Foto van een Strautmann Kuilvoersnijder. Foto is geplaatst door dickt op 02-11-2019 om 18:24:40, met 47 reacties.

Strautmann Kuilvoersnijder

dickt
Foto van een Strautmann Kuilvoersnijder

Reacties

+1
SJB533
Met maisjas nog wel
jehan
Al wel een hydraulische
SJB533
@jehan met ketting
+4
jehan
@SJB533 ja we hadden de eerste met kabel en moest je met de hand draaien ..eerst mes recht opzetten met de hand en dan draaien aan de handel..stond je achter op de hefarmen van de trekker ..heel wat keren erg koud gehad
+1
remco rooks
@jehan hier thuis word elke winter nog voer gehaald met de steekschop nog wel een waar je het mes met de spindel moet verplaatsen maar de techniek werkt nog uitstekend
+3
jehan
@remco rooks leuk zoiets ..buurman hier deed heel vaak het mes niet naar beneden ..heeft hem totaal 3 cilinders gekost .elke keer de hef niet laag genoeg met naar binnen rijden ....en na de derde heeft ie zichzelf aan geleerd om het mes toch maar elke keer neer te klappen
remco rooks
@jehan mooie verhalen om te horen hier moet je het mes zeker wel naar beneden doen en zelfs dan past die maar net op stal trekker pas helemaal niet
+1
jehan
@remco rooks hier in ligboxen stal zou het wel gegaan zijn .maar ik deed altijd het mes naar beneden ..al was het alleen al om het mes niet tijdens het vervoer van kuil naar stal heen en weer te zien gaan langs de rail..en ten twede mn vader wilde het per see niet hebben ..
Piet1960
@jehan Mes naar beneden achter het blok, om te voorkomen dat 't blok eraf viel was ook een manier om je cilinder te slopen.
SJB533
@Piet1960
Ik heb met de cilinder op een andere manier afgewerkt... Hydraulisch opzetten, van een met handmatig opzetten 🙈
+1
jehan
@Piet1960 inderdaad ja ..houtkloven deed er ook een keer een ..weer kromme cilinder
+2
noordhof
@jehan dat heb ik ook nog gedaan in mijn kinderjaren 👍😅
+3
jehan
@noordhof ik heb het tot mn 22 ste gedaan dacht ik ..toen hebben we een vicon u snijder gekocht
SJB533
@jehan
Heb zelf ook met een gewerkt, waar alleen het mes hydraulisch was. Handmatig opzetten en handmatig lieren. Mijn vader had er al wel een, die volledig hydraulisch werkte. Hebben we uit de kuil moeten slijpen, omdat hij de strijd staakte, begin jaren negentig. Meende dat die ook een lier had, ipv ketting... Daarna hebben we de combinatie van m'n oom gebruikt, tot we naar Drenthe gingen en we een Hydrofox HK kochten bij de boerderij.
+1
jehan
Wat een overgang kon je fijn in de cabine blijven zitten
+2
jehan
Werkte zaterdags bij een boer waar ik swinters om de zaterdag aan het voer halen was ..54 pak altijd uit snijden ..2 gras 1 mais om en om strak tegen elkaar op de voer gang zetten ..als het nat was ging je echt door de blubber ...trekker kon vol pak mais net zon beetje heffen..rijden ging vaak achteruit ...
+2
john deere 7810
Toch lopen er nog wel een aantal. Ik denk dat wij er nog wel een stuk of 5 sowieso hebben lopen onder de klanten..... Een u snijder is op een gegeven moment echt versleten. maar zo'n steekschop blijft gaan. Prachtig om te zien met een oud deutzje er voor of zoiets.
+1
walker1
Wij hadden er ook lang een. Toen we over gingen op alleen nog gewikkelde balen is die in een hoekje komen te staan. Heb hem paar keer proberen te verkopen, maar meer als 5 tientjes kon ik er niet voor krijgen. Uiteindelijk balenprikker van gemaakt, dus bovenkraam er af geslepen en naar oud ijzer.
+2
Fendt926Driver
Wij hadden bijna dezelfde.
Deze zette automatisch het mes op als je er druk op het ventielen blok zette.
En als die vooraan terug was en je de druk eraf deed zakte het mes weer terug op de snijder
Wij hadden er ook nog een pakken klem op.
Maar bij inruil kon ik er 50 euro voor krijgen. Dus werdt het een mestvork aan de minishovel
+2
CaseCS130
Waarom praat iedereen alsof het historie is? Wij snijden nog alle dagen met een hydrofox hvg 😃
john deere 7810
@CaseCS130

is het toch? het principe is al minstens 50 jaar oud......
CaseCS130
@john deere 7810 Zeker, maar ook hedendaags kan het nog prima mee, zeker tegenover een U snijder.
john deere 7810
@CaseCS130

