Foto van een Schuitemaker Rapide, thuis ook nog aan het maaien geweest, ongeveer 7 bunder naar de drogerij gedaan, de droogste 7 bunder geperst en de andere 7 bunder opgeraapt en op een hoop gereden om volgend jaar uit te strooien over het maisland.

Schuitemaker Rapide

Foto van een Schuitemaker Rapide, thuis ook nog aan het maaien geweest, ongeveer 7 bunder naar de drogerij gedaan, de droogste 7 bunder geperst en de andere 7 bunder opgeraapt en op een hoop gereden om volgend jaar uit te strooien over het maisland.

Reacties

fendt514cturbo
Waarom de rest ook niet naar drogerij?
+1
johndeere6230
@fendt514cturbo

Dure aangelegenheid, is daarnaast beperkt houdbaar is ons verteld, we kunnen nu naar de berekeningen ongeveer een half jaar er van voeren. Is gewoon om te proberen. Die laatste 7 bunder was niet droog genoeg, zowel het gras als het land. Dus nu mooi in 1 keer van het land af, ipv eerst persen en dan nog op moeten halen.
@johndeere6230 beperkt houdbaar? Heb die van juli 2018 net op..
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Jaa naja dat kregen wij te horen/ dat hebben wij zo begrepen, misschien omdat het in big bags komt? Weet niet hoe jullie het hebben opgeslagen?

Hoe bevalt het bij jullie? En hoeveel voeren jullie per koe per dag?
rommert14
@johndeere6230 probleem is meer het vocht denk ik.
johndeere6230
@rommert14

Ja dat denk ik ook, waarna er schimmel in/ op komt...
@johndeere6230 wij hebben 2 silo’s gevuld en de rest staat in big bags. Heb nu genoeg om komend jaar 2kg/koe te voeren, nu is dat iets minder omdat ze buiten nog 5kgds opnemen, maar heb zat brok dus. Ja bevalt goed, koeien zijn er gek op en sinds we er ruim een jaar terug mee begonnen zijn is de melk iets dikker, we voeren nu geen soja/raab meer in de basis.
Plannen met de grasdrogerij is wel moeilijk.
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Ahzo en wat blijft beter goed dan?

Ah oké, bevalt wel goed dus? We proberen het nu gewoon, verwachten tussen de 8 en de 10 ton terug te krijgen, waren 2 vrachtwagens vol.
@johndeere6230 heb nog geen kilo brok gezien dat bedorven is of schimmel of wat dan ook.
In de silo word de brok deels kapot geslagen door het blazen, geeft iets meer stof en meer gewicht per emmer zegmaar. In bigbag blijven de brokjes heel en dus minder stof.

Ja bevalt goed, nu kuilen we naar behoefde en rest kan naar de drogerij. Dit jaar ongeveer 55 ton laten drogen. We laten het een paar uur inweken zodat de brok is opgelost in water, tegen selectie. Anders zoeken ze de brok eruit aan het hek.
Nadeel is dat de brok in bigbags heelveel plek inneemt in de loods👎🏻
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Ahzo op die manier.

En wat is heel veel ruimte? Gaat 1 ton in een big bag ongeveer toch?

