Foto van een Fendt 720, druk bezig met watersproeien over de mais😎. Foto is geplaatst door Fordje6500 op 05-07-2018 om 20:09:54, met 38 reacties.

Fendt 720

Fordje6500
Foto van een Fendt 720, druk bezig met watersproeien over de mais😎

Reacties

T.Tanis
Mooie oplossing 👍
Fendt926Driver
Doen we hier ook. Maar dan bescheiden met 10m3 per keer. Dit is 36m3 in 1 keer.
En allemaal halen bij dezelfde beek.....
Fordje6500
@Fendt926Driver wees maar snel, straks moet je een lootje trekken voor de beek😜
g-g
Dat is wel nodig met dit weer ja
arjanvw
Ik zie hier niet zoveel in... je hebt maar een beperkt bereik en veel water in één keer. Beetje zonde van de brandstof en tijd...
Loeideutz
Is dit niet een ontzettende dure manier van beregenen? Gezien het feit dat er een man continu mee bezig is. En je kunt ook alleen maar vanaf de zijkant beregenen. Dus je haalt niet het hele perceel, kleine percelen daar gelaten.
Fordje6500
@Loeideutz is de boer zelf, en aan de zijkanten werd het bruin, midden in viel het mee, dus even een keer langsrijden had zeker wel nut
+1
Loeideutz
@Fordje6500 Dat het nut heeft, dat begrijp ik. Dat het “minder duur” is omdat je het zelf doet, daar wil ik ook nog in mee gaan.
Maar ik denk toch dat een haspel uittrekken en aan zetten een stuk minder kost. Of het moet zo zijn dat dit de eerste keer in heel veel jaren is dat het droog is.
Ik bedoel meer dat het bedrijfseconomisch niet echt de beste keus is.
+1
Fendt926Driver
@Loeideutz haspels hebben we niet hier in de buurt. Wel 6 veldkavels met mais. Ach en dan probeer je wel eens wat.
Loeideutz
@Fendt926Driver met proberen heb ik geen enkele moeite, ben zelf net zo.
Klein sommetje. U heeft een tank van 10 kuub. Klein stukje rijden van “de sloot” naar het perceel, vol zuigen, leeg blazen. 4 tanken in een uur. Laten we zeggen dat U een oppervlakte van een Ha besproeit. Dan heeft U 4 mm beregend. Gewasverdamping met dit weer is ergens 5-6 mm. Dus elke dag anderhalf uur werk om de dagelijkse gewasverdamping van die ene Ha bij te houden.
Hoeveel Ha besproeit U per dag?
+1
Fendt926Driver
@Loeideutz ik haal 2 tank vol. S avonds rond en 1 om 9 uur. Sproei alleen vanaf de straat en raak ongeveer 1 ha. Gewoon voor de fun. En omdat het kan. En het is goedkoper dan te gaan motor rijden op dezelfde avond
Noorderling
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Sproei alleen vanaf de straat en raak ongeveer 1 ha.

Al eens berekend hoeveel mm je op deze manier beregend?
Als het een beetje zoden aan de dijk wil zetten moet je ca 100-200kuub/ha beregenen. Dan krijg je je dag wel vol.
+3
Fendt926Driver
@Noorderling ik moet niets.
Ik mag dingen.
Heb jij al eens berekend als je niets doet wat er dan gebeurt??
Laat mij toch mooi heerlijk genieten van mijn avond ritten op mijn eigen volledig afbetaalde trekker met afgeschreven tank.
valmet6400power
@Fendt926Driver
Zo blijft het, dan kun je de hele dag wel rondjes rijden als toch alles afbetaald en afgeschreven is.. Maar wat @Noorderling zegt klopt wel, het zet geen zoden aan de dijk. Reken jij maar is uit wat deze druppels op een gloeiende plaat jou extra opleveren aan opbrengst. Het kost niet veel dus het is gauw winst zal de redenatie dan wel zijn maar zo kun je alles naar je toe rekenen..
+2
Fendt926Driver
@valmet6400power maar volgens de berekeningen van jullie kan er niets uit.
Vraag me soms af wat jullie de hele dag doen. Berekening na berekening maken of het uit kan....
Reken eens uit wat een vrouw kost.
En kijk eens waar je die per uur voor kunt huren.