Als je de tijd maar hebt. Er zijn wel snellere methode's... iets wat de meesten graag zien tegenwoordig.
CaseCS130
@john deere 7810 Een dikke happer aan een dikke shovel is ongetwijfeld sneller idd. Een U snijder in een harde kuil zeker niet.
+1
Fendt926Driver
@john deere 7810 als de trekker genoeg liters olie had. En een ervaren steekschop chauffeur. Kun je het bijna opnemen tegen een u snijder.
En je neemt mooier mee in een sleufsilo
+1
CaseCS130
@Fendt926Driver Ja vooral dat schoon meenemen langs de sleufsilo wand scheelt een boel opruimen. En natuurlijk hoeven wij niet meer met de hand het mes op te zetten of rond te laten gaan. De laatste HVG's hadden alles hydraulisch, een mes van 50cm breed en kunnen veel grotere blokken snijden dan de oudere.
We hebben twee nieuwe vicon U snijders gehad en van pure ellende maar terug gegaan naar de HVG.
@CaseCS130 zou er markt voor een xl steekschop zijn? Mes van 50 indd en dan blok van 2 bij 2 bij 1 snijden? Wel mooi voor de voerrobot boeren en indd geen losse kuil meer in de sleufsilo...
CaseCS130
@ronald-deutz-fahr ik weet het niet. Ik zou er zo eentje kopen, heb er ook wel aan gedacht om er zelf een te bouwen. Of het goed zou kunnen verkopen weet ik niet. Boeren zijn zelf ook wel een beetje kuddedieren. Die doen niet zomaar iets anders dan de buurman. Maar ik heb wel gekkere dingen uit het verleden opnieuw uitgevonden zien worden.
@CaseCS130 zou het? Dat boeren teveel naar de buurman kijken?
Watvoor Dingen uit het verleden worden opnieuw uitgevonden?
CaseCS130
@ronald-deutz-fahr tal van dingen. Bijvoorbeeld klepel voerhek, R boxen, heel kort hakselen, die Elho harken en ga zo maar door.
@CaseCS130 R boxen snap ik dan weer totaal niet.. ehlo harken ben ik ook benieuwd hoe dat ontwikkeld met deze prijzen..
john deere 7810
@Fendt926Driver @CaseCS130

Maar Neem bijvoorbeeld een kuilhapper, of zo'n grote trioliet happer met een vast mes. heb je toch het zelfde als een steekschop? alleen wordt een pak dan in 1x er uit gestoken.
@john deere 7810 het princiepe van een trommelmaaier is ook 50 jaar oud en ze worden nogsteeds nieuw verkocht..
ik ben ook geen voorstander meer van bewegende messen in zure Kuil en mais, t gaat alleenmaar kapot
+1
john deere 7810
@ronald-deutz-fahr