55 ton gras, of 55 ton brok?
@johndeere6230 in een kunstmest bigbag gaat 500 kg. Die dingen met 1 lus zegmaar. Die zijn het makkelijkst want je pakt ze zo op 1 lepel zonder uitstappen.
55 ton brok ja😅
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr hier van die grote zakken met grasbrok, wegen 1200 kg ook zwaar zat....
@zettelmeyer die hebben we ook ja, die zijn zo log.. liever die kleintjes
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Ahzoja... Pfoe 😅😅 11 vrachtwagens ongeveer dus? Wel een dure hobby, spaar je er uiteindelijk nog veel krachtvoer mee?
@johndeere6230 hier word alles met silagewagens en opraapwagens naar de drogerij gereden, ook werkelijk geen idee hoeveel vrachten.
144 ton product laatste keer, was 20%ds maaien en harken op dezelfde dag, eind vorige week was dat.
Ja scheelt wel krachtvoer ja. Gemiddeld ruim boven de 200RE, vorigjaar zelfs uitschieter van 250, dus geen klagen, van het laatste heb ik nog geen uitslag.
Wij zijn begonnen met grasbrok omdat we vlog voeren en soja dan vrij duur is. Aangezien we toch ruwvoer zat hebben kan dit mooi👍🏻
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Aahh kijk, dan wordt het hele kostenplaatje ook al anders, hier zit helaas geen drogerij in de buurt... dus het wordt gehakseld, op de werf gegooid, overgeladen in walkingfloors en dan gaat het op transport, en daarna het omgekeerde weer terug, ook een x aantal kilometers natuurlijk.

Ahzoja, dan is dit wel heel interessant, is het qua prijs te vergelijken met een a brok? Of nog wel iets hoger?
@johndeere6230 dan maak je serieuze kosten ja... hier 1 drogerij op 10 km en andere op 30. Droogkosten 20-24 cent, Inc hakselen en transport, thuisbezorgt.
Zou zo nieteens weten wat A brok kost die voeren we nooit. We vervangen er de soja mee die eerder in de mengwagen ging. Maar de prijs van raab was weer uitzonderlijk laag dit jaar dus is toch moeilijk te vergelijken.
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Helaas wel ja, zou anders misschien wel een oplossing zijn voor ons... het gras is nu op schoolreisje naar Groningen als ik het goed begreep😅

Dat is mooi kort bij, dat scheelt echt behoorlijk in kosten ja. Dan is het aardig te vergelijken met a brok,

Ahzoja, blijft altijd lastig die prijzen... wel mooi dat het zo kan, dat vlog voer is ook aardig aan de prijs..
+1
@johndeere6230 klopt als je alles koopt en nog beetje snijmais voert red je t met moeite met n cent.
Ah mooi ritje maakt het dan... ruinerwold rijd hier ook weleens voorbij met de hakselaar dus eigenlijk keus uit 3 die hier drogen.
+1
BEboer
Wel jammer met laatste 2-3 droge zomers in het achterhoofd zou ik toch gewoon een paar balen of een klein kuiltje bijmaken.
johndeere6230
@BEboer

Tsja, we zitten hier met 80 koeien op 55 hectare behoorlijk extensief, dit jaar hebben we ook bijna geen droogte gekend en nu het land kapot rijden is ook zonde, dat merk je als je pech heb volgend jaar nog steeds...

Daarnaast was verder balen maken geen optie vonden wij en kuilen hadden we geen ruimte voor...
BEboer
@johndeere6230 wij zijn de laatste 5 jaar meer dan verdubbeld in melkkoeien en extensief kennen wij dus niet meer 😛 Maar 5 jaar geleden deden wij makkelijker hooi verkopen aan paardeboeren, korrelmais telen... Kunnen jullie geen gras scheuren voor aardappelen ofzo?
johndeere6230
@BEboer

Ohh haha, aardappels telen gaat hier lastig in de zware klei. Daarnaast zitten we dan met de derogatie, anders was dat zeker een optie. Of meer maïs telen en mks oogsten oid.
+1
zettelmeyer
@johndeere6230 verhuur je het op papier toch aan een akkerbouwer of loonwerker met wat grond? Die teelt de mais voor je en je voert mest aan hun af. Zo wat extra mais arreaal?
+1
johndeere6230
@zettelmeyer

Daar hebben we ook al aan zitten denken ja, zit ook nog een gedeelte pacht bij, anders dat maar afstoten, alleen dat krijg je nooit weer dan... ligt allemaal mooi aan 1 blok zo. Nu aankomend jaar maar kijken of we gras verkocht krijgen en dan zien we daarna we weer.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Schuitemaker Rapide ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!