Foto van een Ahlmann AZ 150, voer aangeschoven en de koeien kunnen er weer een nachtje tegenaan. Geplaatst door johndeere6230 op 22-01-2020 om 19:19:22, met 31 reacties.

Ahlmann AZ 150

Foto van een Ahlmann AZ 150, voer aangeschoven en de koeien kunnen er weer een nachtje tegenaan

Reacties

Baltus_steyr
Heb je helemaal geen voerhekken in de stal?
johndeere6230
@Baltus_steyr

Neup, kunnen relatief eenvoudig uitselecteren bij de melkstal, dus daarom Gekozen voor een buis. Als er een keer wat anders nodig is heb ik liever wel een voerhek.
Baltus_steyr
@johndeere6230 en hoe doe je dat met drachtcontrole en bijvoorbeeld hele vee stapel enten?
johndeere6230
@Baltus_steyr

We doen eigenlijk nooit koppelbehandelingen, hebben een eigen stier er tussen lopen, dus soms drachtcontrole als mn pa ze niet goed kan stoten. Dat is dan een hand vol en zetten we apart.

Voor het koecomfort zou ik alleen al normale voerhekken willen, dan hebben ze meer steun bij het hek zeg maar, nu hebben we soms nog wel eens een bult op de schoft zitten door de voerbuis, alleen dat is sporadisch.

Jullie hebben wel vastzet voerhek in de stal?
ronald-deutz-fahr
@johndeere6230 allemaal low cost bij de koeien? Voer je veel Brok, of dat ook niet?
johndeere6230
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
allemaal low cost bij de koeien?

Wel veel ja... ik zou wel een hoop dingen willen veranderen, in mijn ogen kun je met meerdere relatief kleine investeringen het resultaat aardig verbeteren.

Hoeveel kg weet ik zo niet, maar wel heel wat meer dan vorig jaar en minder liters... dus misschien in verhouding even veel kg, alleen ze geven er gewoon minder van. De 1e snee wilt gewoon slecht melken...
casejxu
@johndeere6230 stier tussen de melkkoeien lopen continue?
johndeere6230
@casejxu

Jazeker, pa heeft tot 2014 veel buiten de deur gewerkt dus toen hadden we dat altijd al meer voor het gemak en dat is er eigenlijk wel ingebleven. Zijn nu wel wat meer aan het oriënteren op inseminatie, of in ieder geval ik 😅

Hoe doen jullie de tocht "registratie"?
casejxu
@johndeere6230 ahaa... spannend. Visueel. Voornamelijk de ervaring van me vader 🙈 springende koeien heb ik altijd wel... verder moet ik nog even oefenen zeg maar
johndeere6230
Quote Reactie van @casejxu:
spannend

Mwa valt mee, ben niet anders gewend thuis, al begin ik er wel steeds meer een afkeer tegen te krijgen, kameraad van mn pa is 1.5 kaar terug door het oog van de naald gekropen toen... wil dat niet meemaken, dan liever stier in een stierenhok voor als de ki niet is gelukt.

Ah oké, doen jullie nog iets op papier/ kalender zetten dat je 3 week later weet op welke koeien je moet letten?
Baltus_steyr
@johndeere6230 ah zo. Ik wou eerst ook buizen doen om de kosten te drukken bij de nieuwe stal. Maar toch wel gekozen voor zweedse voerhekken omdat we dan de koeien elke maand vast kunnen zetten voor drachtcontrole en behandelingen voor de klauwen. Ben toch wel blij dat ik dat gedaan heb. Ik heb hier vaak een dekbolle apart naast de koeien staan. Wil ki niet lukken mag die bij de bolle in
johndeere6230
Quote Reactie van @Baltus_steyr:
Maar toch wel gekozen voor zweedse voerhekken

Ahzo, bevalt dat? Hoezo geen normale veiligheidshek?

Aah oké, zoiets lijkt mij ook eerder wat ja. Boer hier uit de buurt heeft de bolle aan een touw/ ketting aan het dak staan, kan daardoor bij het voerhek, waterbak en ligboxen, tochtige koeien kunnen erbij en zij kunnen zelf veilig in het grootste gedeelte van de stal lopen.

Hebben jullie een tochtdetectie systeem of gewoon met het oog?
Baltus_steyr
@johndeere6230 omdat we in de oude ligboxenstal ook altijd al zweedse voerhekken hadden beviel het wel. Er zit idd geen beveilingsysteem op dus daar moet je goed mee oppassen.
Ik melk met 2 gebruikte lely A 4 en daar zit ook een tochtdetctie op en dat werkt wel mooi!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ah op die manier.

