Foto van een Hitachi Minigraver, onder het motto alles wat met oliedruk kan moet je niet met bloeddruk doen. We mesten de groepshokken van de kalveren altijd met een minigraver en sorteerknijper uit,

Hitachi Minigraver

johndeere6230
Foto van een Hitachi Minigraver, onder het motto alles wat met oliedruk kan moet je niet met bloeddruk doen. We mesten de groepshokken van de kalveren altijd met een minigraver en sorteerknijper uit, binnen een uurtje kunnen we er weer een half jaar tegen

Reacties

basia
Mooie koeien ook ; o.a. blaarkoppen en witruggen ?
arjanvw
@basia fleckvieh bloed erdoorheen?
johndeere6230
@arjanvw

Hebben een jaar of 10 met montebliarde gekruist, daar zijn we meegestopt om wat meer melk onder de koeien te krijgen en het gedrag. Toen een jaar of 2 a 3 terug gegaan naar holstein en nu sinds een jaar of 4 van alles wat, net wat het aanbod is qua stieren is en of het ons aanstaat.

Wil op termijn toch wel gaan insemineren en dan, of een 3 weg kruising of dmv het triple a systeem. Alleen ben nu nog (te) weinig thuis en pa vind het zoals het nu gaat prima gaat.
arjanvw
@johndeere6230 wij zijn 12 jaar terug ook begonnen met kruisen. We hadden 100% HF. Toen met Zweeds roodbont en Brown Swiss ingekruist dmv 3 weg kruising. Ook hebben we fleckvieh gebruikt. Door het kruisen zijn de veearts kosten fors gedaald. Maar ook de melkproductie met 1300 liter. Nu gaan we weer langzaam omhoog en zaten afgelopen jaar op 9300 liter. (Zaten 12 jaar terug op 10500) Maar je krijgt ook de negatieve eigenschappen mee van bepaald ras. Brown Swiss geeft kalveren die soms verrekken om te drinken en van fleckvieh krijg je zuigers. Wij zetten nu sinds paar jaar alleen nog HF in.
johndeere6230
Quote Reactie van @arjanvw:
fleckvieh krijg je zuigers.

Daar hadden wij ook last van de montebliarde, op een keer liep 90% van het jongvee met een neusring in, om gek van te worden.

Ah oké, wat is de rede voor de terug keer naar hf? En waarom waren jullie toen begonnen met kruisen? Aangezien jullie voor toen de tijd goed molken met 10.500 kg.
Gebruiken jullie voor de fokkerij ook nog een methode/ programma voor? of doen jullie dat nog zelf?
arjanvw
@johndeere6230 we hadden teveel werk om de koeien gezond te houden en dachten dat het anders kon, ook gingen ze niet lang genoeg mee. We hebben ons toen verdiept in inkruisen. In de varkenshouderij werd dat al veel langer gedaan en had ook succes. (Vorige woonplaats 25 jaar terug hadden we varkens) De reden dat we weer meer op Holstein inzetten is dat als je door blijft kruisen ook met HF erbij toch dr melkproductie onder druk komt te staan. We hebben nu genoeg ander bloed en robuustheid in de koppel dus willen we wat meer melk eronder. En als we nog weer een ander ras er tussendoor gaan gebruiken pakken we Zweeds roodbont. We maken de paringen zelf. We hebben jaren met tripple A meegedaan maar gestopt omdat je dan teveel verschillende stieren in het vat moet hebben voor de juiste paring. Met alleen één soort ras is de koppel uniformer en werkt dat systeem goed.
+1
johndeere6230
@arjanvw

Ah oké, duidelijk. Beetje hetzelfde als hier dus.

Ahzoja, dan wordt het op een keer haast onwerkbaar dus, door de grote hoeveelheid aan stieren in het vat.

Vind het triple a systeem verder wel een mooi hulpmiddel om naar jou inziens een goede koe te fokken.

