De eerste percelen voor dit jaar zijn weer gezaaid. Vorige week maandag het oude maïsland geploegd, vrijdag de Kilverbak er op en vandaag het graszaad er in. Blijft mooi werk met deze machine.

Massey Ferguson 7726

Siete
De eerste percelen voor dit jaar zijn weer gezaaid. Vorige week maandag het oude maïsland geploegd, vrijdag de Kilverbak er op en vandaag het graszaad er in. Blijft mooi werk met deze machine.

Reacties

rommert14
Je hebt er ook wel een hele luxe trekker voor staan 😜
+1
Siete
@rommert14
Je hoort mij ook zeker niet klagen. Was JD met Autopower gewend, maar deze Dyna-6 werkt niks minder fijn. Doe alles eigenlijk met de rijhendel. Die had mn 6210R toen nog niet. 😅
rickboer blija
Komen de nieuwe 7719s trekkers al bijna?
Siete
@rickboer blija
Geloof dat ze bij de giekenboer staan wat ik begreep.
Fendt926Driver
Zal komen omdat het klei is. Maar heel mooi fijn vindt ik het zaaibed er nog niet bij liggen
+1
Siete
@Fendt926Driver
Haha. Dit valt nog reuze mee. Zit een hoop losse fijne grond tussen hoor. Is ook op geen enkele manier te vergelijken met jullie grondsoort. 😄
+1
rommert14
@Fendt926Driver ja poehe, zand is 1 keer er doorheen met een cultivator en het licht klaar, alhoewel de meeste Denen daar anders over denken.
Siete
@rommert14
Hoe zit dat daar bij jullie eigenlijk met grond bewerken? Heel soms kom ik eens een foto tegen uit die hoek van een dikke Dozerbak oid, maar verder heb ik daar weinig kijk op hoe dat daar gaat.
rommert14
@Siete men ploegt vaak met vorenpakker in het voorjaar, of met een cultivator klaarleggen, kilveren kunnen wij niet dan ben je je teeltaarde kwijt.
Siete
@rommert14
Hoeveel cm teeltaarde heb je daar gemiddeld? Wanneer wij een te grote laag moeten afhalen zetten we de diepploeg er in. Dit om met de minder vruchtbare grond de gaten en slenken te vullen. Op die manier behoud je je teeltgrond ipv die in de gaten te drukken.
(Wil daarmee niet zeggen dat dat bij jullie ook kan, aangezien ik geen ervaringen heb met jullie omgeving en omstandigheden)
rommert14
@Siete poeh, 30,35 houdt het wel op daarna gewoon geel zand, bij de jongvee boerderij is de laag wat dikker als je hier gaat diepploegen ploeg je al het zand op, diepploegen deden ze wel met heide om een of andere bruine laag boven te krijgen en daar op te telen, om het melkveebedrijf ligt veel land wat 70 jaar geleden nog heide was.
+1
Siete
@rommert14
O dat valt me nog mee. Die gebieden hebben we hier ook genoeg. Zowel op zandgrond, als op klei. Alleen is de ondergrond bij klei wel anders natuurlijk, maar daar groeit ook weinig op.
Maar die grond boven halen is juist ook de bedoeling. Zodra je met die grond de gaten en slenken gevuld hebt, ploeg je de Teeltgrond weer op. Zo behoud je je mooie grond. Als er meer moet gebeuren dan een beetje overpoetsen, en je zou alleen normaal ploegen, dan verdwijnt er veel teveel van je mooie grond. Daar moet je niet Mee werken, die moet je Bewerken. 😉
valmet6400power
Gaan ze nog met een Cambridgerol eroverheen of hopen ze of regen?
+2
Siete
@valmet6400power
Nee de bedoeling is idd met de Cambridgerol. Die stond klaar bij de dam toen ik er uit ging. Doen we eigenlijk altijd hoor. De klant zelf rolt dan met onze Cambridgerol. Dat verschil hebben we al meerdere malen gezien, en raden het altijd aan.
+1
valmet6400power
@Siete
Ja precies! Wij hebben de zomertarwe ook gerold direct na het zaaien vorige week 😄
arjanvw
Hebben jullie het na het egaliseren nog losgetrokken met een woeler?
+1
Siete
@arjanvw
Achter het mes vd Kilverbak hebben we Cultivatortanden/ Schoffels zitten. Zodoende wordt het altijd los getrokken na en eventueel tijdens het kilveren.
Scheelt niet alleen enorm bij de stabiliteit vd bak, maar je hebt op deze manier ook veel mooiere grond met zaaien.
arjanvw
@Siete hier zien we dat nergens, wordt vaak naderhand met een woeler losgetrokken. Je maakt hem dan wel wat dieper lossen met cultivator tanden, het land wordt wel behoorlijk vast gereden met egaliseren.
Siete
@arjanvw
Dat hangt er maar net vanaf wat er moet gebeuren. Dit was een maïs perceel wat alleen een beetje overgestreken hoefde te worden. Wanneer we met de Dozerbakken op pad gaan kan er in overleg altijd met een Paragrubber een bewerking worden uitgevoerd. Vaak gebeurd dit echter niet.
De Schoffels wou ik alleen voor de stabiliteit al nooit weer missen. Je bent in 1 klap van al het gewiebel af, en kunt nog lekker doorrijden. Het diend dus meerdere functies.
arjanvw
@Siete dat is zeker waar. Maar moet ook wel eerlijk bekennen dat we in de loop van de jaren 3 verschillende bedrijven hebben gehad om te egaliseren en (achteraf) bleek het geen van alle specialisten te zijn... Het mooiste apparatuur erop en later blijken er nog forse hoogteverschillen te zijn...
+2
Siete
@arjanvw
Zelfs de duurste apparatuur blijft een hulpmiddel. Je moet zelf wel zien waar de goeie en slechte grond zit. En waar je hoeveel weg kan halen bijvoorbeeld.
Verder is mij altijd geleerd dat je elke verplaatste kuub grond die je versleept ook weer vast moet rijden. Losse grond in een gat gooien wordt later weer een gat.
Durf mezelf ook absoluut geen expert te noemen, wanneer heb je die stempel verdiend? Heb gewoon altijd een hele grote interesse gehad in dit werk, en doe het nu zelf ook alweer een hele tijd. Verder ben ik naast mn werk ook altijd wel mee bezig. Collega noemt me wel eens een vak idioot. Haha. Dat vat het wel een beetje samen denk ik.
+1
Fendt926Driver
@Siete klopt ook. Je blijft aan het schuiven en verbeteren
Als @arjanvw gelijk had hoefde je elk perceel maar 1 keer in je leven vlak te leggen...
+2
arjanvw
@Fendt926Driver één perceel van 13 ha zijn ze 10 dagen (in augustus 2017) aan het schuiven geweest met een bulldozer en kilverbak. In het voorjaar kwamen er plassen te staan op plekken waar ze eerst niet stonden. Bleek dat er dieptes in zaten van 33cm.... dat lijkt me niet echt nodig. Dit is misschien wel een extreem voorbeeld maar helaas wel werkelijkheid...

