Ja

Peterselie onderscheidt zich in verwerking en in het veld

Het drogen en verwerken van peterselie is een specialiteit van VNK Herbs uit Biddinghuizen. Met 300 hectare is de teelt relatief klein, toch is het marktpotentieel volgens teeltbegeleider Jenco Krooneman behoorlijk. De 25 telers zijn positief. „Het is een traagkiemer, die je in een normaal seizoen wel vijf keer oogst. Ja, dat voelt als echt boer zijn”, zegt Krooneman in het vakblad Akkerwijzer van augustus.

0 reacties


Abonnementsservice voor kruidenplanten

Neem drie ondernemers uit Amsterdam, een flinke dosis plantenkennis, een mooi seed-investering en oh ja...voeg wat kruiden toe. Et volia; een heuse Amsterdamse abonnementsservice voor kruidenplanten. Handig voor hotels en restaurants, dachten de drie ondernemers uit Amsterdam. Met start-up Hrbs leveren zij inmiddels aan grote klanten, zoals De Bijenkorf en PWC.

0 reacties


Drie boeren uit Beckum gaan de wereld redden

Quote:
Het idee dat ze beschermd hebben is een oplossing voor veel problemen: het mestoverschot, de CO2-productie, de instabiliteit van het energienet door de toevoer van wind- en zonne-energie, de stikstofproblematiek van boeren. Hun uitvinding bestaat in feite uit een aaneenschakeling van scheikundige processen, die begint bij de mest van varkens en koeien.

BECKUM - Ze gaan de wereld redden. Nou ja, bij wijze van spreken dan. De boeren Marcel Ottink, Remco Waanders en Arjan Leefers en industrieel ontwerper Martin Vossebeld zijn in ieder geval behoorlijk opgewonden over hun uitvinding.

„Het werkt!”, zeggen de drie boeren. Aan de keukentafel hebben ze zojuist een presentatie van hun plannen gegeven aan Roelof Wijma, programmaleider Duurzame Melkveehouderij bij Leerdammer. Ze hopen dat de kaasmaker hun idee wil steunen. Dat ze er nu mee naar buiten kunnen komen heeft een reden: hun uitvinding is nu officieel beschermd.

„We liepen er al een tijdje mee”, zegt Ottink. „Al wel 2 jaar.” Zijn collega Waanders: „Elk jaar, na het inkuilen, hadden we het er wel over. Zaten we met een potje bier en dan was het van ‘kan dit nog anders, kan dat nog anders’. Tot we Martin tegenkwamen op een verjaardag.” Vossebeld: „Ik ben industrieel ontwerper, maar kom ook van de boer. En ik was razend enthousiast. Nu is er dus een octrooi.”

25 reacties


Ja, boeren hebben oogkleppen op. Maar ook de consument heeft last van blikvernauwing

Kijken boeren met oogkleppen op naar hun toekomst, vroeg chef opinie Monic Slingerland afgelopen zaterdag. Er zijn boeren met oogkleppen op, maar ook de consument heeft last van blikvernauwing, menen lezers.

0 reacties


Duivenmelkers willen actie tegen roofvogels

In 15 jaar tijd nam het aantal duivenmelkers in Nederland af van 120.000 naar 18.000. Vergrijzing, ja zeker, maar ook verlies van postduiven. Aan roofvogels. Ruim 7.000 sympathisanten ondertekenden een petitie aan de Tweede Kamer. Die moet een einde maken aan het beschermen van roofvogels.

0 reacties


Zijn Oekraïne en Polen een bedreiging voor onze pluimveesector?

Vormen de Oekraïne en Polen een bedreiging voor de Nederlandse leg- en vleespluimveesector? En zo ja, hoe groot is deze bedreiging? En wat zijn de gevolgen?

0 reacties


Trump maakt ‘een debacle’ van G7

Ja, ze spraken met elkaar, de 7 economische grootmachten van de wereld. En er was ook een gezamenlijke slotverklaring. Eerst. En toen niet meer, want de Amerikaanse president trok per tweet de Amerikaanse ondertekening weer in.