Aangezien we thuis met een stier in de koppel werken heb je vaak een grote lichting kalveren met dezelfde eigenschappen in 1 keer, hoeft opzich niet nadelig te zijn als er een ruim aanbod van stieren is en je precies kunt kiezen wat jij wilt. Alleen dat is er op het moment helaas niet, dus werk je toch gauw met stieren die net niet helemaal naar je zin zijn en dus ook kalveren die een beetje tegenvallen en zich later in de koppel niet redden. Dan kun je ze vaak er ook zo tussenuit pikken....
zettelmeyer
@arjanvw in het hf ras is nu toch de variatie zo groot dat er nu genoeg robuuste stieren zijn? Of zie ik dat verkeerd. Want een mindere stier qua melk bij hf (wel robuust en goede gezondheid kenmerken) is in mijn ogen beter als een ander ras.
arjanvw
@zettelmeyer nu is de variatie idd beter dan 12 jaar terug. Maar dat een HF sowieso beter is dan een ander ras ben ik het niet mee eens. Elk ras heeft voor en nadelen. Het heterosis effectief wat je hebt met andere rassen, haal je niet bij alleen HF. Ook moet je bij HF enorm opletten met inteelt. Wij hebben gezien dat de veearts kosten enorm gedaald zijn en de koeien gaan langer mee. Maar als je een ander ras erbij pakt moet je niet naar bv zuiver fleckvieh of Brown Swiss gaan.
zettelmeyer
@arjanvw steeg de totale melkproductie bij afgevoerde koeien ook hard of bleef dat gelijk omdat ze minder melk gaven? Hier bedrijf erbij paar jaar terug waar ook kruislingen liepen maar wat een drama, ze sneuvelden allemaal en gigantische veearts kosten. Inteelt valt mee bij hf vind ik er is nog variatie genoeg alleen voor ons wordt wel steeds moeilijker om goede stieren te vinden die aan onze eisen voldoen
arjanvw
@zettelmeyer Oké, misschien konden ze niet tegen het extreme voeren wat jullie doen? Weet niet wat voor rassen er liepen, maar bv fleckvieh en Brown Swiss doen het het best op wat soberder rantsoen. Ze kunnen niet tegen hoge krachtvoer giften. Bij ons steeg de melkproductie bij afvoer. Ondanks dat we 1300 ltr gezakt waren, maar ze lopen wel paar jaar langer. Ze starten langzaam op, maar elke lactatie stijgen ze verder. Maar begrijp me niet verkeerd, ben echt niet tegen Holstein. We hebben nu een sterke basis en kunnen we nu weer naar wat meer melk toe. In de stal kunnen nog ong 15-20 koeien bij als we iets minder jongvee gaan houden. In aantallen willen we dan niet meer, maar in melk wel. Maar het moet wel makkelijk en met weinig werk gaan anders niet.
zettelmeyer
@arjanvw denk dat onze manier van voeren hun niet goed heeft gedaan. Thuis zate we afgelopen kalenderjaar 56000 kg melk met afvoer.
Ik heb ook niks tegen kruislings, maar je moet koeien fokken die in je management passen, hier zijn dat absolute melkkoeien. Door het voeren worden ze wel robuust
Makkelijk en veel melk is hier ook de doelstelling, dit jaar komt er een robot bij om het wat makkelijker te maken.
+1
CaseCS130
@zettelmeyer Ik denk dat met jullie manier van voeren er inderdaad geen betere koe is dan een zuiver HF. Maar voor boeren die het met een veel soberder rantsoen doen valt puur HF niet mee en eerlijk gezegd vind ik de variatie helemaal niet zo groot binnen dat ras. Al pak je de meest robuuste stier van de kaart dan vind die het nog niet fijn om op een rantsoen te draaien met max 6 a 7 kilo krachtvoer in totaal. Tenminste dat is mijn ervaring. Andere rassen zijn ook niet perfect, maar als je echt afwijkt van de hard voeren HF strategie dan zijn er rassen die daar wel wat beter tegen kunnen. Zo ervaren wij het tot nu toe, maar wij zijn absoluut geen fokkers of stierennerds.
+1
johndeere6230
@CaseCS130 @zettelmeyer

Daar zat ik net tijdens het melken ook aan te denken ja, voor de gemiddelde boer die een beetje gras en maïs voor het voerhek gooit, op welke manier dan ook, geven de holsteiners zich (te) gauw weg, of in ieder geval dat is onze ervaring. Een kruisling denk dan wat meer om zichzelf en gaat minder produceren.

Al telt de factor management even zwaar of misschien nog wel zwaarder mee dan alleen voer. Als je er "bovenop" zit en de hele dag in en rond de stal loopt kun je met een simpel rantsoen een holstein ook prima in conditie houden.

Al kun je daar met fokkerij ook prima mee sturen, alleen dan moet je in mijn ogen alleen bewezen stieren gebruiken. Het is mijn bedoeling nog wel om een keer over te stappen op de ki, zodat je beter kunt sturen met wat voor soort koe je krijgt en kun je ze wat later insemineren, waardoor ze wat pertistenter worden.