Ahzo, daar insemineren jullie blindelings op? Je hoort ook nog wel eens dat ze het meer als hulpje gebruiken alleen hem eerst zelf ook tochtig gezien willen hebben.
Baltus_steyr
@johndeere6230 nee dat gebeurt niet blindelings. We moeten de koe wel zien dat die actief is. Proberen eerste 2 keer zelf te insemineren en daarna kan die bij de bolle in. Heb ook al 2 bolle laten springen en rietjes van laten maken en zelf in het vat gestopt. Dan kan ik toch wat goedkoper en vaker insemineren!!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ah oké, scheelt dat veel? Om zelf de bolle te laten springen? Is wel lastig dat ie dan niet weet wat voor een resultaat je er uit kunt verwachten...
+1
Baltus_steyr
@johndeere6230 Uh nou deze bolle komt uit een goed gefokte lijn en gehaltes en liters melk zijn ook zeer goed dus daar vertrouwen we op!! Of het goed uit gaat pakken is altijd de vraag maar daar gokken we op. Het is een stuk goedkoper om rietjes aan te kopen. En als je dit op lange duur doet en het pakt goed uit kan het idd wel wat schelen!
ronald-deutz-fahr
@Baltus_steyr wat kost laten springen per rietje? Goedkope proef/genomic stier of blauwe kan dan toch ook net zo goed, dan weet je beetje wat je krijgt..
Baltus_steyr
@ronald-deutz-fahr ongeveer 300 euro in totaal. De eerste keer hadden we ongeveer zon 300 rietjes. dus tel maar uit. Daar kun je zelf ook nog een keer voor oefenen met ki. En met een blauwe stier ja. Als je een mooie stier hebt gevonden en je hebt de kalveren van gezien kun je er zelf ook wel een paar keer rietjes van in op slaan in het vat , dan heb je het uiteindelijk goedkoper dan van een KI station!
veeboertje
Reken hier altijd met fokstieren van 25 tot 30 euro per riet. vind je die terug op een goede melkvaars? ik vind het zelf zwaar overschat om te bezuinigen op sperma, je wilt toch koeien waar je 6,7 jaar plezier van hebt?
Daarnaast moet je met stieren altijd uitkijken, hier liever per jaar een guste koe meer dan weer een stier, we hebben jaren stieren gehad, maar je kunt beter op je hoogtepunt stoppen 😉
Fendt926Driver
@veeboertje helemaal mee eens.
Mijn vrouw heeft jaren geleden onder de weide stier gelegen.
Die was uitgebroken uit de weide en op de oprit naar huis troffen ze zich.
Vrouw been gebroken en een klaplong.
Dan weet je weer wat stieren doen.
Hier ook wel 6 jaar een stier bij de koeien gehad.
Maar in 1 keer alle stieren opgeruimd.
Alleen in de stal bij het jongvee nog 1 en die komt alleen buiten als die naar de slacht gaat
johndeere6230
Quote Reactie van @veeboertje:
Daarnaast moet je met stieren altijd uitkijken, hier liever per jaar een guste koe meer dan weer een stier

Nou zo denk ik er ook over, daarbij heb ik liever dat vaarzen/ koeien wat langer lopen voor ze weer drachtig worden, groeien ze vaak mooi van door en daardoor blijven ze vaak langer op het bedrijf... maar goed op dit moment lastig, ben ik wel op zoek naar de beste manier om alles bij te houden qua tocht en eventueel in de toekomst insemineren...
+1
Fendt926Driver
@johndeere6230 heb hier nu een jaar tochtdetectie.
Heerlijk.
Insemineer (bijna) blind op de gegevens van dat apparaat.
johndeere6230
@Fendt926Driver

Jaa dat werkt wel rustig denk ik, alleen dat is nog wel een aardige investering of niet? Heb ooit eens begrepen 100 euro per koe, klopt dat heel aardig of totaal niet?
Fendt926Driver
@johndeere6230 yup klopt.
Gaat ruim 10 jaar mee dus 10 euro per koe per jaar.
Dat is hetmij wel waard
johndeere6230
@Fendt926Driver

Ah oké, dat valt mij mee dan... nee inderdaad daar kun je niet voor lopen kloten. Werkt wel heel makkelijk denk ik, zeker als je veel landwerk zelf doet en lang niet elke dag veel in de stal bent.
+1
Fendt926Driver
@johndeere6230 ik zag zelf ook al wel ruim 60%
Maar wist nooit of het dan begin of eind tocht was.
Wachtte dan nog even om te kijken wat het was en dan toch vaak te laat met insemineren.
Nu altijd precies de tijd erbij
Fendt926Driver
@Masseyfergusondriver yup. Van nedap via sac
Baltus_steyr
Wij redden ons best zo op deze manier!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ahlmann AZ 150 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!