26 april 2019 - Bovengronds drijfmest uitrijden bij biologisch melkveebedrijf De Volmer met de Renault Ares 550RZ trekker en mesttank.https://youtu.be/uODok-oxeeE

Renault Ares 550 RZ

joop2
26 april 2019 - Bovengronds drijfmest uitrijden bij biologisch melkveebedrijf De Volmer met de Renault Ares 550RZ trekker en mesttank.

Reacties

Valtraboerties
Wat is het verhaal achter deze bijzondere ketsplaat?
fendtje700
@Valtraboerties ze zeggen dat met name de verdeling veel beter is dan met de traditionele ketsplaat.
Valtraboerties
@fendtje700 ik zag het net bij een andere foto idd. Nog nooit gezien
johndeere6230
@fendtje700

En minder ammoniak uitstoot toch?
Valtraboerties
@johndeere6230
Dan moeten de druppels bij deze ketsplaat wel heel groot zijn. Kan me niet voorstellen dat er tussen ketsplaten zoveel verschil zit in uitstoot 😀
fendtje700
@johndeere6230 dat zeggen ze wel idd, omdat de ketsplaat het meer zou vernevelen. ik vind het opzich wel een mooi systeem, toch vind ik de verdeling nog iets tegenvallen wanneer je boven de 10 kmph komt kun je duidelijk strepen zien in het land.
Valtraboerties
@fendtje700

Heb jij ervaring met dit systeem? Verdeling lijkt mij idd ook wel een dingetje.
fendtje700
@Valtraboerties ja heb er nu zo'n beetje 2 jaar mee uitgereden, opzich leuk/simpel systeem verder.
joop2
@fendtje700 Heb je de ervaring dat je met de "traditionele" ketsplaat wel een redelijke verdeling krijgt boven de 10 km/u? Wat is de minimale hoeveelheid per hectare dat met dit systeem goed mogelijk is?
+1
fendtje700
@joop2 naar mijn mening verspreid de ketsplaat het wel beter boven de 10 kmph ja, omdat je steeds beide kanten op sproeit, bij de zwanenhals op het filmpje zie je de banen van het heen en weer gaan als je op 10 kmph zit. ze geven zelf ook aan dat je niet harder kunt rijden dan 7 kmph, dit vind ik dus een nadeel aan deze sproeikoppen. wanneer je dus op ong 10 kmph zit kun je duidelijk zien dat er op sommige plaatsen dan geen mest komt (hebben het getest op een stukje bouwland waar je door het kleur verschil in grond dot duidelijk kon waarnemen)

wat bedoel je met de minimale hoeveelheid? De minimale hoeveelheid met de 18 meter brede spuitkop is 8m3 de ha maar dit is dus afhankelijk van hoe breed je hem zet en welke spuitopening je bevestigt.
Valtraboerties
@fendtje700
Verdeling van de traditionele ketsplaat is in de breedte beroerd, tussen recht achter de tank en aan de uiteinden zit volgens mij een factor 2😬
fendtje700
@Valtraboerties ligt er natuurlijk een beetje aan hoe hoog je het weg sproeit en hoe de wind staat. 😉 maar idd, tog kun je dat verschil met overlap redelijk weg werken tog? als je banen over de gehele lengte hebt kan dat niet wat dus het geval is bij die zwanenhals wanneer je rond/boven de 10 kmph zit.
+1
Valtraboerties
@fendtje700
Zeker waar, iedereen zou sws een ketsplaat moeten hebben die naar beneden spuit, maar idd t is van heel veel factoren afhankelijk.
dx11
Quote Reactie van @Valtraboerties:
tussen recht achter de tank en aan de uiteinden zit volgens mij een factor 2

Daar geloof ik helemaal niks van. Als ik een strook van 30cm niet bemest zie ik het meteen terug in het gewas, waarom zie ik dit dan niet terug?
Valtraboerties
@dx11 dat zou ik ook niet weten. Het 'strooibeeld' van een ketsplaat is denk ik ook lang niet zo driehoekig als van een kunstmeststrooier o.i.d. @Noorderling overlap is idd wel nodig
Noorderling
Quote Reactie van @Valtraboerties:
tussen recht achter de tank en aan de uiteinden zit volgens mij een factor 2

Dat is met een kunstmeststrooier, breedstrooier en kalkstrooier toch net zo? Anders zou je ook geen kantstrooiplaat of limiter hoeven te gebruiken.
Je strooit in een driekhoek qua verdeling. in het midden 100%, op een kwart van je werkbreedte de helft. Wanneer je strak naast de verst weggestrooide mest rijdt krijg je een vierkante verdeling.
Wanneer je 10meter breed kunt sproeien, is je effectieve werkbreedte dus 6-7meter.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Renault Ares 550 RZ en hebben de trefwoorden bemesten en drijfmest spreiden geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!