Maar goed aan het eind van de rit is het net wat het beste bij je past.
zettelmeyer
@CaseCS130 noem mij zelf ook geen fokker maar wel een goed beeld wat voor koe ik wil en dat is makkelijk uit te zoeken op de kaart rest doet het sap.
Vind er nog wel veel verschil tussen zitten, ken ook genoeg holstein koppels die ook sober gevoerd worden maar wel volhouden puur door de fokkerij.
Ben wel van overtuigd dat je consequent moet zijn met fokkerij, als het nu om veel melk of robuuste koeien gaat maakt nie uit als je maar je eigenweg gaat en niet met elke vertegenwoordiger mee gaat want dan kom je nergens
newholland6640
@arjanvw

Herken bepaalde dingen wel maar sommige dingen zijn ook makkelijk op te lossen. Ff wat meer structuur kan al zo voorkomen dat kalveren gaan zuigen.

Hier loopt er vanalles en volgens de Holstein begrippen geen melkkoeien, in de praktijkklopt dat vaak niet.

Mokken hier de laatste jaren ruim 8000 liter. Tijdje geleden toen het niet liep anders gaan voeren en zitten nu op 10.000 liter. Met nog steeds 20 kg krachtvoer per 100 liter. Komt nog ongv 3 kilo perspulp overheen. Maar omdat we toch altijd wat voer moeten aankopen moet je dat in mijn visie niet meerekenen.
newholland6640
@newholland6640 wat me trouwens wel tegen is gevallen van het kruisen is de klauwgezondheid. Had daar toch meer van verwacht. Had verwacht dat de robuustere bouw de wat mindere beenkwaliteit zou opheffen maar dat valt tegen.
zettelmeyer
@newholland6640 die klauwgezondheid viel ons ook opt andere bedrijf. Wat een drama
arjanvw
@zettelmeyer klauw bevangenheid?
Ruben-Wind
@newholland6640 klopt, valt mij ook behoorlijk tegen. Hebben tegenwoordig ook een 15 fleckies maar de klauwen zijn echt niet beter als bij de Holsteins en de uiers al helemaal niet.
arjanvw
@newholland6640 wat voor klauwproblemen zijn het dan?
arjanvw
@newholland6640 voeren jullie nu compact? Het zuig 'probleem' was bij ons niet zomaar over met wat meer structuur. Bij sommigen gaat zuigen door ook als ze bij de melkkoeien lopen. Een bril is dan het enige wat nog een uitkomst kan bieden. Verder ben ik wel redelijk tevreden over de fleckvieh's , hebben er bij die 10.000ltr geven. Maar er zijn er ook weg gegaan die alleen aan zichzelf dachten en niet aan mij.. 😉
newholland6640
@arjanvw we voeren compact in de zin dat we maar 26 vreetplekken hebben voor 65 koeien. We voeren mengkuil met een weelinkhek.

Oke dat was destijds wel onze ervaring. Als ze als kalf eenmaal gezogen hebben stopt het vaak ook niet weer.

Zit inderdaad wel verschil tussen. Maar men denkt ook weleens dat buiten een HF ras alle stieren van het ras hetzelfde zijn, en dat is ook niet waar. Maar die hebben we er hier inderdaad ook wel tussen lopen.
arjanvw
@newholland6640 voorheen zetten jullie de blokken kuil en maïs voor het weelink hek en nu de blokken mengkuil als ik het goed begrijp? Heb ook bij een veehouder stage gelopen die zo'n hek had, maar je zag veel verschil in mest. Denk dat een mengkuil dan idd het beste is.

Klopt idd, je moet wel de beste van het ras kiezen.
johndeere6230
@basia

beetje een mengelmoes van van alles, blaarkoppen hebben we niet, hebben nu wel een blaarkopstier bij het jongvee lopen, alleen daar willen we waarschijnlijk geen kalveren van gaan aanhouden. Hebben ook een hand vol witruggen ertussen lopen en een witrug stier in aanfok.
+1
hoest
Ik doe het afkalfhok ook welleens met de mobiele kraan maar dit is toch makkelijker 😂
Mdbm
@hoest Ik doe ook een stal met de minigraver, maar gebruik de bak ipv de sorteergrijper. Een brede bak werkt iets makkelijker vind ik.
johndeere6230
@Mdbm

Kun je dan een beetje volle bakken trekken? Mijn ervaring is dat het er dan toch vrij gauw uit wilt vallen, met een sorteerknijper heb je het ook echt vast
Mdbm
@johndeere6230 Ja, meestal overvolle bakken. Als ik een container op de grond zet lukt het vlotjes zonder dat er iets uit de bak valt, maar bij het laden van een Mestkar moet ik te hoog reiken en dan valt er wel een hele hoop uit.
Met de sorteergrijper zijn de porties te klein en is het moeilijker de mest korter bij te trekken vind ik.
johndeere6230
@Mdbm

Ah oké! Dat korter bij trekker is idd wel een dingetje en anders schiet het niet op, al ging het op het eind wel aardig, vooral niet te veel druk erop zetten, dan drukt die door de mestlagen heen en neem je minder mee

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Hitachi Minigraver ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!