Dagje aardappel spulletjes gaan kijken op Potato europe.Groter (en duurder) dan een Grimme ventor zal het niet vlug worden denk ik.

Grimme Ventor (aardappelrooier)

nielsve
Dagje aardappel spulletjes gaan kijken op Potato europe.

Groter (en duurder) dan een Grimme ventor zal het niet vlug worden denk ik.

Reacties

mike_v
Een kwatro is maar 12 cm korter hoor 😜
nielsve
@mike_v 12 CM is 12 CM 🤣
Ventor is toch wat indrukwekkender dan de kwatro.

Maar ge zou me met geen een van de twee een plezier kunnen doen.
Fendttrisixfan
Quote Reactie van @nielsve:
Maar ge zou me met geen een van de twee een plezier kunnen doen.
Reageer @nielsve


En waarom dan wel?
nielsve
@Fendttrisixfan met een gemiddelde perceels grote tussen de 2 en 3 ha zijn ze beide wat te lomp.
Hoewel de kwatro nog best kort kan draaien door de achterwielsturing.
Maar door deze versnipperde verkaveling zit je nogal vaak op de weg, en met rupsen schiet dat niet vlot op tegen 15 a 20 km/u, en dan heb je nog de slijtage van rupsen.
Ook het hoge eigen gewicht van de kwatro is nog zo'n dingetje.

Nu heb ik al wel een paar keer opgevangen dat Dewulf eindelijk eens met een nieuwe type 4 rijer gaat komen, maar ik heb er nog niets van gezien. Het zou een zonder rupsen zijn en wat minder wegen dan de kwatro

De ventor, tja. Voor die aankoop prijs koop je ook een varitron of puma, en dan heb je nog budget over om 2 drie assige kippers er bij te kopen.
Ook leek het mij maar een onhandig ding om op de koppakker te draaien ( maar dat kan ook zijn omdat de chauffeur tussen de mensen moest rijden en dus wat voorzichtiger is) hij moest een paar keer vooruit en achteruit steken als hij naar de eerstvolgende werkgang wil draaien.
Met de Puma gaat dat in één keer.
Ook is de ventor een echte zandbak machine. In de zwaardere gronden kan de reiniging wel eens tegen vallen met enkel egelbanden.
En dan de bunker helemaal achterop, zodat het lossen enkel via camera's te zien is lijkt mij niet handig, maar zal je na een tijdje wel gewoon worden,...
mike_v
Quote Reactie van @nielsve:
met rupsen schiet dat niet vlot op tegen 15 a 20 km/u,

Op rupsen kan je ook 40 rijden 😉. Op de erwtendorsers bij ons zijn de rupsen na 3 a 4 jaar op. En dan bedoel ik echt op ... dan zit er geen 1 cm tab meer op 😆

De Ventor moet in mijn ogen niet onderdoen qua wendbaarheid. Tussen het volk is het natuurlijk was anders maar ik heb de Ventor ondertussen ook al drie keer "gewoon" in het veld gezien. Kan gewoon in 1 keer inzetten hoor 😉.
nielsve
@mike_v een aardappelrooier op banden gaat sowieso al niet veel harder dan 30.
Heb al verschillende malen achter een kwatro gehangen, en die komt echt niet boven de 20 uit.
Daarbij wegen die dingen nog eens veel te veel. Als je eens ome agent tegenkomt die met het verkeerde been uit bed is gestapt leggen ze hem nog eens aan de ketting ook.
Sta je dan mooi in het midden van het rooiseizoen en je rooier staat 10 dagen vast aan de ketting.
mike_v
Lexions hebben dezelfde rupsen voor zover ik weet @nielsve. De rupsen opzich kunnen 40 km/u gewoon aan als het goed is.
+2
Fendttrisixfan
@mike_v nee rupsen kwatro zijn zwaarder gebouwd, en topsnelheid van machine is 25
vandewalje
Er lagen nog behoorlijk wat grote aardappelen achter de machine..
nielsve
@vandewalje en dat was niet enkel bij de ventor het geval. Bij de kwatro bleven er ook nogal wat op het veld liggen, maar dat zag je niet goed omdat ie alles wat hij laat liggen netjes terug in de grond drukt met de rupsen of het wiel 🤷

