Foto van een Claas Orbis, de oontbrekende onderdelen waren binnen gekomen van de dealer dus ben begonnen met puzzelen. Na 2 seizoenen was deze Orbis toe aan een volledige rebuild.

Claas Orbis

Foto van een Claas Orbis, de oontbrekende onderdelen waren binnen gekomen van de dealer dus ben begonnen met puzzelen. Na 2 seizoenen was deze Orbis toe aan een volledige rebuild.

Reacties

Gavrie Willemsen
Hoeveel ha heeft hij na 2 seizoenen afgereden?
catfan55
@Gavrie Willemsen Zo’n 4.000 hectare mais is er door deze bek afgemaait
+1
Gavrie Willemsen
@catfan55 stevig doorgeduwd op 2 seizoenen....😮😮😮😮
catfan55
@Gavrie Willemsen We doen ons best 😃
langeslagdiesel
4000 ha? Is dat niet een heel klein beetje naar boven toe afgerond????????✌️. 2000 ha op jaarbasis. Laten we 2 ha/uur netto gemiddeld nemen. ( 140 ton/ uur) is 1000 uur werk. Stel dat je gek doe en 15 echte haksel uren per etmaal maakt.( dus buiten transport,tanken, onderhoud, smeren, koffie/eten en O ja , slapen) maak je 105 haksel uren per week.is 210 ha/week. Mais campagne duurt geen 9 a 10 weken. Geen boer die zo lang wacht op jou. 3 weken, soms 4 dan is alles weg. Kom ik op 7a 750 ha. Doen we er nog een week GPS bij kom ik op MAX 960, ronden we ook dat naar boven af. Kom ik op 1000 ha, per jaar. Das 50% zoiezo minder. Is zon Orbis evengoed snel versleten wou ik alleen maar ff kwijt.🤫😎
+1
MulderDeutz1
@langeslagdiesel Ze doen in Canada echt wel meer als 2 hectare in het uur hoor, stukken van meer als 50 hectare zijn er zat. Dus bek aan de grond en in één baan een wagen vol.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
Mais campagne duurt geen 9 a 10 weken

Hier wel loonwerkers die 9 weken hakselen.
Weet niet hoe het bij jullie is..
De ene begint ruim 1 week voor de rest en gaat wel 2 weken langer door.
rommert14
@Fendt926Driver en als het druk is wel de klok rond.
langeslagdiesel
@Fendt926Driver weet niet hoe ik dat moet zien maar iedereen streeft een optimaal product na. Dus dat lukt in augustus niet maar in november ook niet meer. Kan me eigen niet voorstellen dat in een overvloed aan hakselaars mensen zijn die op HUN loonwerker wachten tot die een keer in eerste week november komt om een zooitje stro in de kuil te duwen.eerste week september is er alleen NOOD mais! Dus geen 15 uur per dag werk in de mais. Bij ons in de buurt duurt het als het tussen door niet te veel regend hoog uit 2 weken dan is alles weg. Er staat hier en daar een hoekje, mag geen naam hebben en wordt ieder jaar minder.
+2
Ritchie
@langeslagdiesel

Jij loopt Canada met NL te vergelijken...
+1
Fendt926Driver
@langeslagdiesel ha ha. De laatste 2 bellen we in december of ze de mais er nog af willen hebben anders maken we de hakselaar en de wagens schoon.
Niet iedereen leeft exact naar de verhalen van de voorlichter en veearts.
+5
catfan55
@langeslagdiesel Precies wat @Ritchie zegt. Je loopt NL met Canada te vergelijken... Want in NL zijn die getallen absoluut onhaalbaar.

Standaard gezien pakken we de dairy farms rond de 60-70% moisture in de eerste 2-3 weken van september. De beef farmers hebben hun snijmais graag droger omdat dat beter in hun rantsoen past. Ook bestrijken wij een gebied van zo'n 500km rondom de thuis basis. In het zuiden is het eerder rijp als in het noorden. En er worden verschillende rassen gezaaid die anders afrijpen. Wanneer wij in het zuiden zijn is de mais daar al aan de drogere kant (60-65% moisture) aangezien de mais in het zuiden sneller afrijdt door meer zonnen uren, wij kunnen er simpelweg niet eerder zijn omdat we tot laatste week augustus nog volle bak in de GPS zitten met beide crews. Vaak hebben we 24 uur om de hakselaars om te bouwen naar de mais en dan is het weer 9-10 weken knallen.

Gemiddeld gezien straks onze mais campagne 1 september, en eindigt deze 2e week november plusminus. Daarna doen we nog wat MKS maar dat gebeurd uiteraard niet met deze bek.

Qua capaciteit betreft, met de 960 haal ik gemiddeld 3000 ton over 14 haksel uren per dag (214 ton per uur) Soms iets meer, soms iets minder, maar net hoe de percelen zijn en hoe de mais is. We hebben hier percelen van 40 tot 200 hectare aan 1 blok.

