Foto van een Claas Jaguar 900, bij Ritchie Brothers, saskatoon (Canada). Foto is geplaatst door catfan55 op 12-07-2019 om 00:59:38, met 40 reacties.

Claas Jaguar 900

catfan55
Foto van een Claas Jaguar 900, bij Ritchie Brothers, saskatoon (Canada)

Reacties

rommert14
De lak is dof geworden lijkt het, nog wel een leuke hakselaar. Voor een melkveehouder.
+2
dx11
@rommert14 in Nederland nog zat loonwerkers die het met minder doen anders
Fendt926Driver
@dx11 sterker nog er zijn in denemarken boeren die helemaal geen hakselaar hebben.
Kunnen wij ons toch niet voorstellen
rommert14
@Fendt926Driver loonwerker is goed en goedkoop zeggen ze dan, alleen wij kunnen de hele boerderij 6 uur sneller maaien met 3 minder en onervaren mensen met een tripple, en die loonwerker ons maar uitlachen.....
Fendt926Driver
@rommert14 ben je er ook achter...
En nog steeds zeggen dat zelf hakselen er niet uit kan......
De 690 is net deze week verkocht en in de 15 jaar dat we er mee gehakseld hebben hebben we er 4000 euro op afgeschreven
+1
rommert14
@Fendt926Driver haha, ja er wordt wel gepraat over meer landwerkzaamheden maar we hebben al veel geïnvesteerd in machines en we willen nu eerst de efficiëntie van het personeel verbeteren.
rommert14
@Fendt926Driver buurman hier heeft zo'n zelfde hakselaar als die van jou.
Fendt926Driver
@rommert14 die buurman heeft het dan zelf ook gesnapt.
Komt bij jullie ook nog wel een keer.
Maar jullie willen het verdienen met de koeien.
Ik op de hele boerderij
rommert14
@Fendt926Driver we kunnen helaas niet alles in 1 jaar kopen..
+1
Fendt926Driver
@rommert14 klopt. Ik ben 23 jaar geleden al begonnen. En ben nog lang niet uitgekocht.........
+1
rommert14
@Fendt926Driver en ik heb ook nog 23 jaar de tijd 😜
Fendt926Driver
@rommert14 ha ha. Goeie.
fendt308-driver
@rommert14 is samen werken met de buur niks?
rommert14
@fendt308-driver nee nee daar zijn de arealen veels te groot voor
fendt308-driver
@rommert14 ja dat is ook weer zo, wel makkelijk een machine die je koopt word ook goed gebruikt niet voor een paar hoekjes.
Maar hoe kan het dat jullie 6 uur sneller maaien? Rijen jullie veel harder? In het loonwerk hou ik er zelf niet van om hard te jagen met de maaiers, niet iedereen houd het land even zuiver
Fendt926Driver
@fendt308-driver misschien de bekendheid met de percelen.
En steeds nieuwe jongens bij de loonwerker die het leren moeten.
En 400 ha maai je ook nog wel even over.
Dan 1 ha per uur meer maaien geeft al wel een hele besparing
rommert14
@Fendt926Driver ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat ik met een 9 meter sneller kan als hun met 12 meter, en ik ben niet over de 15 km per uur geweest. Heerlijk relaxt.
fendt308-driver
@Fendt926Driver dat is waar, alhoewel bekendheid nu nog meeviel dacht ik te lezen
@rommert14
Ongetwijfeld ook een beetje reistijd wat erin zit maar op hoeveel hectare scheelde het 6 uur?
rommert14
@fendt308-driver kleine 200 ha
fendt308-driver
@rommert14 dan had ie de tijd zeker 😜 hebben jullie zelf een hark of word dat ook gedaan?
rommert14
@fendt308-driver wordt nog gedaan maar niet lang meer wat mij betreft.
fendt308-driver
@rommert14 dat is wel makkelijker zelf te doen ja, maaiers in de hoek en los met de hark. Hakselen moet je nog 3 man hebben
rommert14
@fendt308-driver Inderdaad daar hikken we echt tegenaan, het is zo'n arbeidspiek
rommert14
@fendt308-driver tsja weet jij het, uren zijn bii die mannen lastig te controleren. Er zitten wel vaste jongens op. Misschien tellen ze pauze mee, er zitten wel vaste ervaren jongens op.
catfan55
@rommert14 deze hakselaar is goed versleten. Zeg maar gerust misbruikt. Kooilagers liggen er uit, blazer lagers. De transmissie naar de bek toe is defect. Overal is aan gelast op de machine on scheuren te verbergen. Olie lekkages. Eentje voor de handige Harry zegmaar. Wel stoer op zilvere velgen
rommert14
@catfan55 oei, afblijven dus
930triplemaaier
@catfan55 hoeveel uur heeft deze hakselaar?
catfan55
@930triplemaaier 6000 motor uren als ik me niet vergis. Met goed onderhoud moet dat kunnen, nadruk op goed
930triplemaaier
@catfan55 Dat is niet extreem veel. Als je hoort dat ze in Amerika er na 10000 uur er een andere motor in zetten en weer door gaan... weet je ook wat deze opgebracht heeft?
Noorderling
@930triplemaaier
2uur gras is toch 1uur mais?
En als je nagaat dat luzerne nog taaier hakseld dan gras heeft zon machine wel te lijden, granen uit zwad komt er ook wel op aan. Met flink wat pk's en af en toe een steen kun je zon machine wel om zeep helpen.
930triplemaaier
@Noorderling of 1 gras uur 2 maisuren is weet ik niet maar de piekbelastingen zijn bij gras wel veel vaker en veel hoger. Maar de manier van harken is hier ook heel erg van invloed op. Vanuit loonwerkers gezien kan ik best snappen dat je bij sommige klanten daarom liever zelf harkt dan dat je de boer het zelf laat doen
Heb een keer gezien dat door een vuistdikke steen een mes net niet door de cabinevloer heen stak....
catfan55
@930triplemaaier die tijden zijn ook wel geweest hoor. Of misschien waren het fabeltjes? Ik weet het niet. Ken menig loonwerker in de states en een aantal in Californië bezocht afgelopen winter en dat is zonder twijfel de zwaarste / plek ter wereld om te hakselen. Zulke slijtage heb ik nog nooit gezien op hakselaars. Daar gaan ze met 6-7000 kooi uren op de trailer naar de sloop omdat er geen eer meer aan te behalen valt. Dealers willen ze dan niet eens meer in ruilen bij zulke uren.

