Dan denk je, nu heb ik em eens volgeladen, zit er nog maar 14900kg mest in dr kipper.. Foto is geplaatst door nielsve op 05-11-2018 om 18:15:43, met 18 reacties.

Massey Ferguson 7716

nielsve
Dan denk je, nu heb ik em eens volgeladen, zit er nog maar 14900kg mest in dr kipper.

Reacties

newholland6640
Geen goed verteerde mest dan
rommert14
@newholland6640 nee als ik m zo vol laad haal ik dat makkelijk
nielsve
@rommert14 @newholland6640
Normaal weegt het hier ook wel meer.
Maar het komt recht uit het stal en is in augustus nog uitgemest geweest.
Dat en het feit dat de koeien nog lang naar de weide hebben gegaan maakt dat het nogal ligt spul is.
Maar nu heeft het nog een hele winter de tijd om in de grond te verteren.
rommert14
@nielsve hebben jullie alles op stro? Hier alleen de droge koeien en de hospital op stro.
nielsve
@rommert14 klopt, alles op stro.
Hier is geen een ligbox te vinden.
rommert14
@nielsve dan kost stro daar niets zeker?
+2
nielsve
@rommert14 jawel, kost meer dan genoeg.
Maar een hele nieuwe ligboxenstal zetten is ook niet bepaald goedkoop. En de boxen moet je ook elke dag genoeg tijd insteken om ze proper te houden.
Nu is het 2x per dag erlangs met de stroblazer en klaar.
Daarbij vind ik dat je de extra organische stof die je zo terug op het land brengt ook wel zijn waarde heeft in meeropbrengst van de gewassen die je teelt.
MaxxuM4ever
@nielsve stro uit Frankrijk kost niet de wereld toch, als je het onkruid voor lief neemt. Bij mijn buurman wordt het stro terenwoordig met een zeilentrailer gebracht, gaan toch 3 hoog grote balen in en dan als retourvracht zal transport ook de wereld niet kosten.
Super voor je land inderdaad die vaste mest, hier zijn wel boeren die de vaste mest nog opmengen met vloeibare mest voor gunstigere gehaltes denk ik.
nielsve
@MaxxuM4ever ik zou niet weten wat stro uit frankrijk moet kosten.
Wij halen alles zelf naar huis met de trekker. In de zomer zijn dat mooie ritjes van ongeveer een 70 km enkel rit.
Prijs van stro zou momenteel wel behoorlijk aan het oplopen zijn. De veehandelaar zij hier van het weekeind dat de laatste vrachtwagen die ze gebracht hadden 150€/ton moest kosten.
Zelf hebben liefst wel een beetje netjes stro. Het is nu niet de bedoeling dat je god weet welke onkruiden gaat uitzaaien.
casejxu
@MaxxuM4ever vaste mest afzetten is alleen boer boer interessant ivm de fosfataire gehaltes. Hebben 2 keer verder afgezet en dan moet t gemonteerd worden... Maar geen van beide keren zat er ook maar 25% van de fosfataire gehaltes in.... positief voor de ontvanger maar geen opschieter voor de gene die het afzet
nielsve
@casejxu wij gebruiken het altijd op eigen land. We moeten zelfs jaarlijks behoorlijk wat mest aanvoeren, waarvan een groot deel varkensmest. En aangezien daar het organische stof gehalte van de bodem niet echt mee op pijl kunt houden is het wel handig dat je er ook al eens stalmest op kan rijden.
casejxu
@nielsve wij kunnen aankomende jaren ook weer aanvoeren ipv afvoeren gelukkig. Maar konden het altijd boer boer afzetten. En dan gescheiden mest dus dan gaat het wel hard
nielsve
@casejxu wij maken het voor de collega's de mestafzet al eens voordelig door grond te ruilen voor de aardappelteelt.
Wij zetten bv. 5 ha aardappelen op hun land dat zij bemesten, en zij zaaien dan op ons land 5ha maïs dat ze ook zelf mogen bemesten. Dan zijn zij toch weer wat extra kuubs mest kwijt, en eens wat teeltafwisseling is ook zeker niet slecht voor de bodem.

Mest scheiden gebeurt hier in België nog niet veel denk ik. Je hoort er hier toch weinig van.
Hier in de buurt zijn wel wat varkensboeren die een mestverwerking hebben opgestart een aantal jaren geleden in de vorm van een soort coöperatie.
@nielsve dat verklaart al wat dus, je gebruikt deels varkensmest met hoge gehalten, en weinig organische stof doordat je minder tonnen mag aanwenden. Dit kun je dan prima combineren met vaste mest. Puur vaste mest heb je veel te trage vertering denk ik. Watvoor gewassen verbouwen jullie? En hebben jullie bij het voerhek nog een rij roosters in de potstal?
nielsve
@ronald-deutz-fahr klopt, achter het voerhek ligt 4,5m rooster en daarachter een hekwerk. Koeien kunnen enkel vooraan, in het midden en achteraan de stal naar het liggedeelte.
We telen naast maïs en gras voor de koeien, ook nog 1ha voederbieten 5 ha suikerbieten en jaarlijks tussen de 100 a 150 ha aardappelen
@nielsve aha, dan snap ik de keus voor potstal goed! Hoeveel koeien melken jullie?
+1
nielsve
@ronald-deutz-fahr schommelt tussen de 50 a70 melkkoeien.
Zelf houden we geen jongvee aan, en af en toe, hangt van de prijzen van vaarzen af, kopen we er eens 10 a 20 tegelijk bij.
Het was al een paar jaar geleden dat we nog eens koeien hadden aangekocht, en daardoor is hier de melkveestapel 2 weken terug plotseling met 26 koeien uitgebreid met vooral vaarzen, en een deel 2e kalfskoeien van een aflopende collega.
Aankopen doen we altijd aan het einde van het najaar, liefst koeien die nog nog iet te lang afgekalfd hebben, dan hebben we weer meer tijd, en kunnen we in de winter hard doormelken.
Wanneer ze dan door de top van hun lactatie zijn loert de zomer weer om de hoek en moeten ze maar naar de weide.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 7716 en hebben de trefwoorden poseren , transport van stalmest en delaplace geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!