Foto van een Steyr 8080 met een trioliet 12 M3. Zo de koetjes  ook weer vers voer voor 😎. Foto is geplaatst door Baltus_steyr op 29-02-2020 om 09:16:12, met 50 reacties.

Steyr 8080

Baltus_steyr
Foto van een Steyr 8080 met een trioliet 12 M3. Zo de koetjes ook weer vers voer voor 😎

Reacties

marco2250
Mooi dat dak zo geisoleerd
BEboer
@marco2250 ik vind die zweedse hekkens wel mooi zie je hier nooit maar lijkt m3 wel super voor grote koeien
CaseCS130
@BEboer Grootste voordeel is dat je er zelf zo door stapt. Nadeel is dat er geen veiligheidsversie van is dus als een koe met de kop erin op de grond ligt ben je de lul. Hier in de regio zijn ze veel geplaatst in de jaren 80. Die waren later echter aan de lage kant door de groei van de koeien waardoor ze zichzelf moeizaam vast lieten zetten.
Baltus_steyr
@CaseCS130 klopt. In de oude ligboxenstal hadden we dit ook altijd en beviel goed. Nu ook weer gedaan. En helaas het verhaal wat je vertelt is hier ook een keer overkomen. Dat is echter wel een groot nadeel dus je moet altijd goed alert zijn als je de voerhekken op slot zet!!. Verder wel dikke tevreden mee!
CaseCS130
@Baltus_steyr Ja, verder prima hekken. Wij hebben ze nog in de jongvee stal. Vooral in het strohok is een veiligheidshek wel echt een voordeel.
johndeere6230
Nette stal zo! Voer je ook nog iets van voederbieten erbij?
Baltus_steyr
@johndeere6230 Goed gezien!! Heb begin van dit jaar een walking floor laten komen en gelost voor het voerhek vd droge koeien. Liggen ze mooi droog bij! Ik gooi ze in het begin in de voerwagen en dan krijgt die ze redelijk kapot!!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ah oké, bevalt het wat?
Om uit te proberen of een toekomstige teelt?
Dit jaar ook weer mks geoogst? Of dat niet?
Baltus_steyr
@johndeere6230 nou we waren er de laatste paar jaren best nieuwsgierig naar om het gebruiken in het rantsoen, maar altijd een beetje afgehouden. En nu kon ik voor een wat gunstige prijs wat thuis krijgen dus maar een keer proberen. de eerste maand konden we in de gehaltes niks merken. de liters konden we er goed onderhouden maar de gehaltes werden eerder minder als meer. Nu voer ik toch iets meer bieten omdat ik anders de bieten te lang moet bewaren en de gehaltes worden nu toch meer en de aantal liters melk minder. Dus ik ben benieuwd wat de aankomende weken gaat doen in verhouding melk/gehaltes!!! En als teelt zou ik het nu op het moment niet zo snel doen omdat we in verhouding toch wel wat ruwvoer aan moeten kopen!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ah oké, mooie manier om te proberen zo.

Was het rantsoen er niet smakelijker door of kon je niks merken in de voeropnamen?

Ahzoja, jullie verbouwen zelf ook weinig maïs dan? Of wel gewoon maximaal en kopen er dan nog wat bij?
Baltus_steyr
@johndeere6230 oh de koeien zijn dol op de bieten.
We molken eerst met een robot en hadden wel genoeg gras en mais. Nu een tweede robot erbij en koeien erbij dus nu moeten we (ruwvoer)bij kopen. We gaan nu ook minder mais verbouwen en meer gras telen en dan maar wat meer mais aankopen!!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ah oké, hoeveel koeien molken jullie gemiddeld met 1 robot? En nog weidegang ernaast?

Ja precies, maïs heb je altijd goede kwaliteit, gras is dat nog maar afwachten natuurlijk
Baltus_steyr
@johndeere6230 gemiddeld 63 koeien. dat liep bij mij het mooiste. Ik kon wel meer op melken maar had dan net zo veel melk als met 63 koeien en had dan ook nog meer ophaal koeien. Ja ik pas ook nog weidegang toe!! En het wordt dit 3 de jaar dat ik stalvoeren toepas!!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Aahzoja, dus dat was een merkbaar kantelpunt dus? Stal heb je verder helemaal om de robots heen gebouwd? Of dat niet?

