Kijk, dit ben ik met mijn selfie-stick. Bovenop een Avr Puma 3.. Foto is geplaatst door JJ op 15-12-2018 om 15:50:06, met 25 reacties.

Avr Puma 3

JJ
Kijk, dit ben ik met mijn selfie-stick. Bovenop een Avr Puma 3.

Reacties

+2
catfan55
Mooi plaatje Jasper!
nielsve
Bevalt zo'n puma een beetje?
Belangrijke voor of nadelen aan zo een machine?
JJ
@nielsve is het eerste seizoen met de Puma 3. Daarvoor hebben ze 18 seizoenen met een AVR Solanum gerooid. Dit seizoen was waarschijnlijk een van de makkelijkste uit alle jaren. Dus echt grondig getest is het niet natuurlijk. Maar voordelen die wij gemerkt hebben ten op zichte van de solanum zijn beter afstelmogelijkheden ivm reiniging, duidelijk betere loofklapper eveneens een grotere egelmat. Ook de traploze axiaalset bewijst zijn voordelen en als laatste het lagere brandstofverbruik.
Nadelen zijn er ook, zo moeten we een keer vaker rond met aanwerk maken ten opzichte van de Solanum. (Maar door de grotere bunker kunnen we verder)
nielsve
@JJ het is idd. een gemakkelijk jaar geweest. Hier tegen 9km/u aan het rooien geweest met de spirit 9200. Dat is best pittig om met de kipper naast te rijden tijdens het lossen.
Zal wel een behoorlijke vooruitgang zijn na 18 jaar met de solanum.
Weet je toevallig hoelang de puma toekomt met een volle tank ad-bleu?

En wat bedoel je juist met een keer vaker rond met aanwerk maken? Is dat een extra keer rond het perceel voor meer plaats te hebben op de kopakker?

Sorry voor de vele vragen, maar we zijn ook aan het denken om naar een zelfrijder over te stappen.
JJ
@nielsve geeft niks hoor. Als je ermee geholpen bent is het alleen maar goed. AdBlue volgens mij een hectare of 30-35ha op een tank. Maar je hebt eerder diesel nodig. Ja moeten 3x rond i.p.v. 2x om rijdend te kunnen lossen. Alternatief is dat je wel 4rijen over kunt slaan en dan nog rijdend lossen. Dit bedoelde je volgens mij ook.
@trean Ga je uit van een gemiddeld opbrengst van boven de 85t/ha dan?
Ook kunnen wij met de Puma de losband helemaal in de valbreker leggen dus kunnen meer dan diep genoeg. Tevens is de OFF knop voor stoppen met lossen een paniekknop wanneer je deze ingedrukt blijft houden. Dan trekt die de arm snel omhoog en stopt met lossen natuurlijk.
Vullen van de kipper is per chauffeur en combinatie al haast anders. Maar met de lampjes inderdaad wel simpel. Wij hebben een groene en rode voor harder en zachter i.p.v. alles rood.
Bij Grimme zit je natuurlijk ook nog met de keuze tussen reiniging en rupsen. Hoe dan ook krijg je dan gratis de mentaliteit erbij...
+1
trean
@JJ op mijn huidige werk hebben ze er een gehad. In het pootgoed konden ze 350 meter rooien. Met consumptie heb je meer opbrengst dus zou het in Flevoland bij 300 meter ophouden.
nielsve
@JJ diesel in het veld tanken is geen probleem, hebben we een speciale tank met pomp voor. Adblue daarentegen is een beetje een geknoei met bussen inkappen dan. Rooier blijft al eens tot een maand van huis weg.
Maar een 30-35 ha valt nog best mee.
Wij zouden inderdaad 4 rijen overslaan met aanrooien. Alleen is dit bij de grimme niet mogelijk omdat de bunker net te kort is. Bij de grimme rupsrooier zou het wel gaan omdat daar een verlenging tussen zit.
Hebben ze bij grimme niet zo'n positieve mentaliteit? De grimme dealer heb ik wel behoorlijk wat vertrouwen in ondanks we er nog nooit zaken mee gedaan hebben.

