De eerste gerst zaaien met de Celli Lothar overtopfrees.  Zo komen ook de eerste dingen aan het licht die anders moeten. Zo moet de hefsnelheid regelbaar worden. De hef gaat nu veel te snel naar boven via de drukknop op het rijhendel. Zo krijg je een bult en gat kopakker. Via de draaiknop zelf handmatig uitheffen kan maar dan krijgt de zaaimachine geen signaal via de iso stekker en blijft dus doorgaan met zaaien.. Nu moet ik dus tijdens het keren de zaaimachine via een schakelaar telkens uit en weer aan zetten. Maar komt goed. Morgen weer een dag.

Celli Lothar (grondbewerking)

De eerste gerst zaaien met de Celli Lothar overtopfrees. Zo komen ook de eerste dingen aan het licht die anders moeten. Zo moet de hefsnelheid regelbaar worden. De hef gaat nu veel te snel naar boven via de drukknop op het rijhendel. Zo krijg je een bult en gat kopakker. Via de draaiknop zelf handmatig uitheffen kan maar dan krijgt de zaaimachine geen signaal via de iso stekker en blijft dus doorgaan met zaaien.. Nu moet ik dus tijdens het keren de zaaimachine via een schakelaar telkens uit en weer aan zetten. Maar komt goed. Morgen weer een dag.

Reacties

Fendt926Driver
Ja daalsnelheid kun je vaak wel regelen.
Maar hefsnelheid niet.
De zaaimachine kun je op een sensor zetten dat die uitschakeld en toch met de draaiknop uitheffen
radium45
@Fendt926Driver Ik kan heel simpel iets via een ouderwets remlichtschakelaar fabrieken. die iets met een veer aan de korte hefarmen maken zodat de zaaimachine daar wel of geen stroom krijgt op de zaaiasmotor. Punt is, dat de blower wel moet blijven draaien en het geheugen van de rijsnelheid afhankelijke dosering behouden blijft. Maar komt goed.
+1
Siete
Dat was het voordeel van de 6210R. Daar kon je zowel hef als daalsnelheid regelen. Was idd voor dit soort werk ideaal.
Ties6210
@Siete haha dat kan bij onze john deere van 1999 ook
+1
Siete
@Ties6210
Ben ik benieuwd wel type dat is.
Daal snelheid kan al jaren ja. Hef snelheid niet voor zover ik weet. Heb 17 jaar met dat merk in het Loonwerk gezeten maar de R was de eerste waar dat bij kon.
Ties6210
@Siete ik meende dat je dat ook kon afstellen de hef snelheid, ja ook een 6210 alleen een zonder R
Siete
@Ties6210
Laat ik het zo zeggen..
Als je mij kan laten zien en uitleggen hoe en wat dat werkt heb je mij iets nieuws geleerd. 😉 Heb met de 00 de 10 de 20 de 30 en de R serie gewerkt maar ik heb zoals eerder gezegd alleen op de R de hef snelheid kunnen regelen. In het grondwerk had ik die wens al veel eerder. Vandaar ook dat ik er zeer blij mee was. 😁
Nu ben ik nooit te oud om te leren, dus misschien heb ik iets over het hoofd gezien in die jaren... 😉
+2
jmos
@Siete tractorfan.nl/topic/76238/ hier staat tussen de reacties wel het een en ander over de hefsnelheid
+1
Wim1
@Ties6210 Hallo daar heb je gelijk aan alleen kun je er niet zo bij zonder het te weten. Moet een waarde in de computer (hcu)veranderd worden.
john deere 7810
@Siete @Ties6210

daalsnelheid kan al vanaf de jaren 60. bij de oudere type's vanaf 6000 kun je de daalsnelheid instellen, hefhoogte deze beide gaan met de draaiknop onder het deksel. en hoe diep hij mag zakken op de schuif, als ook de trekkracht/wielslip (of een combinatie) met de draaiknop er achter.