Maar die bij de ventor achter gebleven zijn, zijn die vooral niet aan het loof blijven hangen, en zo met de loofmat achter de rooier beland?
Heb er eigenlijk niet veel tijd voor gehad om het goed te bekijken want we moesten alweer dringend huiswaarts keren om de koeien nog te voeren en melken.
De dag was weer veel te kort 🤦

4 uur in de auto zitten helpt ook niet om alles gezien te krijgen.
mike_v
De rooiomstandigheden waren ook alles behalve ideaal @nielsve @vandewalje. Dus compromis sluiten; of wat verlies tijdens het rooien, of kluiten in de bunker ...
+1
nielsve
Quote Reactie van @mike_v:
De rooiomstandigheden waren ook alles behalve ideaal

Ik vond dat ze juist heel goede rooiomstandigheden hadden. Het mocht iets vochtiger, klopt. Maar hier konden ze eens laten zien wat ze ( niet) in hun mars hebben.

En een compromis van aardappel verlies of kluiten in de bunker?
Laat de inschuurlijn die grond er dan maar uithalen ipv mooie aardappels op het land achter te laten.

Daar zat trouwens veel verschil in van kipper tot kipper wat er van grond uitkwam aan de stordbak. Spijtig weet je alleen niet van welke rooier ze komen, of je moet ze telkens van rooier naar stordbak volgen.
JD3010
Quote Reactie van @nielsve:
En een compromis van aardappel verlies of kluiten in de bunker?

Normaal brengen de aardappels toch meer op dan dat de tarra kost. Maar aardappels die op de grond liggen, zullen toch ergens uit de rooier moeten komen.
nielsve
@JD3010 bij de ventor kwamen ze volgens mij met het loof over de loofmat mee. Bij de kwatro lagen er nogal veel in het midden van de rooier. Het was allemaal een beetje moeilijk te bekijken door de stofwolken rond de machines.
Maar het zou niet mogen gebeuren dat er zoveel aardappels achterblijven.

Hier in de buurt ook een paar percelen gezien die vorig jaar met een kwatro gerooid waren waar je dit jaar niet kon zeggen of er terug aardappels gepoot waren ,of ze er toch maïs tussen gezaaid hadden.
JD 6430 The Best
@nielsve Een kwatro en zon ventor kan je niet vergelijken, kwatro heeft veel agressievere reiniging (staande egelmatten en axiaalrollen) en zon ventor alleen maar een enkele platte. Daarnaast is ook de keuze van axiaalrollen, rooimatten en natuurlijk de bestuurder van groot belang hoeveel aardappelen achterblijven op het veld.
+1
JD3010
@JD 6430 The Best Helaas wordt er soms tijdens zulke demo's daar veel te weinig aandacht aan geschonken. Men vindt het zo prachtig om naar zulke grote machines te kijken, dat het werk ervan niet bekeken wordt. De laatste keer tijdens de Aardappeldemodag was dat ook zo,
nielsve
@JD 6430 The Best Oh, maar ik vergelijk de twee ook niet met elkaar hoor.
Heb enkel wat opgesomd waarom geen van beide hier geschikt is.

We hebben sinds dit seizoen trouwens een Puma 3 en zijn daar tot nu toe zeer tevreden over.
+1
mike_v
Voor een demo ben ik ook van mening dat de weer- en bodemomstandigheden niet niet ideaal moeten zijn @nielsve. In goede omstandigheden werken alle machines, het is wanneer het niet ideaal is dat de verschillen vaak bovenkomen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Grimme Ventor (aardappelrooier) ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!