Mag er toch wel vanuit gaan dat het perceel na minimasl 5-6 jaar nog vlak is...
johndeere6230
Quote Reactie van @arjanvw:
Mag er toch wel vanuit gaan dat het perceel na minimasl 5-6 jaar nog vlak is...

In grote lijnen wel ja... er zal altijd nog wel iets zakken of hobbelen, of in ieder geval dat idee heb ik vaak. Zeker na 2 droge zomers, dan zakken die scheuren dicht en wordt het ongelijk, daar helpen de muizen ook nog wel bij..

Hier vorig jaar om grote hoogteverschillen weg te werken de hoge ruggen eraf geschept en met de kipper op de lage plekken gereden, scheelt heel veel tijd met schuiven.
+1
Siete
@johndeere6230
En daar hebben wij de Dozerbakken voor. 😉
johndeere6230
@Siete

Haha dat kan ook zeker een goede oplossing zijn, die zie je hier in de buurt eigenlijk helemaal niet. Nu wordt er sowieso relatief weinig land opnieuw gekilverd.
+2
Siete
@johndeere6230
Bij kraan en Dumper ben je zo wie zo al 2 machines nodig. Ook moet de bult die je weer neer gooit ook nog gevlakt.
Met Dozerbakken kun je met 1 man en 1 machine zelf laden en lossen. Het is meteen afgevlakt, en ook meteen aangereden. Hierdoor is ook veel makkelijker te bepalen hoeveel grond er nu daadwerkeliik in de slenken moet.
Dat is iig onze filosofie.
arjanvw
@Siete Gytsjerk is te doen naar NO Grunn! 😋
+1
Siete
@arjanvw
O ja hoor. Alles is te doen. Ben begin vorig jaar ook wel daar bij Delfzijl aan het werk geweest (Fiemel?) Nou was dat heel ander werk hoor, had niks met Kilveren oid te maken, maar opzich zitten we overal wel.
Zolang alles betaald wordt is er veel mogelijk haha.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 7726 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!