Ah oké, dan gaan de koeien via de robot naar buiten of gewoon deur los?
Baltus_steyr
@johndeere6230 sinds 2015 nieuwe stal in gebruik genomen. Plaats voor 2 robots en ruim 100 ligboxen om in de toekomst eventueel rustig te gaan groeien. Nu wouden we toch wel een gebruikte robot erbij kopen en gestaag groeien in de koeien, maar door dat hele gedoe met de overheid toch maar alles in versneld tempo gezet om dan maar de aantal koeien te houden.
johndeere6230
@Baltus_steyr

Oohzo, inmiddels dus rond de 100 koeien aan de melk? Wel een mooie stal zo met die isolatie onder de gordingen, zie je haast niet meer. Hoe gaat dat met vogels/ muizen?
Baltus_steyr
@johndeere6230 ja nu rond de 95 ad melk!! Heb vogelgaas aan de zijkant en in de nok zit ook gaas in dus er kan geen vogel binnen komen en dat gebeurt ook praktisch niet. En de deur voor d weidegang heb ik rubberen flappen voor hangen!!! de koeien moeten trouwens naar achter lopen om via de weidepoort naar buiten gestuurd te worden en komen ook weer binnen via dezelfde deur!!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Aahh okee, werkt die weidepoort goed? Hoor je ook vaak verschillende verhalen over. Dat duurt wel even zeker voor ze het doorhebben?
Baltus_steyr
@johndeere6230 ik ben er toen direct mee begonnen. Hij werkt best goed ja!! Vaak drijf ik ze begin van het weideseizoen 2 keer daags even de koeien de stal uit via de weidepoort en naar verloop van tijd kennen ze het redelijk goed. Ik begin ook altijd vanaf begin april met beweiden en dat gaat goed tot ongeveer half juni. Op een of andere manier willen de koeien dan niet meer zo graag weiden of gras vreten uit de wei!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ah oké! En na half juni doe je ze weer op stal? Of zet je dan gewoon de deur los en laat je het ze uitzoeken?

Doe je Stalvoeren en weiden ook te gelijk dan?
Baltus_steyr
@johndeere6230 tot en met zon beetje juli drijf ik ze vaak naar buiten 2 keer daags en dat gaat redelijk. daarna laat ik ze zelf hun gang gaan. ze mogen het hele zomer en herfst naar buiten heen. Vaak vanaf eind augustus gaan ze weer meer zelf naar buiten omdat dan de nachten ook weer kouder/korter worden. ik houdt de koeien zo lang mogelijk buiten dus vaak oktober dat ik stop met weidegang. Stalvoeren begin ik pas aan als ik de verplichte weide dagen erop heb zitten!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ahzo, dat je dan pas begint te Stalvoeren is zodat ze eerst zelf maximaal buiten vers gras ophalen?
+1
Baltus_steyr
@johndeere6230 dat is wel de instelling ja!! Voor 2 jaar geleden voor het eerst mee begonnen en toen pas eind augustus. En beviel wel en vorig jaar was het dacht ik eind juni dat we zijn begonnen met stalvoeren. Dit jaar maar even kijken. Het jeukt wel om straks direct te beginnen met stalvoeren. Alleen heb ik dan extra werk en ben bang dat de koeien zelf te weinig uit de wei halen, mits ik het kan mengen in de voerwagen dan kun je ze een soort voor de gek houden!
johndeere6230
Quote Reactie van @Baltus_steyr:
mits ik het kan mengen in de voerwagen dan kun je ze een soort voor de gek houden

Ja precies, kun je weer besparen op een andere eiwitbron, heb wel begrepen dat het dan sneller gaat broeien...
Baltus_steyr
@johndeere6230 heb het afgelopen jaar ff een tijdje geprobeerd. Van broei kon ik niks merken. Ik Had dan denk ook zo'n 40 % gras en 60 gemengd voer. Het grootste euvel is als ik voer gehaald had ik het gras met de mini shovel in de voerwagen moest scheppen en dan nog mengen en dat duurde te lang!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ohh op die manier, dit is zo'n zelfladende mengwagen toch? Voor de kuil of voor een wand leegdraaien en opscheppen met de voerwagen niet sneller?
Baltus_steyr
@johndeere6230 heb ik ook geprobeerd. Maar dat viel nog vies tegen. Met shovel ging sneller maar dat duurt al met al ook nog te lang. Mooiste is met een plateau lossen vanuit de opraapwagen de voerwagen in haha. Of met een transportbandje direct de voerwagen in...
johndeere6230
@Baltus_steyr

