Zelfbouw Kloofmachine

3 Zelfbouw Kloofmachine video's

eicher4048driver
Wat footage bijeen gezet een filmpje gemaakt van de eerste testen en gipverdediging van mijn kliefmachine. Is ondertussen gemodificeerd. Overdrukventiel en ventielblok enz juist afgesteld.

Reacties

radium45
Wat is nu de manier? Mes aan de cilinder of zoals mijn mening is duwplaat aan de cilinder.
gertdl
@radium45 de duwplaat op de cilinder is het sterkst, zeker bij dik hout of zware cilinders. de duwplaat onderaan scheurt of plooit altijd na verloop van tijd ( ik spreek dan over grote kliefmachines van meer dan 20 ton duwkracht). ik heb er verschillende gehad en allemaal na verloop van tijd komt het krom of scheurt het af, hoe sterk het ook gemaakt is. als het mes achteraan staat blijft dit veel beter heel. alle (betere) merken hebben hun kliefmachine met plaat op de cilinder bij de zwaardere kliefmachine en het mes achteraan, al dan niet in combinatie met meerdelige messen.

natuurlijk, bij dit type machine kan je het niet anders maken dan op deze manier omdat deze horizontaal als verticaal gebruikt kan worden. dat voordeel ben je dan kwijt als je de plaat op de cilinder gaat zetten, dan is het enkel nog horizontaal klieven mogelijk.

ben zelf ook eentje aan het maken met 40 ton duwkracht en 2 cilinders, en verwisselbaar enkel mes/ 4 delig mes/6 delig mes hydraulisch verstelbaar. voor mij moet het een zeer sterke horinzontale zijn omdat ik met verschillende messen moet kunnen werken om capaciteit te halen, en heb ik dikwijls stammen van meer dan 1 m doorsnede die ik met de kraan en de grijper op de kleiver leg. dus ik ga voor een zware horizontale met plaat op de cilinders, omdat het hier dient voor zwaar werk.

allemaal wat afwegen wat systeem het beste bij je werk past, voor het doorsnee klief werk is dit een heel mooi systeem en mooie machine. als het met meerdelige messen moet of voor grote blokken is een plaat op de cilinder sterker in horizontale modus.
radium45
@gertdl Klopt dus helemaal met mijn bevindingen, heb ook vooral het idee dat wanneer het mes aan de cilinder zit, deze een zoekerig gedrag vertoond door het hout heen en die krachten komen dan ook op de cilinder.
+1
gertdl
@radium45 ik maak de cilinders altijd met kogels aan de 2 zijden, zodat de cilinder nooit de zijkarchten op moet vangen . dan heb je ook de mogelijkheid om de glijbaan van iets meer speelruimte te voorzien en dat geeft juist een voordeel bij moeilijke blokken dat het allemaal wat kan zoeken ( hierdoor krijg je moeilijke blokken toch vaak net door omdat ze hun wat kunnen "zetten"). ik denk dat het grote verschil vooral zit in de krachten die er op komen bij moeilijke blokken. ik zie vaker bij die grote blokken dat ze niet direct van de eerste duw willen breken en dan zie je de torsie op de kliever komen. de kant van het mes heeft altijd meer opvangkracht van die torsie omdat je op die plaats op een kleine oppervlakte duwt en er dus wat meer veerkracht in het hout zit. de kant van de plaat heeft een grote oppervlakte dus daar is nauwelijk geen sprake van "vering" . ook staat de duwplaat met de kracht mee, en het mes haaks op de kracht . het mes is doordat het haaks op de kracht staat altijd het sterkste onderdeel . als je de plaat dan op de cilinders zet zit deze vast tussen de cilinder en de blok hout en is dus heel sterk, en wanneer je die achteraan zet moet je die enorm gaan haaks ondersteunen en daar het je bij een rechtstaande kliever geen plaats voor want het moet ook stabiel op de grond kunnen staan. en daar gaat het ooit allemaal breken bij zware belasting.

ook zit er verschil in hoe je je mes maakt. zoals hier een kort dik mes klieft heel lekker in veel hout omdat het mooi open geduwt wordt. bij grote blokken (lees dan vooral eik en accasia) gaat die mes heel veel kracht vragen omdat het op korte afstand hard verdikt ( en wanneer een blok niet direct wiel open breken ga je snel aan de maximum duwkracht van de cilinder komen). voor het doorsnee kliefwerk van gewone blokjes is dit kort dik mes lekker om mee te klieven, ga je naar dik hout ben je beter met een smaller mes met langere snijhoek ( maar dat moet echt messenstaal zijn want het plooit anders allemaal krom)

het is allemaal moeilijk in een tekst te gieten, ik hoop dat je mijn gedachtegang wat kan berijpen 😄
houthandel1056
@gertdl een mes moet inderdaad spelingsruimte hebben, ons 15 delig mes hangt daarom ook aan een bladveer
eicher4048driver
@gertdl Dan heb je grellig bomen om te doen! Zelf heb ik geen kraan en grijper. Anders had ik mss ook wel een zwaarder model gemaakt. Maar tot nu toe zeer tevreden. blokken tot 40-50cm doorsnee hef ik er met de hand op, groter klief ik verticaal (grootste tot nu dat ik heb gekloven is 70cm) Denk niet dat mijn achterplaat (2x UPN160) het snel gaat begeven. Zeer dikke las gelegd langs de ganse flens van het HEA profiel. Moet zeker volstaan voor deze cilinder met een duwkracht van 10~11 ton. Vanachtdr is de cilinder vastgebout, het mes zelf heeft wel wat speling, zowel op het profiel als op de cilinderstang en dat helpt idd wel. Het kliefmes is hol van vorm en dat scheelt enorm tov gewoon een driehoek. Lengte 20cm breedte 10cm. Heb ondertussen ook nog een overzetkruismes gebouwd vopr meer capaciteit.
+1
Mdbm
Iedereen heeft verschillende meningen of visie, maar ik vind dit zeer goed gemaakt. Beter dan de gemiddelde klover die op de markt verkrijgbaar is. 👍
Het enige dat beter kan is de muziek van het filmpje! Met goed wat gierende gitaren klieven die blokken veel beter 🤘😋
eicher4048driver
@Mdbm Ik zal er bij mijn volgend filmpje rekening mee houden 😄 En klopt, smaken verschillen en de ene vind dit belangrijk dan dat en dat verschil zie je dan weer terug in de verschillende soorten en maten vam klliefmachines die er op de markt zijn. Ik vind mijn machine geslaagd en zeer fijn werken icm met de elektromotor. Voor een machines met vergelijkbare specificaties ben je een hóóp geld kwijt. De mijne heeft met €1020 gekost. Zoek daar maar eens een nieuwe machine voor met zo'n degelijke componenten als deze 👌
JohnDeere5085
@eicher4048driver Ik had hem duurder ingeschat, met al die onderdelen die jij er op heb
eicher4048driver
@JohnDeere5085 Ja, de meeste wel, maar heb mooie koopjes kunnen doen, dat scheelt een hoop 😉
+1
gertdl
@Mdbm ik heb nooit gezegd dat ik het geen mooi afgewerkte kliever vindt... in tegendeel zelfs, proper afgewerkt, en heel handig voor het doorsnee klief werk. alleen over de visie waar het mes het best staat heb ik de ervaring dat voor zwaar kliefwerk het sterker is als het mes achteraan staat. dus helemaal geen afbraak op deze kliever hoor 😉

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
2
PUNTEN
10
WEERGAVES
0