Maar er zit wel een stuk waarheid in.
Maar ik weet zeker dat @Noorderling uitgerekend heeft welk kapitaal hij onder de voeten heeft. En wat het rendement daarvan is.
En hoe een investeerder hem gaat uitlachen als die het rendement hoort.
Maar goed......
Bekkink
@Fendt926Driver jouw vrouw werkt toch? Dus die kost toch niks??😉😉😂
valmet6400power
@Fendt926Driver
Volgens mij reken jij meer door dan wij. Wij houden niet van elke werkzaamheid bij hoeveel liter we daar aan kwijt zijn bijvoorbeeld. Maar dat geeft niet, ieder is op z’n eigen manier bezig met z’n bedrijf en ik hoop dat we in de toekomst dat allemaal nog mogen blijven doen!
Fendt926Driver
@valmet6400power helemaal mee eens. En zolang mijn kostprijs onder de 25 cent blijft blijf ik ook van alle rare dingen doen die mij leuk lijken.
Ik wil niet meer koeien en niet meer land. Een paar trekkers erbij mag altijd want die kun je zondags gewoon stil zetten....
@Fendt926Driver jammer dat ik van school af ben, anders kwam ok stagelopen! 😜 als je werkelijk een kostprijs van 25 cent Hebt Inc vervanging etc, dan doe je dat goed, ondanks dat je zoals je zelf Zegt ‘geen 100%’ hoeft.
rommert14
@ronald-deutz-fahr bijna te mooi om waar te zijn...
Fendt926Driver
@ronald-deutz-fahr ik ben de financiering helderop aan het afbouwen.
Bijna een miljoen melk leveren per jaar en bijna mijn doel beriekt om onder de 150 000 hypotheek te zitten.
Moet je eens kijken wat dat een voordeel heeft op je kostprijs
@Fendt926Driver dat scheelt indd wel.
Wat maakt dat je doel 150.000 is? Is peanuts in verhouding, met paar jaar zit je op 0
+1
Fendt926Driver
@ronald-deutz-fahr als mijn zoon het wil overnemen heeft hij geld genoeg nodig. En wil ik hem niet nog een extra miljoen hypotheek in de maag splitsen.
En als hij een andere richting op wil met het bedrijf is er ruimte om dat te financieren
rommert14
@Fendt926Driver stel je moet het aan een ander verkopen is het dan niet zo dat je bedrijf juist onverkoopbaar word zonder schuld? Dat hier namelijk wel zo.
Fendt926Driver
@rommert14 waarom zou een bedrijf zonder schuld niet verkoopbaar zijn ?
Als ik schuld heb moet ik die aflossen bij verkoop.
En de nieuwe eigenaar moet hypotheek opnemen.
Maar denemarken heb je 2 verschillende bank systemen. 1 voor de lopende rekeningen en rek courant krediet. En 1 voor de hypotheek. En die zullen jullie er wel bij verkopen
@rommert14 in Nederland koop je de financiering er niet bij, gewoon zelf aflossen en bedrijf begint blanco.
valmet6400power
@Fendt926Driver
Wij gaan ook niet meer land kopen voor €110.000 inderdaad. We doen ons areaal goed en dat is soms al druk genoeg. Uiteraard niet met deze droogte. Maar dan zelf inderdaad onderhoud aan machines doen we altijd al en in de overige tijd verhuren we ons als dat uitkomt. Eerst thuis voor mekaar en dan de deur uit..
+1
Fendt926Driver
@valmet6400power klopt helemaal.
Lto klaagt nu al dat de kostprijs zo hoog is in nederland. Maar iedereen moet weer meer en meer. En dan maar weer klagen
Herbert
@valmet6400power De eerste mm zijn bij mais het allerbelangrijkste. De mais vangt het water op met de bladeren en voert het via de steel rechtstreeks naar de wortels. 2 tanken per hectare geeft dus zo 200ml water bij de wortels. Daar kan de mais echt wel wat mee. Zie hier veel percelen die door droogtestress al op 1.5 meter in de pluim schieten. Die 200 ml had dat kunnen voorkomen.
Loeideutz
@Herbert De wortel moet het water opnemen. Bij een gewas zo groot als dit is de hele oppervlakte beworteld. Dus over de hele oppervlakte wordt water opgenomen. Sterker nog, doordat er zoveel bladeren zijn, blijft het water wat langer bovenin hangen. En dus heeft het iets meer kans om te verdampen. Maar dat zal waarschijnlijk niet veel zijn.
Loeideutz
@Fendt926Driver Tractor rijden is nooit voor niets. Machines kunnen afgeschreven zijn, toch zijn er nog wel kosten aan. Brandstof bijvoorbeeld, ook bij zo’n superzuinige Fendt. Meer uren per jaar betekent ook eerder weer een onderhoudsbeurt. Banden slijten ook, zeker bij het veelvuldig rijden op de openbare weg.
Waar het meer om gaat is dat je de gewasverdamping niet bij houdt. Dus je gewas verdroogt, weliswaar langzamer, toch een beetje. Nou denk ik persoonlijk dat maïs beregenen om het langer te krijgen, niet zo heel veel helpt. Tijdens de bloei en de kolfzetting heeft maïs water nodig. Een tekort dan betekent dat de kolf noet goed gevuld wordt. En dat kost opbrengst, vooral in de vorm van kwaliteit en dus VEM.
Of er bij jullie geen haspels zijn weet ik niet. Maar het lijkt mij sterk dat het niet kan. Als er niet uit oppervlaktewater beregend kan of mag worden, kun je altijd nog een put boren. Liggen er hier in de omgeving zo veel.

