2 weken geleden hebben we op dit perceel een begin willen maken met rooien, en in te schuren.  Maar aangezien er thuis ongeveer 20% grond nog uitging hebben we snel beslist om eerst maar de Andere percelen te rooien.
Nu dat achter de rug is beginnen we er hier maar terug aan en laden we alles over met de combi om de meeste steentjes en grond op het veld achter te laten.

Massey Ferguson 7720

2 weken geleden hebben we op dit perceel een begin willen maken met rooien, en in te schuren. Maar aangezien er thuis ongeveer 20% grond nog uitging hebben we snel beslist om eerst maar de Andere percelen te rooien.
Nu dat achter de rug is beginnen we er hier maar terug aan en laden we alles over met de combi om de meeste steentjes en grond op het veld achter te laten.

Reacties

Fendt926Driver
Poe hele operatie.
is dit nu op het veld omdat het (tenminste bij ons) nog steeds mooi weer is of doe je dit in natte najaren ook wel uitselecteren op het land?
nielsve
@Fendt926Driver
Hier is het ook nog mooi weer, en op bijna alle percelen kan je heel mooi en zuiver de aardappelen uit de grond krijgen.
Dit perceel wordt echter alle jaren aan een andere landbouwer verhuurd waardoor er niet echt geïnvesteerd wordt in de bodem (zandleem streek)
Daardoor is de structuur hier een beetje naar de knoppen en komt er op plaatsen meer grond dan aardappel in de bunker.
Aangezien we er een 50 tal km mee moete rijden eer we er mee thuis zijn rijden we liefst met zo weinig mogelijk grond naar huis.
De grootste hoop aardappelen staat zelfs nog een paar dorpen verder +/- 70km van huis en daar laden we meestal de aardappelen met de combi op vrachtwagens met bandlossers om ze zo naar de schuur te rijden.
Aangezien we de combi dus toch in de buurt hadden staan laden we ze maar vlug over. Nu hebben we per vracht thuis nog maar een 1.5% tarra i.p.v. Een 20 tal %
Het grootste deel in de streek hebben we gewoon rechtstreeks van de rooier op de kippers geladen en naar huis gereden.
MaxxuM4ever
Jemig wat een afstanden, dan is transport een serieuze kostenpost het hele seizoen zeker. Kun je niet beter je bedrijf verplaatsen als al je aardappelen hier staan?
nielsve
@MaxxuM4ever dat is maar de helft van ons aardappel areaal dat in vlaams brabant staat. De andere helft en alle andere gewassen staan allemaal in de buurt van de boerderij.
Dit aardappels telen op 2 verschillende locaties biedt ook voordelen.
Neem nu het jaar 2016 thuis was alles verzopen, en in vlaams brabant hadden we een redelijk normale oogst.
MaxxuM4ever
@nielsve aha vandaar, je raakt er ook aan gewend zeker die afstanden.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Nou dat denk ik niet, ik vind 10 km rijden heen en 10 terug al niet wennen 😂
+1
nielsve
@valmet6400power ik heb altijd gedacht dat een valmet/valtra nog wel iets deftig is om mee te rijden.
Maar blijkbaar valt dat dan toch tegen als 10 km al teveel is 😂
valmet6400power
@nielsve
Hahahaha, dat verveelt niet maar wel dat je op een gegeven moment alles wel gezien hebt. Is ook maar maximaal 3, soms 4 dagen per jaar dus is te overzien hoor!
rommert14
@valmet6400power dat is nog te doen zolang je het zelf doet, zodra de loonwerker moet komen wordt transport verekte duur wij hebben een dikke 200 ha op afstand liggen ongeveer 7 km
Fendt926Driver
@rommert14 die 7 km gaat nog als het (redelijk) grote straten zijn.
Voor percelen ruim 12 km van huis moet ik wel 30 keer afslaan en bruggen over en een snelweg en spoor en 60% zeer smalle binnenwegen met vooral zomers enorm veel fietsers.
Dan is het 1 vracht gras halen per uur
rommert14
@Fendt926Driver voordeel van jou is dat je het met eigen machines kan doen en er geen betaalde kracht op hoeft, nee wegen die wij over moeten zijn niets te best en ook nog door het dorp waar je bij het afslaan niets kan zien totdat de voorwielen op de weg staan, begint op een gegeven moment te vervelen, voordeel is wel dat de dorpjes hier niet op z'n Nederlands zijn aangelegd.
nielsve
@rommert14 @Fendt926Driver
Het merendeel van de afstand die we moeten overbruggen gaat over provinciale wegen. Dus dat valt nog wel mee.
Hoewel er sommige stukken zijn waar de betonnen wegen al in meer dan 30 jaar amper onderhoud hebben gehad en dat zijn best wel hobbelige stukken.
Ook maken ze tegenwoordig alles maar smaller en smaller. Met de linker wielen op de middenlijn rijden en de rechterwielen door het gootje is helaas geen uitzondering meer.
rommert14
@nielsve is hier met sommige wegen ook zo
nielsve
@rommert14 waren alle wegen maar zoals deze op de bijgevoegde foto.
Lekker rustig door de velden hobbelen, en elk jaar wordt het weer omgeploegd en opnieuw vlak gemaakt 😂

(klik om te vergroten)

MaxxuM4ever
@rommert14 Zo mag je eigenlijk niet rekenen natuurlijk, je kunt die tijd zelf ook in loondienst betaald werk doen en die eigen spullen behoeven ook onderhoud en investeringen.
Fendt926Driver
@rommert14 vaak rij ik zelf. Soms ook de loonwerker. Die neemt dan 1 ha mee in de wagen. En doet daar 1 uur over. Dus komt er 165 euro per ha bijop met inkuilen.
Vaak laat ik de loonwerker dan thuis laden omdat er in mijn kar meer mee gaat naar huis dan in zijn kar..en slijt mijn kar minder en de banden meer.
MaxxuM4ever
@valmet6400power toch een prachtig ritje naar de waardweg, kun je nog eens van route wisselen ook.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Mwoah alles slijt, laat mij maar lekker met onze eigen spullen alleen op het land rijden..
nielsve
@MaxxuM4ever ik heb eigenlijk nooit niet anders geweten dan dat we zo ver van huis aardappelen hebben staan.
Ik weet zelfs nog dat ik daar vroeger al als 10 a 12 jarig jongetje met de aanaarder rondreed.

Een aantal jaren geleden passeerde ik met mijn vader ergens een paar percelen in een buurt waar we al heel lang niet meer geweest waren, en ik zei hmmm, volgens mij hebben we hier ooit aardappelen staan gehad.
Toen keek vader mij vreemd aan en zei, hoe weet jij dat nog. Dat is al meer dan 10 jaar geleden. Toen moest ik ongeveer 10 jaar geweest zijn.
Als ik een keer ergens geweest ben vergeet ik dat niet meer. Maar vraag me niet om iets anders te onthouden want dat ben ik direct vergeten.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 7720 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!