Ik normale omstandigheden bij goed onderhoud kan zo’n machine nog prima zijn bij de uren wat deze 900 heeft. Ik weet waar hij weg komt en deze mensen hebben niet bepaald een reputatie voor een goed onderhoudsprogramma.

@Noorderling wat je zegt klopt wel. Wij zien veel meer slijtage in pickup werk als in mais. Met gerst / haver hakselen slijp ik iedere 500 T de messen 30 slagen om ze scherp te houden, in de mais kan ik een dag van 3000 T doen met maar 1x slijpen ‘s ochtends.
andre-huizingh
@catfan55 Wat maakt Californië de zwaarste plek om te hakselen? zwaardere gewassen o.i.d.?
catfan55
@andre-huizingh enorme ombrengsten en heel veel stof op het gewas dus door de hakselaar.
930triplemaaier
@catfan55 maar met de maïs kun je ook hardere/slijtvastere messen gebruiken omdat je daar geen last hebt van stenen en vervuiling in het gewas.
Is het bij de 900 serie tegenwoordig wel weer mogelijk om de messen op te stellen? Weet dat het bij de eerste 900 serie modellen niet mogelijk was en daar werd wel behoorlijk over geklaagd.
In Californië is het ook heel normaal dat je aan het eind van de werkdag minimaal anderhalf uur aan het schoon blazen bent met lucht. Er zijn loonwerkers daar die zeggen als je het sneller doet is de hakselaar niet goed schoon geblazen.
catfan55
@930triplemaaier wij gebruiken mais messen voor mais & gras messen voor de luzerne, gerst & haver. Beide messen hebben ook een eigen tegenmes.

het is precies anders om. De gras messen zijn harder & dikker. De mais messen zijn dunner en hebben een andere snijhoek op het tegenmes waardoor ze dunne mais bladeren perfect kunnen snijden. Dit is iets wat een grasmes niet kan.

De messen zijn niet te verstellen en dat is ook helemaal niet nodig. De V max / “J” messen gaan langer mee zonder verstellen als de classic / “platte” messen met verstellen. In eerste instantie waren daar opmerkingen over, maar men kreeg gouw genoeg in de gaten dat de nieuwe, niet verstelbare messen aanzienlijk langer mee gingen.

Ik weet niet wie je dat verteld heeft, maar Iedereen die ik in Californië sprak zijn 15-20 min aan het afblazen aan het einde van de dag. Ik ben vaak maar 10 minuten bezig met schoon blazen ‘savonds, maar wij doen het motor compartiment ook niet. De fan op de radiateur houd dat schoon genoeg, maar wij zitten ook niet in zulke extreme omstandigheden als daar.
930triplemaaier
@catfan55 geloof wel dat die anderhalf uur inclusief doorsmeren tanken en slijpen is. Maar 20min blazen vindt ik wel kort
catfan55
@930triplemaaier zo groot is een hakselaar anders niet 😅 als je het iedere dag doet is het makkelijk te doen. Ik kan hem schoon houden met 10 min / dag schoon houden. Smeren duurt ook niet lang. Zijn maar 7 nippels op de hakselaar die iedere dag vet nodig hebben.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Jaguar 900 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!