Voor dit werk gaat een nieuwe trekker er wel mee strijken 😉 alles is in te stellen en te koppelen aan de machine. Vind wel dat deze machine mooi werk leverd!
Siete
@john deere 7810
Klopt. Is idd zoals ik het gewend ben. Maar dit ging om te hef snelheid. Niet om de daalsnelheid 😉
+1
john deere 7810
@Siete

snap ik 😉 somde alleen even op wat er wel mee kan. misschien dat het dan even duidelijker werd.
Siete
@john deere 7810
Altijd goed. Aan je kennis over dit merk twijfel ik ook geen moment hoor. Haha.
+1
john deere 7810
@Siete

oh ik bedoelde het meer voor ties6210 😉 werk er inderdaad veel mee, maar meer van binnen dan de bediening haha
mdoornekamp
@Ties6210 mijn 6630 kun je de hef snelheid ook instellen op display. Mijn zaai combi komt anders ook te woest omhoog.
Siete
@mdoornekamp
Heb je daar een foto van?
Niet dat ik je niet geloof hoor, maar nu wordt ik toch nieuwsgierig 😁
mdoornekamp
@Siete bij de oudere 30's moet je een code in de computer veranderen. Kun je zelf doen zonder laptop. Bij mij hebben ze icoontje op het scherm gezet. Dat hebben ze vanaf bouwjaar 2000 standaard op het scherm. Foto komt later.
JD3010
@mdoornekamp Vanaf 2000 ?
+1
radium45
@JD3010 Af en toe kom je dingen tegen als je iets nieuws gaat aanvangen waar je voortijd nooit aan gedacht zou hebben of dit een probleem zou kunnen gaan worden...
+2
mdoornekamp
@JD3010 eh vanaf 2010 bedoel ik.
Andre150
Als je hem iets minder ver uit laat heffen, gaat het ook wat langzamer volgens mij. Reageert wat rustiger dan.
radium45
@Andre150 Nee deze CVX heeft redelijk veel olie en de hef vliegt naar boven, normaal met woelen en zulk werk is dat geen probleem maar nu en ook in het verleden voor de spit-zaaicombinatie ging het net gek zat. Wordt de kopakker niet mooier van.
Andre150
De frees levert wel mooi werk💪😃
deufi
@Andre150 Dat zeker, maar ik denk dat de meeste machines op zulke grond wel mooi werk leveren.
+1
radium45
@deufi Dit is inderdaad geen lastige grond, met van de hoogst gelegen percelen in dat buurtschapje. Veel in de buurt daar staat nu nog water op de akkers.
deufi
Mooie machine!. Ik tel 10 uitlopen. Is dat voldoende voor een mooie egale verdeling? Hoeveel KG zaad pas er in de bak?
radium45
@deufi Dit is wel met luchtondersteuning en wat ik er zo van zien kon was de verdeling goed. Ik had hier 6 zak van 25 kg in de bak. Als ik nu hele dagen gerst of tarwe moest zaaien, dan is deze bak aan de kleine kant. Maar wij hebben hier wel relatief kleine percelen dus dat scheelt dan weer.
deufi
@radium45 Vandaar, die lucht zal het moeten doen inderdaad. Hoe ver zitten de buitenste uitlopen vanaf de zijkant? 15 cm lijkt mij?
Je kan met één bak grofweg één hectare zaaien (wij zaaien 165 kg zomergerst per ha). Voor kleine percelen inderdaad voldoende.
+1
radium45
@deufi Ja rond de 15 cm. Hier moest ik 190 kg/ha. zaaien. Dus dan heb je de bak vlot leeg wel.
+1
joozt
@radium45 Ziet er goed uit Henk! Wij zijn erg tevreden over de verdeling van dit zaaisysteem. De rogge (groenbemester) heeft nog nooit zo mooi egaal gestaan als afgelopen winter! Komt vast goed met jouw gerst!
radium45
Ook een ding is de egge-balk. Hier zaaide ik 190 kg/ha en dan heeft de eg er werk mee alles voldoende onder te werken, dit komt mede door de relatief lage rijsnelheid van rond de 4 km/ha. Dus misschien nog een keer een soort van rol er bij achter. Mocht blijken dat ik heel veel ha graan moet gaan zaaien is een pijpenzaaimachine ook nog een optie.
+2
deufi
@radium45 wij hebben deze tanden ook achter onze pijpen zaaimachine. Werken prima. Je krijgt het nooit 100 procent onder gewerkt. Maar dat hoeft ook niet.
fresheliciouss
Lift op hydraulic zetten?
radium45
@fresheliciouss Dat ken ik niet, Nu ken ik ook alle mogelijkheden van deze trekker niet moet ik eerlijk zeggen.
+1
fresheliciouss
