Foto van een Zelfbouw trekhaak. Verstelbare trekkertrek-trekhaak gemaakt voor mijn Case 2294. Foto is geplaatst door HeitecNL op 30-08-2017 om 11:54:10, met 19 reacties.

Zelfbouw trekhaak

HeitecNL
Foto van een Zelfbouw trekhaak. Verstelbare trekkertrek-trekhaak gemaakt voor mijn Case 2294

Reacties

RVM
Eerste onderdelen van de sloper zijn in gebruik zie ik.
HeitecNL
@RVM Nou eigenlijk niet, deze foto is al van een tijdje terug. Die oranje astrompet zat er al aan toen ik de tractor kocht.
RVM
@HeitecNL Ok dat is dan ook toeval.
redeagle14
@HeitecNL zit hij wel ver genoeg uit het hart van het achterwiel? 450mm
HeitecNL
@redeagle14 yep, 460mm om precies te zijn 😄
frank857
Is dat beter dat je het trekpunt helemaal onder de trekker vandaan pakt?
HeitecNL
@frank857
Voor de trekkracht maakt het niet uit. Het is wel een mooi scharnierpunt voor de hoogte verstelling, waarbij de trekhaak vrijwel horizontaal blijft. En daarbij kan ik een zwaaiend trekhaak plaatsen zonder dat de trekkertrek-trekhaak eraf moet. Die blijft er eigenlijk permanent onder zitten.
GROENEDEERE
@HeitecNL
Dat maakt wel degelijk veel uit.
Er is niet voor niks de minimale afstand vanaf hart achteras tot trekoog.
Hoe verder naar voren hoe minder je de trekker achterover trekt en dus de trekhaak hoogte niet te ver zakt daardoor.
Zie ook dat de trekhaak verder doorloopt naar voren wat ook gunstig is.
De meeste toppers op de baan met name in de zware klasse hebben hum trekhaak zover mogelijk naar voren en her liefst met een trekpunt naar de vooras
+1
HeitecNL
@GROENEDEERE
Nope, dat maakt helemaal niks uit, al maak je m aan de vooras vast. Het aanhaakpunt (deel waar de haak vd sleepwagen aangrijpt) is gefixeerd aan de trekker. Hoe het aanhaakpunt verder geconstrueerd is doet er niet toe, het krachtenspel werkt op het aanhaakpunt. Het aanhaakpunt zelf zo kort mogelijk op de achteras maken is natuurlijk wel belangrijk.
GROENEDEERE
@HeitecNL
Wel eens beproefd /getest??
HeitecNL
@GROENEDEERE nee hoor, is gewoon natuurkunde. Zoek maar eens op "krachtvector" of iets dergelijks. Dan zie je dat alleen het aangrijppunt belangrijk is.
GROENEDEERE
@HeitecNL
Misschien maar eens proberen.
Je zult versteld staan wat de natuurkunde doet met een beetje wetenschap.
ken-adams
@GROENEDEERE @HeitecNL Jullie verstaan elkaar mis denk ik. Het enige dat verschil maakt aan de trekkracht is het aangrijppunt van de sleepketting op de trekker. Als je de locatie van het aangrijppunt (hoogte van trekhaak en afstand vanuit de achteras) hetzelfde houd, maakt het niet uit waar het voorste koppelpunt van de trekhaak op de trekker is.
GROENEDEERE
@ken-adams
Je heb deels gelijk.
Maar je heb twee krachten.
De neerwaartse en en voorwaartse.
De neerwaartse hangen aan de verstelspindel de voorwaartse aan het scharnierpunt.
Wanneer je bij een verstelbare trekhaak er voor zorgt dat je achter de trekhaak enkel in hoogte te verstellen is en het aankoppelpunt van die trekhaak helemaal richting vooras maakt en het in een steigende lijn plaatst dan genereert men zo meer trek kracht mits je het goed monteert.
Op 4955 hebben inmiddels al vele constructies gezeten en t systeem wat ik nu meld werkt her mooiste. De trekker hangt minder achterover
ken-adams
@GROENEDEERE Ja je hebt gelijk, had het nog niet op die manier bekeken. Ik dacht over de trekhaak en trekker in een geheel maar dat klopte niet volledig zo. De voorwaartse kunnen enkel op het scharnierpunt werken en de neerwaartse enkel op de spindels. Dus jouw theorie klopt 😃
stephan-inter
@HeitecNL
Hoever heb je hem uit de achteras zitten
HeitecNL
+2
1046
Interessant hier😁

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zelfbouw trekhaak ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!