So lief er im Jugoslawien! Of toch ongeveer! Bij broeiende hitte van 34 graden liep de 5000, toen nog in zijn eerste gedaante met de uitlaten recht door de motorkap, voor een 15 meter brede schijveneg

Schlüter Profi-Trac 5000 TVL

Schluterfan
So lief er im Jugoslawien!

Of toch ongeveer! Bij broeiende hitte van 34 graden liep de 5000, toen nog in zijn eerste gedaante met de uitlaten recht door de motorkap, voor een 15 meter brede schijveneg. Met de vraag wat het grootste werktuig daar toen der tijd in de omgeving was, kregen ze 2 schijveneggen van 7.5 meter, die ze gewoon naast elkaar legden...

Uit de testen bleek dat de 5000 in eerste instantie aan vermogen verlies deed. Iets tegen de verwachting in denk ik voor Team Schlüter, want de MAN motor is zowat een geheel dicht genepen V12, die oorspronkelijk gebouwd werd voor een vermogen van 1200pk. Het probleem scheen bij de uitlaatcollectoren, of de opbouw ervan, te liggen. De oplossing was om de uitlaten aan beide kanten van de motorkap te plaatsen. Blijkbaar moet deze oplossing toch wat teweeg gebracht hebben, want sindsdien bouwde Schlüter op alle Supers en Compacts de uitlaat schuin voor de cabine, om het zicht tevens te verbeteren. Waarom ze dit dan niet deden bij de Super Trac's en andere Profi Trac's weet ik niet.

De Profi Trac's deden het goed in het voormalige Joegoslavie bleek, want Tito liet een order plaatsen van 7 Profi Trac 5000TVL's! Echter door zijn dood in 1980 werd deze bestelling geannuleerd... De Politiek had liever dat de bevolking iets kocht uit eigen land, waardoor ook latere bestellingen verstoord werden. Toch kon Schlüter eind de jaren 80 nog een heel vloot Schlüters leveren, geen Profi Trac's, maar veelal Supers, waaronder de momenteel zo begeerde Super 1900TVL-LS Special. Ook een Super Trac 2200TVL-LS en een Euro Trac vonden er hun weg.

Reacties

+1
olro 61
Weer een prachtig verhaal! Dit is wel de meest besproken Schlüter die gebouwd is...
+1
Schluterfan
@olro 61

En publieksfavoriet nr 001 ook. Toen hij met de schijveneg opweg was naar het veld, ging de hele nest volk gewoon mee erachteraan... machtig om dat te zien als je aan de andere kant van het veld staat. Had ik gewoon moeten filmen!
+1
schluterman
Net bijen die op honing afkomen zeker
a3vandiejen
Mooi hoor.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Schlüter Profi-Trac 5000 TVL ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!