ja en het wiel is nog steeds rond. zo ken ik er nog wel een paar hahaha
SJB533
@CaseCS130
HVG is met hefmast?
CaseCS130
@SJB533 Niet beslist, tis gewoon de type benaming van het model wat wij hebben. Maar onze hebben een hefmast inderdaad.
+2
langeslagdiesel
@CaseCS130 kan me de tijd nog wel herinneren dat we kuil uithaalden met de steekgraaf en de vork. Eerst grond van het plastics halen. Dan een rand afsteken en dan met de vork een wagen vol laden. Dan maakte het echt niet uit hoe koud het was. Je bleef wel warm. En dan op drie lokalisatie’s lossen. In totaal voerden we op die manier een kleine 60 beesten. En het was dagelijks werk. Behalve voor de zondag zorgde je dat je een dag voorraad had liggen. Uitmesten ging ook met de hand en kruiwagen. Daar hadden we een oploop baan voor gemaakt zodat je gelijk in de strooier kon lossen. En daarna gelijk het land op. Er is wel wat veranderd in de laatste 40 jaar.
+1
jehan
@langeslagdiesel wij deden het kuil voer op de grond bak ..en kiepten die dan leeg op deel ..ook met de steekschop en greep..mais deden we met kruiwagen
+1
langeslagdiesel
@jehan bij ons stonden de koeien met de kont naar je toe. Dus kuilgras stak je met de vork over de kop over / tussen de koeien door. Hooi stak je omhoog uit de berg op zolder. Dan doorschuiven tot boven de koeien en door de hooi luiken laten zakken. Voor het voeren uit,de goot schoon maken met een klein schepje en de drinkbakken uithalen met je hand. Mais teelt stond nog in de kinderschoenen. Dat voerden we mondjesmaat met 1x per dag 1 water emmer vol per 2 koeien. Er zat toen de eerste keer te veel alcohol in de kuil. ( molshoop ) voer wortelen en bieten moest je met de hand eerst schonen en snijden. Dan ook met de emmer voeren. Melken deed je met 2 systemen. De grote stal met 2 losse melk stellen op de melk leiding. ( glas ) de andere 2 locaties met 2 of 3 melkketel’s. Dus ja. Er zat wel werk aan ja.
+1
jehan
@langeslagdiesel en zomers de koeien melken in een andere schuur tenminste bij ons ..gingen ze met 12 tegelijk aan een langebuis staan ..waar een pinnetje opgelast was ..koeien hadden een riem om met stukje ketting erbij aan ..en dan de ketting onder de buis door en dan over het pinnetje doen..was de melk uit dan mocht ik als kleine jonge de buis draaien ..dan viel de ketting van het pinnetje af en konden de koeien weer naar buiten ..melk werd gemolken in melk emmers ..melkleiding hebben we nooit gehad ..we gingen van in emmers melken naar ligboxenstal .en dat was in 1971
+1
langeslagdiesel
@jehan bij ons werd er in de zomermaanden in een lage doorloopwagen gemolken in melkbussen. Dan zat er op de melkbus een apart deksel met melk en een vacuüm aansluiting en een rubber ring om de bus ook onder vacuüm te trekken.die deksels moest je wisselen tijdens het wisselen van de koeien. Dus je moest wel weten welke koeien hoeveel gaven anders zat de bus te vol en was je Halfweg een melkbeurt alle vacuüm kwijt. Dan werd het echt een zooitje.zat je in de herfst met een petroleum lampje te melken. Dus eigenlijk gewoon in het donker. Later ook nog in de weide tank gemolken toen de bussen er uit gingen. Doorloop wagen was van het merk manus. En eigenlijk te klein voor de eerste beesten met Amerikaans bloed. Een koud tochtgat vond ik dat ding altijd maar. Ik molk als kleine jongen liever in de winter op stal. Geen vliegen en lekker warm. Aan die tijd bewaar ik goeie herinneringen.
jehan
@langeslagdiesel toch wel leuk om zo is te horen dat het niet overal op dezelfde manier ging en gaat
Fendt926Driver
@jehan wij molken s winters op de deel aan de reppel zoals die hier heette.
In het voorjaar gingen de koeien naar buiten en werden ze gemolken in een schuurtje gemaakt met spanten uit een kas van 9 bij 12 waar de koeien al wel machinaal gemolken werden aan dezelfde buis als jij beschrijft en de melkbussen met een lorrie op rails naar de straat gereden werden.
Later toen we een melktank hadden werdt die daar ook naar toe gereden (hadden we een speciaal frame voor) en werdt in 1 dag de vacuumpomp en melktank en aanverwante artikelen omgebouwd naar die schuur waar we toen ook al een 2 keer 2 doorloop melkstal hadden met iets van een melkput.
Later zijn er 2 spanten bijaan het schuurtje gezet als wachtruimte.
Was wel mooi vast en warm.
Maar van nu af bekeken........
+2
john deere 7810
@langeslagdiesel

tja vroeger was je hele dag druk met het buitenwerk, tegenwoordig ben je zowat de hele dag met het kantoorwerk.
CaseCS130
@langeslagdiesel, Ja dat was een hele andere tijd en eigenlijk nog maar zo kort geleden. Ik vraag me dan wel eens af hoe het er over 40 jaar bij ligt. Eerlijk gezegd zou het me niks verbazen als er dan geen koe meer is maar melk of een ander soortgelijk voedelingsproduct synthetisch gemaakt wordt. En dat zal dan in handen van slechts een paar hele grote concerns zijn.
+1
jehan
@CaseCS130 zullen altijd wel koeien blijven voor de melk

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Strautmann Kuilvoersnijder ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!