Tenslotte, motor rijden is niet zo duur. Die dingen blijven gewild, dus schrijven niet zo veel af. Bovendien kosten ze weinig aan verzekering, brandstof en onderhoud.
rommert14
@Fendt926Driver ik denk dat het maar hopen is dat het wat wordt en anders jammer, wij kunnen maar 50 ha mais beregenen en eigenlijk kan de haspel maar in een rechte lijn dus is het nog maar 25 ha. Mais begint hier nu toch echt wel dood te gaan
nielsve
@Fordje6500 die maïs ziet er nog nog zeer fris uit.
Hier kruipt die op de meeste plaatsen terug in de grond van de droogte.
Gisteren al de vraag gekregen van een collega of we bij hem ook eens de haspel door de maïs willen trekken.
Fordje6500
@nielsve mais is ook zo fris omdat hij al 2 of 3 x eerder gespoten is, het helpt wel, is al helemaal weer bij getrokken eerst stond hij er ook helemaal puntig bij
rommert14
@Fendt926Driver ja dan moet de koper een nieuwe hypotheek afsluiten, maar als hij dan bij een andere bank is dan word daar hier nog wel eens moeilijk over gedaan, je kan niet zomaar met een nieuwe lening een bedrijf van een andere bank overnemen. Bovendien heb je hier krediet geld en bank geld, krediet kan je tot 60/70% krijgen en is goedkoper. Ze gaan dus ook maar tot 70%,bedrijven met meer krediet moeten eerst weer terug naar die 70% om wat voor elkaar te krijgen.
veeboertje
@rommert14 70% vind ik eigenlijk al (te) veel, zijn er in DK serieus bedrijven welke nog meer vreemd vermogen hebben?
rommert14
@veeboertje ja, bovenop die 70% kan je ook nog banklening krijgen, tot hoever dat gaat weet ik niet maar geen 100% in ieder geval. Maar opzich is het voor iemand die met niets wil beginnen wel een mooi systeem.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 720 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!