Foto van een Fendt Xylon 524 trekker voor de rmh 705 mengwagen bezig met een mengkuiltje maken voor de droge koeien.Er moeten te veel verschillende hoeveelheden balen in dat er bijna 1200 kg gemengd w

Fendt Xylon 524

Fendt926Driver
Foto van een Fendt Xylon 524 trekker voor de rmh 705 mengwagen bezig met een mengkuiltje maken voor de droge koeien.
Er moeten te veel verschillende hoeveelheden balen in dat er bijna 1200 kg gemengd wordt per keer waarf de drogen dan 6dagen genoeg aan hebben.
Dat broeit en verschimmeld te veel dus dit maar eens proberen.
4 wagens van 2 ton voer gemengd en in delen gelost en vastgereden.
We wachten af....

Reacties

rommert14
Ja 6 dagen is lang zat, hier voeren we ze elke dag.
Fendt926Driver
@rommert14 voor 6 dagen zat er dan in de wagen.
Maar dan eerst wat naar de jongere kalveren. Dan voor 2 dagen voeren bij de drogen en dan nog een niet al te net kuiltje erbij in en mengen voor het oudere jongvee
newholland6640
Nu de kuil vijf weken dicht houden en je bent van de broei af.
Fendt926Driver
@newholland6640 zit broeiremmer bijin.
Met 4 weken is die op
+1
newholland6640
@Fendt926Driver oke ik hoop voor je dat dat afdoende is. Hier is de ervaring anders.
Fendt926Driver
@newholland6640 we gaan het meemaken
+1
hobbyboer
Is het een optie om een beetje extra voor de melkkoeien te laden en dat dan ook weer over te houden met lossen, beetje stro erbij en dat voor de droge?
hobbyboer
(Gehakseld stro)
Fendt926Driver
@hobbyboer zo n droogstands rantsoen is mij niet goed genoeg
rommert14
@Fendt926Driver wat heb je allemaal in het droogstandsrantsoen?
+1
Fendt926Driver
@rommert14 4 verschillende soorten balen
Struktomeel/maismeel mengsel
Droogstands mineralen
Broeiremmer
@Fendt926Driver hoe komt dat spatbord zo kaal?
Fendt926Driver
@ronald-deutz-fahr heeft bij de vorige eigenaar altijd wat achterop gezeten.
En dat schuurt nog al eens
Baltus_steyr
Ik voer meestal voor de droge koeien zon 3 tot 4 dagen, en dat gaat vrij goed altijd..!
Fendt926Driver
@Baltus_steyr hier ook net zoals het uitkomt.
Maar halve balen mengen en de andere helft open laten en 3 dagen later bijmengen en zo werdt lastig. Dus zomaar opgelost
Baltus_steyr
@Fendt926Driver daarom heb ik zo min mogelijk tot geen balen. Alles zoveel mogelijk in de kuil!!
Fendt926Driver
@Baltus_steyr hier net zo.
Maar dit jaar met de krapte in voer met de enorme droogte toch maar wat balen laten maken. Enerzijds dat de eerste snede dus nog niet open hoeft.
Anderzeids dat de prut die her en der gemaaid is nu naar het jongvee kan en dat die niet hoeven mee te eten met de 1e snede kuil.
Want als die prut nu in een heel laag kuiltje zat moest ik wachten tot die kuil vol zat om er jongvee mee te kunnen voeren
zettelmeyer
Hier vorig jaar ook bezig geweest met mengkuilen maken voor de droge koeien, wij zijn er inmiddels weer mee gestopt. De voederwaarde veranderde ons te veel, hoop problemen gehad met opstartende koeien. Daarnaast was het een drama om de bult koud te houden ook met broeiremmers er in terwijl de voersnelheid 1,5 a 2 meter per week was en grond op het plastic lag.
Toen geprobeerd het in balen te persen, 1 te duur en daarnaast zat er verschil in tussen de eeste en laatste baal. doordat de pickup van de pers het als ware zeefde.
nu elke 1,5 dag klein mengseltje voeren en straks als het wat kouder is om de 3 a 4 dagen. het is meer werk maar ik ben van de problemen met opstarten de koeien af
Fendt926Driver
@zettelmeyer zinvolle info.
Gaan we in de gaten houden.
Balen persen kan dus alleen met een pers die van boven door een trechter met een shovel geladen wordt.
zettelmeyer
@Fendt926Driver dat denk ik wel dat dat het beste is, balen wel zo groot maken dat je ze in 1 a 2 dagen op kan voeren anders gaan ze nog broeien
zettelmeyer
@Fendt926Driver hoe bevalt het mengbultje tot nu toe?
+2
Fendt926Driver
@zettelmeyer super.
Makkelijk voeren
Kuil blijft rond de 12 tot 15 graden. Dus ook geen broei.
Misschien ook omdat we heel droog (gem 75%) voer hebben gemengd.
Maar zijn al bijna halfweg dus ook nog wel vrij veel voersnelheid.
newholland6640
Quote Reactie van @zettelmeyer:
Hier vorig jaar ook bezig geweest met mengkuilen maken voor de droge koeien, wij zijn er inmiddels weer mee gestopt. De voederwaarde veranderde ons te veel, hoop problemen gehad met opstartende koeien. Daarnaast was het een drama om de bult koud te houden ook met broeiremmers er in terwijl de voersnelheid 1,5 a 2 meter per week was en grond op het plastic lag.Toen geprobeerd het in balen te persen, 1 te duur en daarnaast zat er verschil in tussen de eeste en laatste baal. doordat de pickup van de pers het als ware zeefde.nu elke 1,5 dag klein mengseltje voeren en straks als het wat kouder is om de 3 a 4 dagen. het is meer werk maar ik ben van de problemen met opstarten de koeien af

