Met de oude doos zitten we heden ten dage in het archief van BMA ofwel Bosmans Machines Agricole. Een constructeur die actief was in Vlaanderen alsook in Wallonië na de oorlogsjaren van 1940-45. Oplo

Fordson Super Major

MMaarten
Met de oude doos zitten we heden ten dage in het archief van BMA ofwel Bosmans Machines Agricole.
Een constructeur die actief was in Vlaanderen alsook in Wallonië na de oorlogsjaren van 1940-45.
Oplossingen bieden voor ontbrekende machines, dat deed Marcel Bosmans niet liever.
In de jaren 50 waren er nog niet heel veel stalmest verspreiders en ze waren ook vrij kostelijk. Heel wat landbouwers voerden hoopjes mest, dikwijls met paard en kar, op het veld. Nadien werden ze met de hand open gevoerd, een vrij zwaar karwei.
Bosmans vond dat dit beter kon en bouwde een mestfrees. De frees reed over de hoopjes mest en zo werd de mest verspreid over het land.
De frees stond op aluminium vliegtuig wielen, later werden die wielen vervangen door autobanden van een Buick zoals hier op de foto.

Meer zien uit dit prachtige archief? deoudedoos.be/?page_id=13390

Reacties

hoest
Mooi zulke dingen. Vertelt mijn vader ook wel eens hoe blij ze al waren met de eerste opraapwagen. Een kemper met wel 1 mes erin. Maar ja daarvoor moesten ze het op bulten slepen en dan op een wagen trekken. ...
Interessant .de werkplaats of fabriek van bma is waar nu de john Deere dealer agriparc gevestigd ?
MMaarten
@jens-vanderpoorten Dat klopt voor een deel, Agriparc nam Bosmans over. In het tweede deel van de reeks, die op 1 januari op de oude doos komt, komt het verhaal van Willy Bosmans in beeld. Dan zal je de locatie meerdere malen zien op de foto's. De werkplaats van Marcel Bosmans en zo ook BMA was ergens anders.
+2
langeslagdiesel
Mooi klussie zo. Alleen tegen de wind in frezen vrees ik.💩🤠
florisrobben
Interessante uitvinding en niet te moeilijk zo ze zien
Henk 1120
Wat weer een prachtige foto serie! Komt bijna geen eind aan...
Ze konden daar wel wat maken!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Super Major ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!