Foto van een Case IH Magnum 335, mais zaaien in Canada 2013/2014. Het zaaien gebeide met een Case 1240 pivot. Deze zaaimachine zaaide de mais op 37.5cm. Er werdt toen gedacht dat dit meer opbrengst zo

Case IH Magnum 335

1.598 foto's van @catfan55

catfan55
Foto van een Case IH Magnum 335, mais zaaien in Canada 2013/2014. Het zaaien gebeide met een Case 1240 pivot. Deze zaaimachine zaaide de mais op 37.5cm. Er werdt toen gedacht dat dit meer opbrengst zou geven wat uiteindelijk toch niet zo bleek te zijn.

Was een enorm zware zaaimachine die wanneer je hem tilde op de kop akker al z’n gewicht op 4 ronde vliegtuigbanden kreeg wat enorme insporing tot gevolg had op de kopakker.

Voorin de Magnum hadden we 2, 1000L vaten voor vloeibare fosfaat wat bij het zaad werd gedaan als starter.

Deze zaaimachine kon ook koolzaad doen met wat aanpassingen. Ook hierin bleek de machine het niet waar te kunnen maken. De extra kosten wogen niet op tegen de voordelen.

Reacties

Gavrie Willemsen
Een flop-machine? 🙃
hermanjohndeere
@Gavrie Willemsen dat niet zozeer. Alleen de verwachting van veel meer opbrengst door smallere rij afstand viel tegen.
+2
catfan55
@Gavrie Willemsen Case maakt een goede mais zaaimachines in mijn beleving. Met deze 1240 nooit eigenlijk veel problemen gehad. Deze zaaimachine had een eigen hydrauliek systeem met een pomp die door aftakas werd aangedreven. De tank was aan de kleine kant, en de koeling niet voldoende, doordat alles hydraulisch is aangedreven kon de olie erg heet worden waardoor er wel eens O ringen gingen lekken. Case had gek genoeg geen thermometer in het olie reservoir waardoor je pas wist dat de olie te heet was als er een O ring uit de ventielenblok sprong. Later zelf een analoge thermometer ingebouwd op de retourleiding van de koeling naar het reservoir om het wat in de gaten te houden.

Het grootste nadeel van deze zaaimachine was het eigen gewicht en de schade wat dit aanrichten in het veld. De magnum 335 had al zijn PK's nodig om deze zaaimachine te trekken zowel door het veld als de kopakker en kwam regelmatig te kort zelfs. Dat lag puur aan het ontwerp van de zaaimachine en de manier waarop deze opvouwt. John Deere maakt ook een zaaimachine op 15 inch (37.5cm) maar hun liften de machine over 8 wielen in plaats van case met 4 op de 1240 pivot, daar komt bij dat je met de Deere zaaimachine gewicht op de dissel, dus ook op achterbrug van de trekker houd. Wanneer je de case op tilde was de druk van de achteras ook weg.

Het zaaien op 15 inch (37.5cm) in plaats van 30 inch (75cm) verhaal blijft hier een discussie punt. Onze ervaring is dat het geen voordeel voor ons als loonwerker op levert, enkel een nadelen. We krijgen niet meer tonnen van de hectare geoogst, maar de machine is veel duurder in aanschaf, onderhoud en brandstof verbruik. Hierdoor boeren wij als loonwerker achteruit, en daarom zaaien we tegenwoordig ook gewoon weer op 30 inch (75cm) Daar komt bij dat nu met een bredere machine zaaien, en deze kun je bij geen enkele fabrikant op 15 inch (37.5cm) rijafstand krijgen.
+1
Gavrie Willemsen
@catfan55 nou, dank voor de erg duidelijke uitleg. Ik heb ooit wel eens gelezen dat de rijafstand van 75 cm de meest ideale was. Blijkbaar zouden er vroeger proefvelden geweest zijn waar verschillende breedtes werden gezaaid en dan werd nadien de kolf ontwikkeling bekeken.
Fendt926Driver
@catfan55 ik weet dat ze vroeger in amerika/canada ook al op 50cm hebben gepoot.
Daar is niets meer van in de snij/korrelmais?
Er waren toen maisbekken (pinnenbek) die op 50 cm zaten
catfan55
@Fendt926Driver er word in Canada en de states nog steeds wel op 20 inch gezaaid (50cm) zowel snij als korrel mais. En voor sommige gebieden zal het beter werken, in Californië wordt zelfs veel mais op 36 inch gezaaid (90cm) omdat dat voor hun klimaat de beste kolf geeft

Het is ook niet dat het 37.5cm verhaal allrmaalslecht is. Het heeft ook z’n voordelen. Wat wij hier gemerkt hebben is dat het gewas langer groen blijft tegen over 75cm mais. Maar als er minder kolf ontwikkeling is maakt de kleur van de plant eigenlijk weinig uit. Ook heb je minder onkruid druk, het gewas staat namelijk veel sneller dicht.
Fendt926Driver
@catfan55 ik heb zelf al jaren graag op 37.5cm willen poten. Maar mijn hakselaar heeft nog een 75 cm pinnenbek. En om voor mijn 15 ha mais nu een rij onafhankelijke bek te moeten kopen kan niet echt uit.
En vooral het gewas eerder dicht hebben tegen onkruid staat mij aan.
+1
ford8630power
@catfan55 Alleen dit jaar gaf op 37,5 zaaien een betere opbrengst in Nederland door de droogte
DualPower
Mais op 37,5cm zou meer tonnen geven omdat het gewas eerder gesloten is waardoor de grond het vocht veel beter vasthoudt en je veel minder onkruid krijgt. Vooral met een droge zomer zoals dit jaar is dat een voordeel.

In combinatie met ruitzaaien heeft elke plant de maximale vrije ruimte om zich heen, dus kan in Nederland ook interessant zijn. Vooral als je dan volvelds mag blijven bemesten. Loonbedrijf Hoftijzer in Lochem was hier aardig actief mee, zij hebben een Kverneland zaaimachine met GPS die kan ruitzaaien.
catfan55
@DualPower deze zaaimachine zaaide inderdaad ook in ruit. Maar wij hebben de meerwaarde er nooit van gezien/gemerkt. En wij zijn hier in de regel aan de droge kant.

In een erg droog jaar is de mais sowieso slecht. De onkruid druk wat je benoemd hebben wij ook vernomen met 37.5cm zaaien. Maar onkruid in de mais is hier minder een probleem als in NL, alles wat we hier zaaien is hybrid mais (GMO / roundup ready) en kan gewoon met roundup gespoten worden.
gerben
@catfan55 Hoe heeft de magnum het gedaan, weinig problemen mee gehad?
+1
catfan55
@gerben bij is met 3700 it ingeruild. We hebben bij 3000 uur de turbo vervangen. Verder vrij probleemloos

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Case IH Magnum 335 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!