Beetje multitasken met de kleinste MF.. Foto is geplaatst door nielsve op 01-04-2020 om 09:55:16, met 27 reacties.

Massey Ferguson 6480 Dynashift

nielsve
Beetje multitasken met de kleinste MF.

Reacties

MaxxuM4ever
Aardappels in de berm planten dit jaar?
nielsve
@MaxxuM4ever wordt weer maïs. Is de huiskavel, perceeltjes van nog geen ha groot.
Bewerk het altijd tot kort langs de bomen. Anders nemen de boomwortels en onkruid het veld snel over.

Moeten we trouwens nog wel aardappels gaan poten dit jaar?
valmet6400power
@nielsve
Jahoor! Als je het niet doet weet je zeker dat je niks oogst in de herfst 😄
nielsve
@valmet6400power je kunt wel oogsten, maar er moet financieel ook nog iets tegenover staan, dat is op deze moment niet het geval.

Ze zijn al van plan om tot eind augustus de oude oogst te verwerken. Extra bewaarkosten/risico's komen weer op de nek van de boer.

Afnemers zijn nu wel volop aan het rondbellen om 20% van de contracten op te zeggen, maar dat is iets waar lang niet iedereen mee akkoord gaat.

Wij poten sowieso terug aardappels, want de seizoenspacht kunnen wij niet zomaar opzeggen. Wel krimpen we wat in areaal door op een deel van onze eigen grond maar een jaartje over te slaan.
@nielsve wij als veehouder werden gisteren al gebelt door een voer handelaar of we geen interesse hadden in aardappels omdat ze er zoveel over hadden op de consumptiemarkt.
+1
nielsve
@Deutz-Fahr-Rijder in Nederland is er een overschot van 1miljoen ton aardappels geraamd.
In België zou het gaan om 600000 ton.
Koeien gaan nogal kunnen vreten.
rommert14
@Deutz-Fahr-Rijder wij komen er ook vlot aan ja
mf6495driver
@nielsve
Ik heb daarnet een mail gehad dat ik mijn aardappelen (contract van maart) moet houden tot eind juli. Ik ben nog altijd aan het denken hoe ik dat ga doen. Heb een normale bewaar loods zonder koeling...
nielsve
@mf6495driver dat is dus iets dat ik ook niet begrijp, hoe ze in godsnaam denken dat de landbouwer zijn aardappels zolang kan bewaren.
Het merendeel van de schuren is nog altijd zonder koeling.
En als je al koeling hebt dan zouden de extra kosten ook nog eens in de nek van de landbouwer komen.
Betaal al die koel uren maar eens als het buiten +30graden is.

Ik wens je allesinds veel succes.

Wij hebben hier een loods met een wit dak en daarbinnen is het altijd frisser als onder de zwarte platen. Je kan je dak misschien al wit beginnen verven 🤷
mf6495driver
@nielsve

Zou het een goed idee zijn, nu het snachts nog koud is om de aardappelen te koelen naar 5graden ipv 7graden? Met het idee dat ze dan minder snel te warm gaan worden als de buitentemperaturen te warm worden.
stannetje96
@mf6495driver daar win je hooguit een week mee.. niet noemenswaardig. Plus de risico’s die je denk ik loopt met terug lopen van bak kwaliteit?
mf6495driver
@stannetje96
Ja dat is dus ook de reden dat ik er mijn twijfels bij heb, maar mijn dak wit verven zie ik ook niet zitten😂
stannetje96
@mf6495driver koud houden ga je ze toch niet. Dan kan je ze beter iets warmer bewaren maar wel voor een constante temperatuur zorgen. En meer kiemremmer gebruiken denk... €€€
nielsve
@mf6495driver het is zoals @stannetje96 zegt vrees ik. Dat je ze niet gaat kunnen koud houden, en kwaliteits verlies.
Hopen op nog veel koude nachten en de aardappels zo rustig mogelijk houden door idd mischien meer kiemremmers te gebruiken.
Maar ja, cicp gaat nu snel uit de handel verdwijnen, 1,4sight is nogal duur en heb je aangepaste apparatuur voor nodig, en bij biox-m moet er al wat leven in de aardappel zitten voor een goede effect te hebben dacht ik.
Dat is dan weer niet goed als je ze zo koud mogelijk wilt houden.
casejxu
Quote Reactie van @mf6495driver:
Je kan je dak misschien al wit beginnen verven