@radium45 is ook niet bij elke trekker mogelijk.. bij onze fendt 820 is het één hendel verzetten, en vervolgens zit de lift op één ventiel.. soms wel handig om de woeler de grond in te krijgen 😄
+1
Wim1
Hallo radium smoorterugslag in de leiding van de hef plaatsen dan? Naar boven smoren en zakken blijft ongewijzigd. Kun je sneltoets blijven gebruiken. Gr
radium45
@Wim1 Blijkbaar is er een ventiel in de handel verkrijgbaar die tussen de slangen van de 2 hefcilinders geplaatst wordt met een overstort naar een vrije retour. Daar heb ik er wel 3 van op zitten. Dit ventiel is traploos instelbaar zoals men mij heeft uitgelegd.
+1
Wim1
@radium45
Oké, met Case en dat systeem ben ik verder niet bekend. Maar ik denk dat een fpmu 1 richting smoring (uit Varsseveld) simpeler is en je raakt ook geen olie via overstort kwijt.
radium45
@Wim1 Ik hoor even in Varsseveld.
radium45
@Wim1 @redeagle14 wat is het bestelnummer?
Wim1
@radium45 Bij voorkeur fpmu20001. 3/4bsp inschroevers past erin. Hetzelfde ding maar met handigere draaiknop is fpun20001. Wel lastiger kwijt te raken. Maatje kleiner is 1/2”, nummer eindigt dan op 10001. Gr Wim
radium45
@Wim1 Ah, jij bent een kenner? Nadeel van deze smoringen is dan wel dat tijdens het heffen de trekker door de overdruk zit te blazen toch? Of pakt de load sensing dit over?
redeagle14
@radium45 FPMU is wel veel fijner af te stellen en vast te zetten.
Wim1
@radium45 Ja klopt redelijk handig met hydrauliek:) Ja ls pomp gaat naar max druk en regelt dan de liters terug. Bij een oude inter oid met tandwielpomp dan idd alles door de overdruk. Is dat systeem wat jij noemde ook niet voor zulke trekkers bedoelt?
+1
redeagle14
@radium45 ik heb nog zitten denken maar de FT27010001 werkt denk ik nog beter. Is druk gecompenseerd.
verwijderd
radium45
@MulderDeutz1 Claas? Die heb ik niet.
MulderDeutz1
@radium45 Nee, even in de war
assink
Onze MF3050 uit 1990 kan de hefsnelheid al ingesteld worden bij mijn weten. 😬
Zit een vrij uitgebreide hefmodule op.
Maar met een smoorklep moet je het ook kunnen bereiken, als daar de boel niet van ontregeld raakt?
MaartenMandemaker
Zaai je hier gewoon in de zode? Die machine levert wel mooi werk zo
+1
radium45
@MaartenMandemaker Ja gewoon door de zode. Vroeger werd er meestal een bespuiting vooraf gedaan met R.U. en dan was het resultaat helemaal perfect, vooral als de oude zode al iets aan het vergaan was. Maar R.U. is hier uit den boze. Deze opdrachtgever is 100% biologisch.
ford8630power
@radium45
Het zou zomaar zaaiklaar kunnen liggen om mais erin te doen. Ben wel benieuwd of dat wat zou zijn zo, als later het gras er weer door komt hoef je nieteens meer aan onderzaai te doen.
+2
radium45
@ford8630power Ik heb al wel enkele belangstellenden die deze bewerking willen laten uitvoeren om daar vervolgens mais in te zaaien. Dus we gaan daar ook ervaring mee krijgen.
+1
oanejorrit12
@radium45 hier afgelopen jaar, t grasland met overtopfrees gefreesd, en toen mais erin, van t voren mest erop en na t frezen kon gelijk gezaaid worden
MaartenMandemaker
@radium45 Oké heb je zo geen last van ritnaalden of legering van d een gerst doordat de zode verteerd en er veel stikstof later vrijkomt? Resultaat van die machine vind ik wel keurig zo, hoe diep werk je hiermee?
radium45
@MaartenMandemaker deze grond gaat elke paar jaar wel op de kop voor granen dus ik denk dat schade door vreterij mee zal vallen.
Legering, deze percelen waren met een hele lage gift rundveemest bemest wat ik zo zag. Werkdiepte was rond de 10-15 cm.
+1
radium45
@joozt Ik sta nu op het punt de decopeerzaag in de Delimbe bak te zetten. Mocht ik mij kats verzagen... Dan heb ik nog tijd om naar Hapert te rijden om een nieuwe bak te scoren. 😂
hobbyboer
Quote Reactie van @radium45:
Ik sta nu op het punt de decopeerzaag in de Delimbe bak te zetten. Mocht ik mij kats verzagen...