0 reacties


Veganisten eten weer vlees

Bizar toch? In de VS eten de nodige veganisten weer volop vlees. Ja, met veel plezier en genoegen. Er zijn zelfs Amerikaanse veganisten en vegetariërs die bewust zijn gaan werken in de vleesindustrie. Wist je dat? Velen hebben het niet in de gaten, maar er woedt een vleesrevolutie die zijn weerga niet kent.

0 reacties


Duurzaam communisme

Dit is duidelijk de tijd van minder - vlees, vliegen en zelfs vegetarische etende kinderen - maar transitie- en duurzaamheidsgoeroe's doen net of dat niet nodig is. Het communisme loert al om de hoek. Serieus? Ja.

0 reacties


De ene aanlandplicht is de andere niet

Aanstaande zaterdag protesteren Noordzeevissers met een 'vlootschouw' - en mogelijk een blokkade - van tientallen kotters op het IJ tegen de aankomende invoering van de aanlandplicht op ondermaatse schol. Het protest sluit aan bij een oproep van de zogeheten Scheveningengroep, een internationaal verband van Noordzeevissers, om eerst meer onderzoek te doen naar alternatieve methoden om de bijvangst van ondermaatse schol tegen te gaan en de aanlandplicht uit te stellen. Hè? Er is toch al een aanlandplicht? Het antwoord is ja en nee.

0 reacties


Kunnen we de boeren de schuld geven?

'Boeren krijgen overal de schuld van', zegt Jaap Haanstra. Hij is het zat dat boeren zwartgemaakt worden. Ik ben het met hem eens. Ja, de problemen die hij noemt (zoals insectensterfte en tekort aan weidevogels) zijn zeer ernstig; er moet iets aan gedaan worden en boeren kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Maar het is veel te makkelijk om de oorzaak bij de boeren te leggen.

0 reacties


Milieuvriendelijke diesel in opkomst (maar wel 18 cent duurder)

Dieselbrandstof wordt gezien als smerig, vervuilend en slecht voor het milieu. Steeds meer steden keren zich om die reden ook tegen deze auto's. Maar er is een alternatief voor de fossiele diesel. Blauwe diesel, gemaakt van afvalproducten van de voedingsmiddelenindustrie, zoals oud frituurvet. Biologisch afbreekbaar én het kan in elke dieselmotor worden gebruikt.
Mondjesmaat verschijnen er benzinestations die blauwe diesel verkopen. Was dat al het geval in Zuid-Holland, vanaf nu kan ook de Friese dieselrijder - dat zijn er naar schatting zo'n 60.000 - blauwe diesel tanken.
"De voordelen van blauwe diesel? De besparing op de uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2 is 90 procent ten opzichte gewone diesel. En verder komt er ook veel minder koolstofmonoxide uit de uitlaat", zegt Pieter Zonneveld, verkoopdirecteur van Neste, de producent van de blauwe diesel.
Twee dubbeltjes duurder
Allemaal goed en wel, maar de milieuvriendelijke variant is wel bijna 20 cent duurder per liter dan de fossiele variant. Kost een liter 'vervuilende diesel' momenteel ongeveer 1,25 euro, voor blauwe diesel moet 1,43 euro worden betaald.
"Of dat een probleem wordt? Ik denk het niet. In Finland zien we ook dat consumenten het ervoor over hebben. Dus waarom niet in Nederland? Hier beseffen automobilisten toch ook dat we iets moeten doen tegen de klimaatverandering, willen we op de langere termijn droge voeten houden", aldus Neste vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Veel particulieren zullen de keuze maken om blauwe diesel te tanken. Ondanks dat prijsverschil."
Milieu Centraal
Milieu Centraal is enthousiast over de nieuwste ontwikkeling. "Blauwe diesel is een stuk beter voor het klimaat vanwege de besparing op de uitstoot van CO2", meent Marie-Claire van den Berg. "Maar er kleven ook nadelen aan. Reststromen zijn er in ons land onvoldoende. Import dreigt dus van bijvoorbeeld oud frituurvet. Dat moet dan ook weer worden vervoerd. Ja, dan vervallen de voordelen natuurlijk."
Bovendien: biodiesel (waartoe blauwe diesel behoort) is volgens de milieuorganisatie niet per definitie duurzaam. "Als het van bijvoorbeeld palmolie wordt gemaakt, werkt het zelfs averechts en is het slechter voor het milieu. Gelukkig gebeurt dat niet veel en wil Europa dat ook gaan verbieden. Als biodiesel wordt gemaakt van koolzaadolie of zonnebloemen in de EU, dan gaat het gaat ten koste van landgebruik voor voedsel. Dat willen we ook liever niet."
Elfwegentocht
In Friesland hebben binnenkort acht tankstations de blauwe diesel. Dat heeft ook te maken met de Elfwegentocht, begin juli. "Dan laten we aan de rest van Nederland zien dat wij hier in Friesland fossielvrij kunnen reizen", zegt Tsjeard Hofstra van de Elfwegentocht. Bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen twee weken zo milieuvriendelijk gaan rijden.
"Waarom de Elfwegentocht? We hebben al 20 jaar geen Elfstedentocht. Die willen we terug. Daarom moeten we klimaatverandering een halt toeroepen. Dat hopen we te bereiken met onder meer dit initiatief."