De paniekknop is wel handig, dat wist ik nog niet.
Verder met gekleurde lampjes werken ipv alleen rode is ook wel een goed idee.

Bedankt voor de info.
+1
JJ
@nielsve Wij hebben een aantal keren AdBlue met kannen erin gekiept tijdens het diesel tanken. Niet ideaal maar tijd genoeg voor.
@trean moet er wel bij vertellen dat ik meestal nog wat 100kilo’s buffer in de machine zelf. Maar dat zal in de Polder wel niet zo handig uitkomen met perceelslengtes.
trean
@nielsve nadeel van dit type is dat je bunker bij normale opbrengst na 300 meter vol zit.
nielsve
@trean het alternatief in onze ogen is een grimme varitron 470. Daar gaat zelfs nog 1000kg minder in de bunker.
De puma met 8 ton in de bunker heb je met 2 volle bunkers net mooi onze 2 assige kippers vol.
Bij de puma kan je bij het aanrooien van een perceel al direct rijdend lossen wat bij de grimme dan ook weer niet gaat omdat de bunker net te kort is.
De grimme is wel 2 meter korter, en kan ook weer net iets scherper draaien.
We zijn zo wat alle plis en min punten van beide rooiers tegenover elkaar aan het zetten. Alleen met de grimme hebben we totaal geen ervaring, en een puma heeft hier wel al eens een paar keer bijgesprongen als we capaciteit te kort hadden.
Wat het zeker niet wordt is een duwulf quatro. Daar mag je hier niet legaal mee de weg op.
+1
trean
@nielsve grimme 470 gaat verder de kipper in met de bunker. Ik heb toevallig bij beide onder gereden dit jaar.
Avr is prettiger onder rijden door de lampjes op klapper.
Grimme heb je beter oogcontact met rooierchauffeur.
nielsve
@trean kijk, dat zijn ervaringen die ik graag hoor.
Als je bij de grimme de bunker dieper in de kipper laat zakken, ben je dan nog steeds rijdend aan het lossen, of enkel stilstaand.
De bunker dieper laten zakken is wel mooi meegenomen, maar als je plots moet stoppen en de kipper chauffeur ligt half te slapen wordt het wel eens spannend.
Oogcontact met de rooier chauffeur mis je waarschijnlijk door de plaatsing van de brandstoftank?
trean
@nielsve cabine zit verder naar achteren en bunker verder naar voren bij avr.

Ik heb 1 dag onder gereden bij de grimme met een fendt 714 met speciale containerbak op een 3 asser.
Vond dat ook tegenvallen om rijdend te lossen. Niet echt een spoor wat je kunt volgen met de trekker en je moet met opzij als de bunker omhoog gaat.
Bunker van grimme lost sneller.

Avr maar 3 vrachten bijgereden met jd 6330 met beco 18 tonner. Is ook lastig door dat je weinig zicht in de bak hebt.
trean
@nielsve misschien dat het oogcontact met een mf beter is doordat de cabinestijl verder naar voren zit.
+1
nielsve
@trean het sneller lossen van de grimme bunker is het enige voordeel in onze ogen, en bij ons niet echt een vereiste.
Wij zien liever de avr bunker, die hebben we al jaren (in iets kleinere vorm) op de getrokken rooier, en net doordat die uit 2 delen bestaat, heeft die hier ook nog een reinigende werking. Wanneer je eens stilstaat om te lossen sta je ervan versteld hoeveel grond die overgang tussen de 2 bunkerdelen er soms nog uithaalt.
Ook is de avr bunker iets smalle wat de valhoogte alleen maar ten goede komt.

Ik kan me wel voorstellen dat het lastig is als je opzij moet opschuiven wanneer de bunker hoger gaat.