Geen camera in de bak hangen?
Kun je in het donker/schemer ook nog wat zien.
radium45
@hobbyboer ja was ook een optie. Weet niet of je dan goed het niveau kunt inschatten en of dat wel of niet hard genoeg zakt.
assink
@radium45
Je zou voor een soort radarmeting kunnen gaan, zal alleen geen goedkope oplossing zijn.
Denk dat de genoemde camera of plexiglas oplossing de beter betaalbare oplossing is.
radium45
Plaat 1 van 2. De andere komt onder in de bak. Aan de binnenzijde zit een brug over de gaten voor extra stevigheid

(klik om te vergroten)

mdoornekamp
@radium45 hoe groot is je plexi glas plaat
+1
radium45
@mdoornekamp de onderste.. de belangrijkste is 100 x 350 mm

(klik om te vergroten)

radium45
Gaten geboord en gezaagd... nu schoonmaken, folie verwijderen en dan afkitten en vastzetten.
+3
radium45
Het werkt.

(klik om te vergroten)

+1
mdoornekamp
@radium45 mooi en duidelijk kijk glas. Misschien is dit ook nog wel een idee voor mijn kongskilde zaaier. Ik moet nu regelmatig kijken als ik de bak leeg wil zaaien
jmos
@mdoornekamp dat is zeker een aanrader, hier ook gedaan
SJB533
Zit er verschil tussen dit systeem en spitten met de Farmax, naar jouw idee, Henk?
+2
radium45
@SJB533 Ja dit gaat minder diep. De meststoffen blijven beter boven in de bouwvoor. Maar mochten er storende lagen aanwezig zijn dan is spitten weer in het voordeel. En, spitten door de groen zode gaf toch wel een beetje een rommelig zaaibed. Meestal gingen wij met de rotor-eg die voorzien was messen i.p.v. pennen voor het spitten uit. Ik heb nu ook al wel het idee dat spitten met een 3 mtr machine minder vermogen vraagt dan deze 3.20 mtr frees. Voordeel is weer dat het lang niet zo zwaar is als een spitter met zaaimachine.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Celli Lothar (grondbewerking) ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!