Hoelang heb je de kuil dicht laten zitten?

Maken nu ook al een jaar of vijf mengkuilen, ook voor de droge koeien. Maken hier serieus werk van. Goed vastrijden. Nauwkeurig laden. Kuil niet te droog en water erbij met snoepsiroop.
Wil je kuil weer goed geconserveerd zijn (dus geen broei) dan moet je de kuil minimaal vier weken dicht laten zitten en voor het mooie langer.

Voederwaardeverliezen zijn nauwelijks te meten op analyses. Het enige wat je verliest is je suiker.
zettelmeyer
@newholland6640 bleef 2 maanden dicht zitten, water en smulsiroop zat er door. Bult was zo vast gereden dat je de nokken van de banden er in bleven staan. Konden merken dat de ds opname achteruit ging en de kwaliteit ook. Op een gegeven moment 3 van de 5 koeien lebmaag verdraaing.... terwijl dat op onze oude manier eigenlijk nie voor kwam.
jehan
Wij maken ook mengbalen voor droge koeien ..word vanuit mengwagen gelost op verharde vloer ..dat zeven van de pickup hebben we bij ons geen last van ..boer is er laaiend over ..enigste nadeel is inderdaad de prijs ..maar koeien komen zeer gezond de melkproduktie periode in
rickboer blija
Hier maken we droogstandsbalen, berekenen een rantsoen op een schatting van het gras. En mengen vervolgens de hooi, mais en mineralen en rijden die direct over de wiers heen

Vorig jaar mee begonnen en heeft ons super voldaan en daarom vorige week weer gedaan
Fendt926Driver
@rickboer blija dat is wel een super idee.
Gaan we ook eens naar kijken
rickboer blija
@Fendt926Driver ik heb ook wel een video maar weet niet precies hoe ik die in een reactie kan plaatsen

(klik om te vergroten)

Dit is van vorig jaar
+1
Noorderling
@rickboer blija
Dat is allemaal wel leuk met balen, alleen in een baal zit ook 300kg ds. Daar hebben 10 of minder koeien ook al 2-3dagen werk mee.

Hier krijgen de drogen dezelfde mais en kuil als de koeien met andere componenten gemengd, bijvoorbeeld Spaans stro voor de verdunning.
Het gras wat ik teveel in de bak heb krijgen de koeien vervolgens en blijft er weinig los voer liggen. Elke dag de drogen voeren ipv om de dag zorgt toch voor 2kg ds hogere opname. Dat is voor en na het kalven heel veel, de investering in tijd levert het dubbel en dwars op.
rickboer blija
@Noorderling in jullie situatie past dat misschien het beste, in onze situatie past onze manier het beste. Het afgelopen jaar van de 75 afkalvingen maar 1 keer problemen gehad, en de koeien starten super op!
newholland6640
Quote Reactie van @Noorderling:
Elke dag de drogen voeren ipv om de dag zorgt toch voor 2kg ds hogere opname.