Alvast bedankt voor de feedback.
JD 6430 The Best
@nielsve Jammer dat Dewulf bij jullie niet kan, is de enige 4 rijer met een grote bunker (bijna 18 kuub) waardoor je op veel percelen rond kan komen zodat de kipper op de kopakker kan blijven. Ook rooit deze voor de wielen zodat de ruggen niet gekneed worden voor het rooien als het nat is. Daarnaast rust bij een Avr en Grimme een heel groot deel van het gewicht op de achteras, waardoor je een ongelijke gewichtsverdeling hebt. De Dewulf heeft voor een rupsonderstel en achter een wiel waardoor je 3 meter egaal aandrukt.

Dewulf en AVR zijn beide mooie simpele machines waar je zelf makkelijk aan kan sleutelen. Grimme is aardig ingewikkelder.
JJ
@JD 6430 The Best @nielsve We vergeten de Ploeger met een grote bunker.
mdoornekamp
@JJ loonwerker hier heeft de ploeger na 1 jr weer omgeruild voor een AVR
nielsve
@JJ op interpom zijn we er eens rondgewandeld. Handig dat de cabine voor transport naar voor schuift.
Maar voor de rest zagen we er toch niet veel in.
Ook nergens een service punt van ploeger hier in de verre omgeving.
+1
nielsve
@JD 6430 The Best een echt grote bunker is niet echt een vereiste, die rooiers worden er veel te zwaar door.
Een rooier standaard op rupsen zien we ook niet echt zitten wegens hoge onderhoudskosten, en de percelen zijn hier nogal klein, dus zitten we vaak op de weg.
Wel zouden we bij de puma de optie nemen dat het mogelijk maakt om er gemakkelijk zuidberg rupsen onder te leggen moest het eens nodig zijn.

Het is idd wel een voordeel dat er bij de dewulf geen wielen door de rijen moeten.
Maar we poten met een trekker die vierkant op dubbellucht cultuurwielen staat, dus de voorwielen van de rooier lopen dan net op het spoor van de pootcombinatie.

Volgens de verkoper van grimme zijn hun rooiers de laatste jaren flink verbetert op toegankelijkheid om aan te sleutelen. Evenals zijn ze meer courante onderdelen gaan gebruiken die je ook in de lokale lmb kan krijgen.

Over de plaatsing van de egelband is hier al wel wat gediscuteerd.
Grimme zet de axiaal/multisep voor de egelband zodat de grond er al uit is en je met de egelband het laatste loof er kunt uithalen.

Zelf hebben we de loonwerker ooit eens een perceel met natrot laten rooien met een puma, en die freesde de rotte knollen er mooi uit.

Bedankt voor je bevindingen te delen.
+1
JJ
@nielsve optie voor de Zuidberg rupsen hebben we ook genomen. En de rupsen zijn reeds aanwezig van de Solanum nog.
Door de rug rijden heeft voordelen en nadelen. Sporen zijn inderdaad hard maar je kunt er ook beschadiging aan de aardappels mee creëren.
Wij zien we voordeel in minder rommel en onkruid op de axiaalset doordat het loof en rommel er al uit is. Mooier af te stellen op reiniging daardoor is onze beleving.
Service is zeker belangrijk bij een dergelijke machine.
Als je op de Interpom goed hebt gekeken weet je hoeveel leiding en poespas en friemel dingen er op de Varitron te vinden zijn, viel mij erg op.
JD 6430 The Best
@nielsve Avr heeft de axiaalset na de egelmat, grimme eerst de axiaalset en dan egelmat/multisep. Hier geven ze avr wat dat betreft de voorkeur omdat de axiaalset dan maar kluiten eruit vreet ipv losse modder wat de egelmat er al uitgehaald heeft.
+1
Kramer U800
Dikke foto!! 😀👏👌🏼
+1
mdoornekamp
Puma doet het hier in Groningen erg goed in het pootgoed.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Avr Puma 3 en hebben de trefwoorden poseren , aardappels en Selfie geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!