er geen trammelant of gezeik mee krijgen.
Valtra-Fordpower
@dx11 Wel een ruige investering 😛 Gekocht voor op de kuil?
dx11
En anders is er als je wilt binnen een dag wat anders, een kuilhapper oid
fendt-412
@SJB533
Qua kracht zijn ze misschien lomp, qua bediening ben ik nog geen trekker tegen gekomen waarmee je zo goed kunt doseren. Je moet jr alleen met zo'n kuilsnijder wel erg inhouden, kun je alleen jezelf de schuld geven als het mis gaat. Assen staan ook erg kort op elkaar, kunt er in een stal best mee overweg.

Vraag me alleen wel af hoe lang het duurt voordat het snijframe het voor gezien houdt met blokken zo te kantelen.
Valtra-Fordpower
@fendt-412 Dat snij frame heeft daar niet van de leiden hoor, de krachten in de hefkabels zijn veel groter.

Alleen ben ik bang dat de snijder te veel olie krijgt, en met een hogere druk dat de achtercilinder het nog een keer begeeft.... Dat zijn de dure cilinders 😛
dx11
@Valtra-Fordpower Niet perse, is gewoon onze steun en toeverlaat. We liepen altijd nog te knooien met een wifo achterlader. als we een dikke koe met melkziekte in de benen moesten helpen had zelfs de 4.20 het er zwaar mee. Voordat je een een vracht mest vol geschept hebt, enz enz. Toen op een veiling de wg20 gekocht. werkte niet niet echt, maar rook wel naar meer. Toen het zelfde jaar nog deze shovel gekocht.

Het is ook wel de bedoeling dat deze straks op de kuil gaat hoor. En het lijkt heel wat, maar de gemiddelde voertrekker van de boeren hier in de buurt kost zeker 4 keer zo veel
Valtra-Fordpower
@dx11 Ja, je moet zoiets ook gewoon toevallig tegenkomen met een leuk prijsje eraan 😛
SJB533
Quote @fendt-412:
Qua kracht zijn ze misschien lomp, qua bediening ben ik nog geen trekker tegen gekomen waarmee je zo goed kunt doseren. Je moet jr alleen met zo'n kuilsnijder wel erg inhouden, kun je alleen jezelf de schuld geven als het mis gaat.
Ik ken mezelf, ben nog wel eens lomp met de trekker, ook met de U-snijder. Maar als ik zo kijk, hoe er met deze wordt omgegaan in t filmpje, ben ik zuinig.

Doseren in de zin van hydrauliek?
dx11
@SJB533 Ik lijd duidelijk aan bedrijfsblindheid. Wat doe ik verkeerd?
dx11
@SJB533 Ik lijd duidelijk aan bedrijfsblindheid. Wat doe ik verkeerd?
Fast Eddy
Ik vind het wel meevallen. Ik heb het wel eens ruiger gezien.
fendt-412
@SJB533
hydroliek bedoel ik ja. Nieuwe shovels geven nog meer olie en gaat allemaal wat sneller, qua nauwkeurigheid doen deze oude shovels niet veel onder. Als alles precies doet zo gaat als je bedient kun je ook snel werken. Dat een kuilsnijder daar niet de meest bijpassende machine is voor zon shovel ben ik wel met je eens, maar daar ben je zelf bij. Shovel kan het wel lijden, als je ze voer ziet laden met alleen een dichte bak gaat het nog veel gekker.
JD5620
@dx11 niks, als dit al lomp is..... met de gemiddelde blokkenwagen en pelikaanbak word lomper omgegaan. Zo n kuilsnijder kan heus wel wat hebben.
sjonnies
Quote @daan knol:
Ja wij zijn ook aan het kijken naar een shovel maar dan rond de 6-7 ton, maar ik weet niet of je dan ook kan kuilsnijden ermee.
Alleen kan deze kuilsnijder het wel hebben, mijn oom heeft de TU-180XL voor op de shovel hangen om dat ze zeggen dat deze te ligt gebouwd zijn voor en shovel

zag je reactie en dacht reageer ff hier een 5 ton shovel vol pak mais tilt tie goed

+1
hobbyboer
@dx11 Ik zat dit filmpje laatst nog eens terug te kijken en heb er van de week nog eens over nagedacht en opeens kreeg ik een briljante ingeving.

Dat lossen van het gras met de u-snijder gaat eigenlijk best wel mooi op deze manier, exxact doseren is ook perfect mogelijk middels het varieren van de hoogte van het snijraam.

Dus volgens mij kun je op deze manier ook perfect een dik pak grond incl. plastic van het blok afkiepen.
Hoppaa, zo over de sleufsilomuur heen!

Volgens mij een echte win-win-win-win-situatie:
*Arbeidsbesparing
*Rendabeler inzetten van je machinepark, omdat je dezelfde machines kunt gebruiken voor zowel voeren als kuilblootmaken.
*Kwaliteitsbehoud van je voer, omdat het ten alle tijden optimaal geconditioneerd blijft tot vlak voor het voeren.
*Extra opbrengsten? Bijvoorbeeld de grond rondom je voeropslag zal na enkele jaren toepassen van dit systeem verworden zijn tot een prachtig mengsel van zand en stukjes plastic die wellicht in de markt is te zetten alszijnde de perfecte manege/paardebakbodem?
dx11
@hobbyboer haha, ik zal het morgen tijdens de koffie eens in de groep gooien 😛

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
46
PUNTEN
3
WEERGAVES
350