Of laten kalken wat ze ook bij kassen doen. Dit is door het bedrijf ook weer gemakkelijk te verwijderen
mf 6150
@nielsve
Hier in de polder slaan veel akkerbouwers het aardappelspoten over. Ach, volgend jaar dus een hoge prijs, en gaat iedereen ze weer telen. Jaar erop weer lagere prijs
+1
nielsve
@mf 6150 als er al een forse areaal krimp komt vrees ik nog dat de hoge prijzen wel eens kunnen uitblijven. De industrie heeft de termijnmarkt veel te hard in de hand.

Maar het is wel hoe je het zegt. Een jaar dikke prijzen en dan denkt iedereen, zo dan zullen we zelf wel wat meer aardappels poten en dan is er weer die forse areaals vergroting. En dan ligt de prijs weer op zijn kont 🤷
jehan
Wat ik nu niet snap is vreten de mensen nu dan helemaal geen aardappels meer ..komt dit dan alleen om dat er minder patat verkocht wordt
Ritchie
@jehan

Ook de horeca is dicht he, alle restaurants zijn dicht en ook de lokale frietboer en fastfoodketen hebben veel minder nodig.

Maar de aardappelmarkt is sowieso wel een beetje verziekt, die verwerkers hebben veel te veel macht en de boeren prijzen elkaar uit de markt..
nielsve
@jehan wie zal het zeggen.
In februari was er alweer een record hoeveelheid aardappels verwerkt en geëxporteerd.
Ondanks dat was de aardappelprijs nog niet op een bijzonder niveau. Dan is de export grotendeels weggevallen doordat er geen lege containers meer waren omdat die vast stonden in China (volgens de industrie)
En het is helemaal fout gelopen nadat al de vakantiegangers uit Italië zijn teruggekeerd en stilletjes aan alle landen in Lockdown zijn gegaan.
Minder export, geen restaurant's en fast food ketens meer open, mensen die wc papier belangrijker vinden dan voedsel 🙄

Iedereen zou nu één of een paar zakken diepvries friet moeten kopen om de vraag terug wat op te krikken.

En net zoals Ritchie zegt, de verwerkers hebben veel te veel macht gekregen, en boeren die elkaar het daglicht niet gunnen.
jehan
@nielsve zouden er langzaam aan ook niet te veel aardappels verbouwd worden .als ik zie wat hier in de regio veel aardappels verbouwd worden ...is laatste jaren erg toegenomen
+1
nielsve
@jehan dat denk ik soms ook, vooral op de 2 locatie waar we zitten worden er precies alle jaren meer en meer uitgepoot.

Langs de andere kant schreeuwt de industrie al jaren dat ze meer grondstof moeten hebben en dat ze ze gemakkelijk kunnen verwerken en afzetten.

Corona heeft daar nu wel anders voor gezorgd.
trean
Er wordt ook al pootgoed geanunnuleerd of eerder afgekeurd, dus de mindere partijen eerst maar weer de koeling in...

Als je de consumptie aardappels echt lang bewaren moet zou je koeling kunnen huren bij pootgoed, wortel of tulpenboeren, daar staan de koelcellen gedeeltelijk leeg.
MaxxuM4ever
@trean dan voornamelijk de frietrassen die binnenkort de grond in zouden moeten?
trean
@MaxxuM4ever idd, de frietrassen vooral.
nielsve
@trean vooral de vroege rassen pootgoed dan neem ik aan?

Friet aardappels liggen doorgaans losgestort, dan moet je ze eerst nog in kisten laden wat weer extra beschadiging met zich meebrengt.
En zijn al deze extra kosten de moeite waard?

Industrie moet nu ook maar eens zijn verantwoordelijk opnemen. Als wij een contract niet kunnen naleven moeten wij daar ook de gevolgen van dragen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 6480 Dynashift en hebben de trefwoorden Frezen en klepelen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!