0 reacties


Vee, putten en droogte verjoegen 2 miljard vogels uit de Sahel

In een halve eeuw 80% van de vogels weg. Omdat mensen en grote grazers hun leefgebied ingepikt hebben, en droogte de begroeiing decimeerde. Nederlandse vogeltellers ontdekten wat er in de Sahellanden gebeurt. En ja, het raakt ons ook: een op de 5 van die verdwenen vogels was een trekvogel die tussen Europa en Afrika pendelt.

0 reacties


Ondanks 'duwmarkt' blijft DCA Beursprijs 2.0 stabiel

Kan de varkensmarkt standhouden in de voorlaatste week voor Pasen. Dat is de vraag die deze week speelt op de Europese varkensmarkt. Waarom het antwoord voor nu ja is, lees je hier. Of dezelfde vraag volgende week opnieuw met ja beantwoord kan worden, moet nog worden bezien.

0 reacties


Tweede Kamer in debat over kalfjesfraude

Er moet een einde komen aan de roerige periode in de melkveesector. Dat vindt de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), die hoopt dat de minister vandaag in de Tweede Kamer haar excuses herhaalt.

De Tweede Kamer wil van minister Schouten weten of boeren bewust hebben gesjoemeld en zo ja, op welke schaal. Of waren er alleen 'onbewuste onregelmatigheden'?

0 reacties


Onderzoek naar positie agrarische ondernemers in de keten

Wageningen University & Research onderzoekt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en in samenwerking met LTO Nederland en agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen de positie van agrarische ondernemers in de keten. Werken ondernemers samen, en zo ja wat zijn dan

0 reacties


Praten over je gevoelens helpt

Hard werken en geld verdienen. Dat is het credo van veel agrarisch ondernemers. Op het eerste gezicht is daar niets mis mee, want er moet geld verdiend worden om de rekeningen te betalen en je gezin te onderhouden. En ja, als het kan wil je ook nog investeren, want stilstand is achteruitgang en die trekker/machine is echt aan vervanging toe.

0 reacties


Goed mest verdelen de sleutel is bij lagere bemestingsnormen

Op haar jaarlijkse themadag stelde de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen de vraag of mest verdelen de sleutel is bij lagere bemestingsnormen. Het antwoord is: Ja. En niet alleen vanwege de lagere normen, maar het is ook goed voor milieu, bodem en opbrengst. Zie voor meer informatie en alle presentaties de site van de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen.

0 reacties


Veerman gaat broeden op redding pulskor

„Nee, ik geef geen reactie.” Nog voordat de vraag gesteld is, geeft Cees Veerman zijn antwoord. Oh ja, het waarom wil hij er nog wel bij zeggen: „Een broedende kip moet je niet storen.”

0 reacties


‘Terecht ongenoegen over blokkades’

In één ding heeft minister Schouten gelijk: het is van groot belang dat de I&R op orde is. Maar dat had ook wel anders gekund – zonder deze shocktherapie. Het is een gebrekkig systeem. Dat was al bekend, en wordt nu opnieuw bewezen, nu er allerlei dingen niet blijken te kloppen.

1 reactie

Ja video's