Jazoja, oude opraapwagen/ meststrooier kopen, elektromotor op de aftakas en hem schuin onhoog zetten dat je er onder kan met de mengwagen 😜

Is jullie bedrijf te zien trouwens vandaag vanaf de raalterweg? Ik zag daar vandaag zo'n vergelijkbare combinatie staan namelijk 😜
Baltus_steyr
@johndeere6230 haha ja zou ook kunnen. Bedrijf is idd vanaf de raalterweg te zien Ja!!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ah oké, dan heb ik een heel aardig idee waar jullie zitten, mooie stal zo vanaf de weg
Baltus_steyr
@johndeere6230 is wel een nieuwe stal he. Je hebt eerst de buren. Daar kijk je best dichtbij de potstal in. na het kleine bosje kijk je tegen de zijkant tegen onze nieuwe stal!
johndeere6230
Quote Reactie van @Baltus_steyr:
Je hebt eerst de buren.

Jaa precies, die met de lely voerrobot?

Nieuwe stal lijkt altijd goed natuurlijk 😜
Baltus_steyr
@johndeere6230 ja met die voerrobot zijn idd mijn buren! Ja werkt altijd fijn. Al gaan die 5 jaren alweer snel! Anders muj hier maar keer komen bak koffie drinken!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Jaa precies, hebben die een vrijloopstal ja?

Jaa gaat altijd snel, hij staat hier alweer 15 jaar en de loods ook alweer 10 jaar.

Een bak koffie is nooit weg, ik zal eens kijken wanneer het een beetje uitkomt!
Baltus_steyr
@johndeere6230 ja die hebben en ligboxstal uit de jaren 80 ergens meende ik en hebben rond 2010 schat ik zoiets nog een compoststal erbij aangebouwd. Ze melken met 3 melkrobots en hebben nu een voerrobot van lely!!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ah oké! Voor de melkkoeien hebben ze die vrijloopstal dan?
+1
Baltus_steyr
@johndeere6230 doe maar ff een pb anders!!
BEboer
@Baltus_steyr hier nu ook 2 jaar voederbieten geteeld als 3e teelt komt vzel voer van ondanks de droogte je melkt meer als een liter minder maar super vette melk (bij ons toch) ik geef wel 12kg per dag nu sinds paar dagen 8kg bieten 4kg perspulp en nu is de productie toch zachtjes ah stijgen.
Baltus_steyr
@BEboer nou ik voerde altijd zon 6 kg voederbieten maar ik kon niks in de gehaltes merken. Ze zakten eerder en kwa liters melk gingen we nog de lucht in. Nu half maart in zicht kwam en ik nog aardig wat bieten had liggen ben ik sinds een week begonnen met harder voeren , dus voer nu zon 9 kg biet per koe p dag en het lijkt erop dat ik nu meer gehaltes krijg en ik zak nu ook wel iets in liters melk. Dus ik hoop dat nu de gehaltes blijven of in in iedergeval op dit niveau blijven!! dan is bieten bijvoeren wel leuk werk!! Alleen heb ik het idee dat de loop op de robot wel minder wordt!
+1
jehan
Mooi cafeeetje in de stal met buiten terras
BEboer
@jehan hoor ik daar een zelfinvitatie 🤣
jehan
@BEboer hahah maak ervan wat je wil
Baltus_steyr
@jehan of skybox of beatbunker. Ie kunt er gezellig verjeurdag hoaln 😀
+1
jehan
@Baltus_steyr ja lijkt mee zeer mooie lokatie ..met biertje in de hand koein kiekn
@jehan lekker bbq op terras, ideaal!
Baltus_steyr
@ronald-deutz-fahr haha ja ook wel vaak aan gedacht. maar vanwege stro doe ik het niet haha!!
@Baltus_steyr ah strohok is daar onder? Dan zou je n veilige bbq kunne overweg n, gas of zelfs electrisch..
+1
Baltus_steyr
@ronald-deutz-fahr jup. zit een luikje in, dus strobaal naar boven en luikje los gooi je het stro zo naar beneden. Enigste nadeel met zon grote stal is dat het daarboven ook best hardt wil waaien en zodoende het stro ook overal hebt liggen!! maak nu vaak nog wel een gemengd porsie met paardemest en veel stro en dat gaat ook aardig goed voor de afkalfhok!
+1
jehan
@ronald-deutz-fahr ja en bij regen achtig weer.. weer mooi in de mancave

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Steyr 8080 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!