Dat ligt er maar net aan hoe je voert. Heb je de boel netjes en goed voor elkaar dan heeft dat weinig effect. Is het voer de laatste dag niet meer fris dan scheelt het meer. Maar als het voer niet ontmengt scheelt dat echt geen twee kilo ds.
Ik beweer zelfs dat minder vaak voeren voor een hogere opname zorgt. Er ligt dan namelijk meer uren per dag voer voor. Of je moet (heel veel) restvoer accepteren.
newholland6640
@rickboer blija

Dat werkt opzich mooi. Alleen moet je de mineralen er nog niet bij doen. Dat werkt de conservering tegen.
Voor het mooie moet je mineralen eruit laten. Dan maak je vervolgens een brokje met die mineralen erin. Als je een analyse laat maken van die kuil pas je daar nog lichtelijk je brok op aan. Hoeft niet veel te zijn. Kilootje brok per dag is voldoende.
rickboer blija
@newholland6640 wij zaten met het probleem dat we de mineralen niet in de koeien kregen, en een brokje maken en die ligt bijvoeren is misschien wel de ideale situatie. Maar dat zou voor ons betekenen investeren in een krachtvoerbox en silo
newholland6640
@rickboer blija wij strooien twee keer per dag wat bij met de hand. Weet niet hoeveel koeien je hebt maar twee keer per dag een emmertje is goed te doen!
Fendt926Driver
@newholland6640 op zondag blijft er altijd iemand thuis om dat te doen?
Of s morgens en s avonds tijdens het melken?
newholland6640
@Fendt926Driver we melken met een robot. Zijn vrij flexibel. Dus of het nou om zes uur gebeurt of om negen uur maakt ons niet zoveel uit..
Fendt926Driver
@newholland6640 ok. Ik heb ook robot.
Maar als ze een keer een dag (of2) geen mineralen krijgen lig ik ook niet wakker van
Baltus_steyr
@Fendt926Driver nou heb je nog steeds een kuiltje voor de drogen of beviel het niet?
Fendt926Driver
@Baltus_steyr het beviel wel. Maar was uit nood geboren omdat ik toen verschillende partijen balen voerde die niet allemaal in 1 keer in de mengwagen konden.
Nu krijgt het jongvee kuil met stro.
En de drogen er iets mais en mineralen bij.
Dat kan ik per wagen zo mengen.
Baltus_steyr
@Fendt926Driver ah zo. dat kan ook mooi zo. Ik heb nu maar 3 koeien droog staan. Pak dus een klein beetje overige voer van de melkkoeien wat vers is en pleur er dan veel stro en hooi bij en draai ik dan bij de droge uit.
+1
Fendt926Driver
@Baltus_steyr dat is ook een optie.
Zit zelf voor die doeleinden wel te denken om van de zomer gewoon 10 balen te laten persen waarbij ik stro over de wierzen heb gedaan zodat ik voor minder dan 5 koeien droog zo n baal er voor kan gooien
Baltus_steyr
@Fendt926Driver ja das opzich geen domme zet. Of als het zo knetterwarm is dan een paar balen maken. Gemengd met stro en mais over de wiers en dan idd balen!.
@Fendt926Driver kun je niet voor 4 koeien in de mengwagen gemengd krijgen?
Fendt926Driver
@ronald-deutz-fahr tuurlijk wel.
Maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan.
+1
@Fendt926Driver HAha. Ja ook weer zo. Ik redeneer, of ik nou 3 of 13 droge koeien moet voeren, kost evenveel tijd. Zo’n baal van 600 kg moet je ook maar koud zien te houden tot die op is
+1
Fendt926Driver
@ronald-deutz-fahr dan maak je die balen toch in mini midi en maxi.
Kun je alle kanten uit....
Wel denken in oplossingen
case 745 xl
@Fendt926Driver precies ik heb laatst ook droogstand midibalen geperst bij een veehouder. Gaat gewoon goed maar zijn wel erg zwaar
+1
rickboer blija
@ronald-deutz-fahr je staat verbaast hoe lang zn gemengde droogstandsbaal fris en koud blijf, hier zeer goeie ervaring mee
huub
Wij deden ook het mengsel van de melkkoeien verdunnen. Paar honderd kilo in laten zitten. Aftakas op 1000 toeren, Spaans stro er bij, ff draaien en lossen.

Dat was vaak teveel voor de droge koeien, de rest ging naar de kalveren, bij nog kleinere porties is de weeginrichting niet nauwkeurig genoeg.
rubencasecs
@rickboer blija hoe weet je over hoeveel meter je de mengwagen moet legen?
newholland6640
@rubencasecs

Als je zelf kuilt weet je vrij goed hoeveel zwaden je meeneemt in 1 wagen en hoeveel ton dat is. En als je vervolgens in laagjes inkuilt en het ook uitkuilt met een mengwagen is het altijd goed.

Hebben hier ook weleens stro erbij door gedaan. met de mestverspreider over het land.
+1
rickboer blija
@rubencasecs we doen een schatting hoeveel kg product er staat per hectare en daar maak je ee hoeveelheid bij. Het blijft even oefenen met hoe snel je kan rijden, maar na 1 wagen heb je dat precies in de macht en weet je hoeveel kg je mag verdelen over een wiers

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt Xylon 524 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!