GPS maaien hoef je met zo'n orbis niet te proberen. Daar hebben we andere machines / voorzet stukken voor.

Geloof me maar als ik zeg dat het hier een compleet andere wereld is als in Nederland als het op silage harvest aan komt. Kijk voor de grap even naar dit filmpje van ons. dan krijg je een beetje een idee van de grote hier:

+1
langeslagdiesel
@catfan55 indrukwekkend en mooi filmpje ja. En INderdaad niet met hier te vergelijken. Wist op moment van schrijven niet dat ik keek naar een maaibek die in Canada draait. Feit blijft dat ik in mijn berekening ruim afgerond op 1000 ha uit kom. gps valt af, ( andere bek) niet het dubbele aan tonnage per uur ( ik geef aan 140, u 214/ uur. 14 uur per dag, 9 a 10 weken lang. Kom ik nog lang niet op 2000 ha uit op jaar basis. Blijft het een feit dat die bek snel aan revisie toe is.
+1
Gavrie Willemsen
@catfan55 mooie opnames 😮😮. Engelse trekker zag ik en Duitse hakselaar.... Komen ze toch in Europa machines kopen.... Bouwt alleen John Deere hakselaars in Amerika?
catfan55
@Gavrie Willemsen Ik geloof dat de JD hakselaars ook in europa gebouwd worden. Maar zeker weten doe ik het niet.

Feitsma heeft sinds 2009 Claas Hakselaars. Daarvoor hadden ze New Holland FX hakselaars. De Engelse trekkers hebben inmiddels plaats gemaakt voor amerikaase PK's
+1
radium45
@Gavrie Willemsen de JD hakselaars worden momenteel in Duitsland gebouwd.
catfan55
@radium45 Dat meende ik ook, maar zeker weten deed ik het niet, vanaf de 6000 serie toch al?
+1
radium45
@catfan55 Klopt. Daar gaat een heel verhaal aan vooraf. Nu ff geen tijd voor om dat hier neer te dumpen.
+1
Fendt926Driver
@catfan55 pracht filmpje. Wel enorme lappen grond bij elkaar.
Is dit jou bedrijf of werk jij daar?
catfan55
@Fendt926Driver ik werk voor Feitsma. Dit jaar wordt m’n 7e jaar in saskatchewan.
Fendt926Driver
@catfan55 en is feitsma dan loonwerker of de veehouder met een klein machine park
catfan55
@Fendt926Driver Wij doen loonwerk, akkerbouw en klein beetje pluimvee. Qua loonwerk voor de veehouderij doen we alles van grondbewerking tot inkuilen voor zowel gras, graan en mais.

De broer van mijn werkgever heeft vlak bij ons een groot melkveebedrijf. Van origine deed Feitsma melkvee en beetje loonwerk in Alberta. Ze zijn in 2005 verhuisd naar Saskatchewan en de 2 broers hebben het opgesplitst. eentje de melkveehouderij, en de andere de loonwerk, wat later is doorgegroeid in akkerbouw (de combines in het filmpje) en een beetje pluimvee
+3
Siete
@langeslagdiesel Als zij daar in Canada met deze machines blijven steken op 2ha per uur dan moeten ze zich volgens mij de oren van hun kop schamen....
En 2weken maïsoogst? Dan zouden vele loonwerkers hun machines wel kunnen verkopen. Bij mn vorige werkgever zaten we ook tussen de 6 en 8weken in de mais afhankelijk van de omstandigheden...
+1
hermanjohndeere

Deze bedoel je denk ik.
+1
catfan55
@hermanjohndeere Das al een oud filmpje met kleinere machines. Denk dat we dat jaar zo'n 2500 hectare mais deden met aanzienlijk kleinere machines. Had meer kunnen zijn als jij je niet vast reed op die beton wand daar links van de kuil 😂 😂
+1
hermanjohndeere
@catfan55 nou hoo eem. Ik reed me bijna vast tegen die muur. Iemand anders parkeerde hem er strak tegen aan 😂.
+1
rommert14
hermanjohndeere
@rommert14 kwartiertje later was ik ook weer aan het schuiven hoor zonder schade. 1 keer van de bult afgegleden dat was geen pretje. Maar @catfan55 kon gewoon door hakselen volgens mij.
nico7530
Da moe toch wel geweldig zijn om daar een seizoen te kunnen meedraaien en dat eens van kortbij te bewonderen!!!
+3
hermanjohndeere
@nico7530 dat is het ook! Ben er in 2015 zelf geweest. Op het ene filmpje wat ik plaatste zat ik op de 9420. Geweldige tijd gehad. Veel uren maken maar de plekken waar je komt kun je niet met woorden beschrijven. Hele fijne mensen om mee te werken die canadezen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Orbis ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!